Υπόθεση Χρήστου Ζορμπά: Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες του ΕΚ Άρτας – Μεγάλο συλλαλητήριο την Τρίτη 12 Ιούλη ενάντια στη συγκάλυψη του εργοδοτικού εγκλήματος

Την επιβεβαίωση των καταγγελιών του ΕΚ Άρτας για την ακαταλληλότητα των γαντιών που παρείχε η εργοδοσία της «Ήπειρος ΑΕΒΕ» στους ηλεκτρολόγους του εργοστασίου της στον Αμμότοπο Άρτας επιβεβαιώνει η κατασκευάστρια εταιρεία των γαντιών…Το συγκεκριμένο στοιχείο έρχεται να αποδομήσει πλήρως την υπερασπιστική γραμμή της εργοδοσίας…

Την επιβεβαίωση των καταγγελιών του Εργατικού Κέντρου Άρτας για την ακαταλληλότητα των γαντιών που παρείχε η εργοδοσία της «Ήπειρος ΑΕΒΕ» στους ηλεκτρολόγους του εργοστασίου της στον Αμμότοπο Άρτας επιβεβαιώνει η κατασκευάστρια εταιρεία των γαντιών σε απαντητική της επιστολή προς τον δικηγόρο Θανάση Καμπαγιάννη συνήγορο της οικογένειας του Χρήστου Ζορμπά που έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας από ηλεκτροπληξία το Σάββατο 6 Ιουνίου του 2020.

Υπενθυμίζεται ότι στην ακροαματική διαδικασία της δίκης η εργοδοσία της «Ήπειρος ΑΕΒΕ» υποστήριξε αφενός ότι δεν υποχρεούται να τοποθέτηση ρελέ διαφυγής σε κάθε ηλεκτρολογικό πίνακα, αφετέρου ότι με ατομική του ευθύνη ο Χρήστος Ζορμπάς δεν έκανε χρήση των γαντιών καθαριότητας που του παρείχε και τα οποία τάχα θα τον προστάτευαν από την ηλεκτροπληξία, οπότε ο ίδιος φέρει την ευθύνη για το θάνατο του.

Συγκεκριμένα η κατασκευάστρια εταιρεία στο ερώτημα εάν τα γάντια «Εμπίπτουν στην PPE κατηγορία ΙΙI όπως προβλέπεται από τον PPE Κανονισμό ΕΕ 2016/425 ως προς “την προστασία από χημικές ουσίες για περιορισμένο χρόνο” ή ως προς την “προστασία από ηλεκτροπληξία”;» απαντά ότι «το προϊόν αυτό δεν αποσκοπεί να παρέχει προστασία κατά του ηλεκτρισμού. Το παρόν σκοπεύει στην προστασία από ουσίες και μείγματα που είναι επικίνδυνα για την υγεία και κατά των επιβλαβών βιολογικών παραγόντων» ενώ σε άλλο σημείο υπογραμμίζει ρητά ότι «τα γάντια μας δεν πρέπει να φοριούνται ως προστασία κατά της ηλεκτροπληξίας».

Το συγκεκριμένο στοιχείο έρχεται να αποδομήσει πλήρως την υπερασπιστική γραμμή της εργοδοσίας μετά και την αποκάλυψη της εσωτερικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με ημερομηνία 30/5/2020, 6 μέρες πριν το τραγικό ατύχημα, που ενώ αναγνώρισε την ανάγκη τοποθέτησης ρελέ διαφυγής σε κάθε ηλεκτρολογικό πίνακα για την ασφάλεια του προσωπικού του εργοστασίου, ωστόσο έκανε την κυνική επισήμανση ότι η επιλογή αυτή «εξαρτάται από το κόστος του».

 

Η απαντητική επιστολή της κατασκευάστριας εταιρείας που επιβεβαιώνει τις καταγγελίες για ακαταλληλότητα των γαντιών:

Η επιστολή του συνηγόρου της οικογένειας του Χ. Ζορμπά προς το ΕΚ Άρτας για τις απαντήσεις της κατασκευάστριας εταιρείας γαντιών:

Δράση ενάντια στη συγκάλυψη του εργοδοτικού εγκλήματος

Στο μεταξύ συνεχίζεται το άνοιγμα στις βιομηχανίες τροφίμων τις περιοχής από τα πρωτοβάθμια σωματεία και το Εργατικό Κέντρο Άρτας για την προετοιμασία του μεγάλου συλλαλητηρίου την Τρίτη 12 Ιούλη στις 8:30 μ.μ. στην πλατεία Κιλκίς.

Σήμερα περιοδεία πραγματοποιήθηκε στο συσκευαστήριο ελιάς «intercomm foods». Τα σωματεία παλεύουν ώστε να αποτραπούν οι προσπάθειες της εργοδοσίας να συγκαλυφθούν οι ευθύνες της για το εργατικό ατύχημα του 29χρονου Χρήστου Ζορμπά επισημαίνοντας την ανάγκη οι εργαζόμενοι να μην νομιμοποιήσουν την πρόθεση της εταιρείας να μετατρέψει το θύμα σε θύτη με στόχο να ξεφορτωθεί την υποχρέωσή της για στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους, δημιουργώντας έτσι αρνητικό προηγούμενο για όλους τους εργασιακούς χώρους. Αντίθετα να δυναμώσει ο αγώνας για μέτρα υγείας και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς.

Παράσταση διαμαρτυρίας του Εργατικού Κέντρου Άρτας μαζί με τα ΕΚ Ιωαννίνων, Πάτρας, Αγρινίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών Γάλακτος Τροφίμων Ποτών την Τετάρτη 13 Ιουλίου στις 10 π.μ. έξω από το Πρωτοδικείο Άρτας, όπου θα ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία της πολύκροτης δίκης.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: