Εντροπία – Συμπεράσματα

Σε προηγούμενα άρθρα είδαμε ότι η εντροπία είναι ένα μέγεθος της θερμοδυναμικής (φυσική). Η εντροπία σχετίζεται με την αταξία και […]

Σε προηγούμενα άρθρα είδαμε ότι η εντροπία είναι ένα μέγεθος της θερμοδυναμικής (φυσική). Η εντροπία σχετίζεται με την αταξία και επηρεάζει τα πάντα γύρω μας. Πολλά πράγματα χάνουν την φυσική τους δομή και διαλύονται (αύξηση εντροπίας-αταξίας).

Στο πρώτο άρθρο δίνεται ο ορισμός της εντροπίας και υπάρχουν μερικά παραδείγματα τα οποία σχετίζονται με τον τρόπο λειτουργίας της.

Το δεύτερο άρθρο αναλύει την σχέση της εντροπίας με τους ζώντες οργανισμούς.

Το τρίτο άρθρο εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται το μέγεθος της εντροπίας σε κάθε οικονομική βαθμίδα (πρωτόγονος κουμμουνισμός-δουλοκτησία-φεουδαρχία-καπιταλισμός-σοσιαλισμός).

Το τέταρτο άρθρο κάνει μια αναφορά στην κύλιση κεφαλαίου η οποία είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του καπιταλισμού. Στην συνέχεια συνδέει αυτήν την κύλιση με την εντροπία, η οποία φθείρει το μέρος του σταθερού κεφαλαίου, το οποίο σχετίζεται με τον ορυκτό πλούτο.

Ο κεφαλαιοκράτης επιλέγει το πεδίο της μάχης!

Στο τέταρτο άρθρο υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια που ξέχασα να αναφέρω. Οι κεφαλαιοκράτες-καπιταλιστές δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στο τμήμα εκείνο του σταθερού κεφαλαίου το οποίο σχετίζεται με τον ορυκτό πλούτο. Αυτό συμβαίνει, γιατί αυτό το τμήμα του κεφαλαίου θα τους δώσει το συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στις μεγάλες μάζες των μικρο-παραγωγών. Πως γίνεται αυτό; Θα δώσω ένα παράδειγμα.

Έστω ότι πρέπει να κατασκευαστεί ένα συγκρότημα κατοικιών. Το σύγχρονο αστικό κράτος το οποίο βρίσκεται σε συμμαχία με τους μεγαλοκατασκευαστές – κεφαλαιοκράτες θέτει κάποιες προδιαγραφές ασφαλείας. Οι προδιαγραφές αφορούν την στατική των κτηρίων την θερμομόνωση την θέρμανση πυρασφάλεια κ.ο.κ. Όλα αυτά συνθέτουν τον φάκελο μελετών ο οποίος θα πρέπει να κατατεθεί στην πολεοδομία και να πάρει έγκριση.

Ο κεφαλαιοκράτης – κατασκευαστής με την υποστήριξη του αστικού κράτους επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο θα κατασκευάζονται τα κτίρια. Χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες ορυκτού πλούτου (σίδηρο, μπετόν κ.ο.κ ) αλλά και συνθετικά υλικά που δεν υπάρχουν στην φύση (γυαλί, πλαστικό, υαλοβάμβακα κ.ο.κ).

Από την άλλη μεριά έχουμε την παραδοσιακή κατασκευή των κτιρίων. Αυτός ο τρόπος κατασκευής χρησιμοποιεί ελάχιστη ενέργεια και εργατοώρες, ρυθμίζει το μικροκλίμα χωρίς μεγάλη κατανάλωση ενέργειας και χρησιμοποιεί δομικά υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Αυτά προέρχονται κυρίως από πρώτες ύλες που είναι σε αφθονία στο φυσικό χώρο κατασκευής, και δεν απαιτούνται βεβαρημένες περιβαλλοντικά διαδικασίες εξόρυξης και παραγωγής. Πολλά από αυτά είναι οργανικά (λ.χ ξύλο) στα οποία η έννοια της εντροπίας δεν έχει καμία αξία. Αυτές όμως οι κατασκευές δεν μπορούν να αποδείξουν ότι τηρούν τις προδιαγραφές στατικότητας θερμομόνωσης, πυρασφάλειας αντοχή σε σεισμούς κ.ο.κ. Ο τρόπος και τα υλικά κατασκευής δίνουν σε αυτές μεγάλη αντοχή σε σεισμούς και σε φωτιές. Επιπροσθέτως επειδή είναι μικρές μονοκατοικίες η απόσταση από την έξοδο είναι λίγα μέτρα. Σε περίπτωση σεισμού δεν θα πέσει ολόκληρη η πολυκατοικία απάνω σου! Ακόμα και το κόστος κατασκευής είναι σημαντικά μικρότερο και ξεκινάει από 200 €/τμ έως 800 €/τμ (δες εδώ). Το κόστος κατασκευής για μια σύγχρονη κατοικία κυμαίνεται από 2000 €/τμ έως 4000 €/τμ.

Έτσι οι κεφαλαιοκράτες – κατασκευαστές έχουν το πλεονέκτημα απέναντι στους μικροκατασκευαστές – μαστόρους. Οι δεύτεροι δεν μπορούν να αποδείξουν την στατικότητα την πυραντοχή και την σωστή μόνωση των κτιρίων παρόλο που οι δικές τους κατασκευές υπερτερούν σχεδόν σε όλα τα παραπάνω. Ο φάκελος της πολεοδομίας περιλαμβάνει μαθηματικούς υπολογισμούς. Αυτοί οι υπολογισμοί δεν είναι δυνατόν να γίνουν στα παραδοσιακά κτίρια. Μερικά από αυτά έχουν διάρκεια ζωής μεγαλύτερη από 500 χρόνια και είναι αρχιτεκτονικά αριστουργήματα! Τα κτίρια αυτά λειτουργούν ως μπαταρίες θερμότητας έχουν ελάχιστες ανάγκες σε θέρμανση, ψύξη και μεγάλη αντοχή στους σεισμούς αφού είναι μονοκατοικίες. Είναι υγιεινά επειδή κατασκευάζονται από φυσικά υλικά και έχουν τα ιδανικά επίπεδα υγρασίας (περίπου στο 55%). Αυτά είναι τα παραδοσιακά κτίρια που έχουμε εδώ στην Ελλάδα στο εξωτερικό ονομάζονται cob και μπορεί κάποιος να διαβάσει άρθρα που σχετίζονται με αυτά εδώ, εδώ και εδώ.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα τρόφιμα. Εκεί υπάρχουν ISO ποιότητας και προδιαγραφές ασφαλείας. Πολλά τρόφιμα παράγονται με συνθετικό τρόπο. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το κόστος παραγωγής δίνουν το πλεονέκτημα στις μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο κεφαλαιοκράτης επιλέγει το πεδίο της μάχης και βγαίνει νικητής. Το πεδίο της μάχης σχετίζεται με ορυκτά, συνθετικά, ανόργανα υλικά και με μεταφορά των παραπάνω σε μεγάλες αποστάσεις. Όλα αυτά αυξάνουν την συνολική εντροπία-αταξία του συστήματος.

Οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας από την άλλη μεριά είναι μια απάτη αφού χρειάζονται τεράστιες ποσότητες ενέργειας, καταστρέφουν το περιβάλλον και δεν είναι ανακυκλώσιμες. Δείτε ένα μικρό απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ των Michael Moore, Jeff Gibbs και Ozzie Zehner “Planet Of The Humans”

Όλο το ντοκιμαντέρ το οποίο μπορεί κάποιος να το δει εδώ.

Με την είσοδο μας στον 21ο αιώνα τα αποθέματα σε πρώτες ύλες εξαντλούνται με γρήγορο ρυθμό. Το ίδιο ισχύει και με το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο και αυτό απαξιώνεται. Ο κεφαλαιοκράτης εξαντλεί και απαξιώνει τις πηγές πλούτου που διαθέτει. Το σύστημα της ελεύθερης οικονομίας βρίσκεται σε μια περίοδο αστάθειας που με τα χρόνια γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

Πώς θα επηρεάσει τα επόμενα οικονομικά μοντέλα (επιστημονικός σοσιαλισμός – κουμμουνισμός) η εντροπία και πως θα γίνει εξοικονόμηση πόρων στο μέλλον; Θα αναφερθώ σε αυτά κάποια στιγμή αφού προηγουμένως αναφερθώ σε ένα άρθρο του Γεώργιου Κολέμπα για την ενσωματωμένη αχρήστευση και θα γράψω ένα δεύτερο για μια φυλή κρυμμένη στα βάθη του Αμαζονίου η οποία λειτουργεί με σύστημα πρωτόγονου κουμμουνισμού.

Στάθης  Γεωργούλης
Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

2 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: