Ο πόλεμος στην Παλαιστίνη και η νεολαία

Η νεολαία, στη μεγάλη πλειοψηφία της, ακόμη κι αν δεν έχει υπόψη της όλη την εικόνα των παραπάνω ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και αντιθέσεων, είναι με το δίκιο, είναι με τον λαό της Παλαιστίνης, που αγωνίζεται ενάντια στην καταπίεση, ενάντια στην κατοχή, που διεκδικεί να έχει πατρίδα και μέλλον.

Το δισέλιδο του «Ριζοσπάστη» για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας συνομίλησε με τον σύντροφο Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, σχετικά με τον πόλεμο στην Παλαιστίνη και τη νεολαία.

*

— Σύντροφε Ελισαίε, ποιοι είναι οι λόγοι που το Ισραήλ διεξάγει πολέμους εναντίον του λαού της Παλαιστίνης και των δικαιωμάτων του;

— Αν βρεθείς μπροστά σε ένα δέντρο, θα πρέπει να κάνεις μερικά βήματα πίσω, για να δεις και το δάσος. Ετσι κι εμείς πρέπει να δούμε όλο το «δάσος» των εξελίξεων, σε μια περιοχή που είναι «κόμβος» μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, καθώς και η ίδια διαθέτει σημαντικές ενεργειακές πηγές. Ολα αυτά είναι αντικείμενο διαπάλης, τα διεκδικούν μεγάλα μονοπώλια, αστικές τάξεις της περιοχής και μακρινότερες.

Ετσι, π.χ., εάν περάσει ο σχεδιασμός του Ισραήλ να ξεριζώσει τους Παλαιστίνιους από τη Γάζα και να τους στείλει στην έρημο ή σε άλλες χώρες του εξωτερικού, τότε καταλαμβάνει όλο το παραλιακό μέτωπο από την Αίγυπτο ως τον Λίβανο, μπορεί να «βάλει στο χέρι» τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Παλαιστίνης, να ενισχύσει η αστική τάξη του Ισραήλ τη θέση της ως «διαμετακομιστικού κέντρου» στον «ινδικό δρόμο», που εκπονούν οι ΗΠΑ για να «κοντράρουν» τον κινεζικό «Δρόμο του μεταξιού». Μια εμπορική «μάχη» πολύ σημαντική γιατί κρίνεται πώς θα διαμορφωθούν οι μεγάλες «συμμαχίες», προς ποια μεριά θα στραφεί η Ινδία, πώς θα καθοριστούν τα μερίδια των μονοπωλίων στις ευρωπαϊκές αγορές κ.ά. Το Ισραήλ, «ενώνοντας» την Αραβική Θάλασσα με τη Μεσόγειο, είτε μέσω ΗΑΕ, Σαουδικής Αραβίας, Ιορδανίας, είτε ανοίγοντας μια νέα διώρυγα από το λιμάνι του Εϊλάτ έως τα παράλια της Γάζας, «αναβαθμίζεται» ως γεωπολιτικό «στήριγμα» των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή, νέα κέρδη θα μπούνε στα «σεντούκια» εκείνων που έχουν την οικονομία και την εξουσία στα χέρια τους σε αυτήν τη χώρα.

«Αγκάθι στον λαιμό» αυτών των επιχειρηματικών και γεωπολιτικών σχεδιασμών είναι ο λαός της Παλαιστίνης και ειδικότερα το αίτημά του για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα εδάφη πριν από το 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

— Γιατί η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα στηρίζουν το Ισραήλ στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού και τη συμμετοχή της Ελλάδας στη διατήρηση της πολύχρονης κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών;

— Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν το Ισραήλ δεν είναι «τσιράκια» των Αμερικανών, όπως πολύ απλοϊκά ισχυρίζονται ορισμένοι. Ούτε, από την άλλη, το κάνουν επειδή ο Ερντογάν παρουσιάζεται ως «προστάτης» των Παλαιστινίων, οπότε η Ελλάδα πρέπει αναγκαστικά να είναι με το Ισραήλ. Ούτε πάλι αυτό συμβαίνει γιατί δήθεν το Ισραήλ θα έρθει να εγγυηθεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, εάν του δώσουμε «στρατηγικό βάθος», όπως ισχυρίζονται η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό συμβαίνει γιατί όλα αυτά τα κόμματα έχουν «πυξίδα» τους το πώς θα συμβάλουν ώστε να αυξηθούν τα κέρδη των καπιταλιστών της χώρας μας, που με τη σειρά τους, από τη μια, «ποντάρουν» σταθερά στους σχεδιασμούς των Ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστών για να κερδίσουν και, από την άλλη, οι ίδιοι εκπονούν οικονομικούς σχεδιασμούς με την αστική τάξη του Ισραήλ, όπως είναι η ηλεκτρική διασύνδεση του Ισραήλ με την ΕΕ, μέσω Κύπρου και Ελλάδας, που έχει ξεκινήσει, ή ο σχεδιαζόμενος αγωγός φυσικού αερίου (EastMed) από το Ισραήλ προς την ΕΕ μέσω Ελλάδας, ή ο «ινδικός δρόμος» εμπορευμάτων, που η κωδική ονομασία του «Βομβάη – Πειραιάς» λέει από μόνη της πολλά.

Μονάχα που από αυτήν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου δεν έχει κανένα όφελος ο λαός μας, ο οποίος μπορεί να βρεθεί μπλεγμένος σε έναν δεύτερο μεγάλο πόλεμο, μετά από αυτόν της Ουκρανίας, όπου συγκρούονται η ιμπεριαλιστική συμμαχία των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, με «αιχμή του δόρατος» την Ουκρανία, με την καπιταλιστική Ρωσία, που στηρίζεται στην ανερχόμενη ιμπεριαλιστική δύναμη της εποχής μας, την Κίνα.

Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, που σφαγιάζουν τους λαούς, γεμίζοντας τα «θησαυροφυλάκια» των βιομηχανιών κατασκευής όπλων, των άλλων μονοπωλίων, από τη μια, είναι «διέξοδος» για να κατευθυνθούν τα υπερσυσσωρευμένα κέρδη των καπιταλιστών, οι οποίοι δεν βρίσκουν πού να τα επενδύσουν για να τους φέρουν περισσότερο κέρδος, αλλά, από την άλλη, είναι «μάστιγα» για τους λαούς, που τους πληρώνουν πότε από την «τσέπη» τους και πότε με το αίμα τους. Ηδη σήμερα στη χώρα μας βιώνουμε μια σημαντική εκτίναξη της ακρίβειας, της οικονομικής αφαίμαξης των πολλών για να κερδίζουν οι λίγοι. Μια από τις αιτίες της ακρίβειας, αλλά όχι η μόνη, είναι και οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, η αύξηση των πολεμικών δαπανών. Οπλα που χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός, δήθεν για την άμυνα της χώρας, στέλνονται στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή ή στη Σαουδική Αραβία…

— Γιατί η νεολαία χρειάζεται να σταθεί ενάντια στον πόλεμο του Ισραήλ και γενικότερα;

— Ο λαός και η νεολαία μας, όσο και αν επιχειρούν οι κυβερνώντες να τους περάσουν από το «πλυντήριο» της σκέψης και να τους «σιδερώσουν» τη συνείδηση με τα fake news, που κατασκευάζει το Γενικό Επιτελείο των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, ξέρουν πως το Ισραήλ έχει καταλάβει τα εδάφη της Παλαιστίνης. Πως δεκαετίες τώρα κοροϊδεύουν τους Παλαιστίνιους ότι θα τους δώσουν μια πατρίδα, χωρίς αντίκρισμα. Κάτι έχουν ακούσει για το καθεστώς απαρτχάιντ, που έχει επιβάλει το Ισραήλ, για το τείχος του αίσχους, για τους ισραηλινούς εποικισμούς μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη, για την καταπίεση και τους εξευτελισμούς που περνά εξαιτίας της κατοχής ένας ολόκληρος λαός. Ολα αυτά τα αναδεικνύουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, που με τα μέσα που έχουμε και τους αγώνες που είναι σε εξέλιξη, «ζορίσαμε» αρκετά το σχέδιο παραπλάνησης του λαού.

Γι’ αυτό και η νεολαία, στη μεγάλη πλειοψηφία της, ακόμη κι αν δεν έχει υπόψη της όλη την εικόνα των παραπάνω ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και αντιθέσεων, είναι με το δίκιο, είναι με τον λαό της Παλαιστίνης, που αγωνίζεται ενάντια στην καταπίεση, ενάντια στην κατοχή, που διεκδικεί να έχει πατρίδα και μέλλον.

— Γιατί η νεολαία και οι φαντάροι πρέπει να διεκδικούν η Ελλάδα και οι Ενοπλες Δυνάμεις να μην εμπλέκονται και να μη συμμετέχουν στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους;

— Ποιος θα ήθελε να μετατραπεί σε «κρέας για τα κανόνια», για να δοκιμάσουν τα νέα τους όπλα οι βιομηχανίες όπλων, όπως συμβαίνει τώρα π.χ. στην Ουκρανία; Το λέω κάπως ωμά, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι γίνονται για τα συμφέροντα των λίγων και σε αυτούς τους πολέμους την πληρώνουν οι πολλοί, οι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές αγρότες, οι επαγγελματίες και τα παιδιά τους.

Η νεολαία, τόσο η στρατευμένη, όσο και όλοι οι νέοι άνθρωποι, πρέπει όχι απλώς να μη θέλει να συμμετέχει η χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αλλά και να πρωτοστατήσει στο αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό κίνημα για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Για να κλείσουν οι ξένες βάσεις, να σταματήσει η μεταφορά όπλων διά μέσου του ελληνικού εδάφους στις «θερμές εστίες» και να γυρίσουν πίσω οι φρεγάτες, όλα τα τμήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σήμερα, όταν σοβάδες πέφτουν στα σχολεία, όταν εμπορευματοποιούνται η Παιδεία και η Υγεία στο όνομα του ότι «πόσα πια να δώσει η κυβέρνηση; Δεν έχει!», αλλά την ίδια ώρα έχει για να στείλει όπλα στους πολέμους, τότε πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός της νεολαίας. Η νεολαία είναι αυτή που πρώτα απ’ όλα βιώνει τα χαμηλά μεροκάματα, τις «ελαστικές» μορφές απασχόλησης, την ανεργία, την πανάκριβη κατοικία, την ενεργειακή φτώχεια, τη βαριά φορολογία κ.ά., για να μπορούν οι κυβερνήσεις να έχουν «αποθεματικό», που το μετατρέπουν σε φοροελαφρύνσεις και επενδύσεις για τους «μεγαλοκαρχαρίες» του τόπου. Κι αυτοί με τη σειρά τους σπρώχνουν τον λαό και τη νεολαία βαθύτερα στο «σφαγείο» των ιμπεριαλιστικών πολέμων για να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Αυτός ο «φαύλος κύκλος» πρέπει να σπάσει! Να μπει τέλος στο «αλισβερίσι», που χαντακώνει τη ζωή και το μέλλον της νεολαίας των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων, για να «στουμπώσει» η αδηφάγα καπιταλιστική «μηχανή». Το μέλλον της νεολαίας δεν είναι η βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης, των πολέμων, της αδικίας. Μπορεί να χαράξει άλλον δρόμο: Αυτόν της σύγκρουσης και της ανατροπής όσων μας «πνίγουν» και της οικοδόμησης της νέας σοσιαλιστικής – κομμουνιστικής κοινωνίας.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: