Το τσίρκο της ΓΣΕΕ θα κάνει ημερίδα αντί για κινητοποίηση στη ΔΕΘ!

Η ΓΣΕΕ βρήκε ως πρόσχημα την πανδημία για να κρύψει την αλλεργία της για τις κινητοποιήσεις και να πει στους εργαζόμενους να “κάτσουν στα αυγά τους” για να μην ενοχλήσουν την κυβέρνηση.

Η ΓΣΕΕ έχει υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κυβέρνηση που στηρίζει και υψηλό βαθμό αλλεργίας στις κινητοποιήσεις στον δρόμο. Για αυτό και κρύφτηκε πίσω από την πανδημία, που την χρησιμοποίησε ως πρόσχημα, για να απέχει από τις φετινές κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ, βγάζοντας την παρακάτω ανακοίνωση.

Η ΓΣΕΕ, με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στη δημόσια υγεία και το κοινωνικό σύνολο, αποφάσισε, κατά τη πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της, να μην πραγματοποιήσει Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Η απόφασή μας αυτή έλαβε πολύ σοβαρά υπόψιν, αφενός τη θέση που διατύπωσαν σε διαδικτυακή σύσκεψη οι περισσότερες οργανώσεις-μέλη μας, και αφετέρου τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα με τη γεωμετρική άνοδο κρουσμάτων, νοσούντων, νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ, αλλά και θανάτων συμπολιτών μας.

Η Συνομοσπονδία αναλαμβάνει για δεύτερη συνεχή χρονιά τις ευθύνες που τις αναλογούν, στο πλαίσιο της κοινωνικής της δραστηριοποίησης και της συνδικαλιστικής της λειτουργίας. Ο κόσμος της εργασίας δε θα αντέξει ένα νέο καθολικό ή ακόμα και τοπικά lockdown.

Δυστυχώς όμως οι αντιφάσεις και η ατολμία της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας συνεχίζονται, όπως συνεχίζεται  και ο επαμφοτερισμός της αντιπολίτευσης για το κρίσιμο αυτό ζήτημα. Η κυβέρνηση εντείνει τα ήδη οξυμένα προβλήματα με τον πρόσφατο νόμο που ψήφισε, ο οποίος εμπεριέχει αντεργατικές και αντισυνδικαλιστικές διατάξεις. Ένας νόμος που μεταξύ άλλων, κάνει την Επιθεώρηση Εργασίας Ανεξάρτητη Αρχή. Η Επιθεώρηση Εργασίας έγινε Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά η Κυβέρνηση και πολύ σωστά λέει, η Πολιτική Προστασία δε μπορεί να γίνει, γιατί ανήκει στο σκληρό πυρήνα του Κράτους. Εδώ τα ερωτήματα είναι εύλογα. Η προστασία των εργαζομένων σε ποιον ακριβώς ανήκει; Δεν οφείλει να ανήκει στο σκληρό πυρήνα του Κράτους;

Είναι ευθύνη όλων ημών που συνθέτουμε το κοινωνικό σύνολο να διαφυλάξουμε ταυτόχρονα ανθρώπινες ζωές και θέσεις εργασίας. Η ζημία που προκάλεσε η πανδημία διεύρυνε τις ανισότητες σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και η απασχόληση, οι οποίες βάθυναν, καθώς η πανδημία παρέλυσε κάθε οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Την ίδια στιγμή, o κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπος της αντίδρασης στην πανδημία συνεχίζει να ξετυλίγεται, ενώ άνθρωποι που ήδη δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα κινδυνεύουν να περιπέσουν στη φτώχεια.

Σε όλα τα παραπάνω τα συνδικάτα προτάσσουν το δικό τους διεκδικητικό πλαίσιο, στη νέα οικονομική περίοδο που συμβολίζει κάθε χρόνο η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η ΓΣΕΕ θα τοποθετηθεί για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο της εργασίας σε εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο Grand Palace στη Θεσσαλονίκη.

Η ΓΣΕΕ ξεπληρώνει γραμμάτια στην κυβέρνηση που διασφάλισε με τις κλούβες των ΜΑΤ την επανεκλογή των εργατοπατέρων. Το ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή του, στηλιτεύει την αισχρή στάση της διοίκησης που καλεί σε αυτή την περίοδο τον εργατόκοσμο να “κάτσει στα αυγά του” και καλεί τα συνδικάτα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που θα κορυφωθούν στις 11 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε στην δημοσιότητα εγκύκλιο για την εφαρμογή του κατάπτυστου “νόμου – εκτρώματος” Χατζηδάκη, θέλοντας να απαγορεύσει τις απεργίες, να βάλει στον γύψο συνδικάτα και αγωνιστές εργαζομένους με κρατικό φακέλωμα, να χτυπήσει τη λειτουργία των συνδικάτων.

Και όλα αυτά την ώρα που η μισή Ελλάδα έχει γίνει κάρβουνο από τις φωτιές και χιλιάδες κόσμου έχασαν το βιός και τις δουλειές τους, την ώρα που τα νοσοκομεία στενάζουν από κενά και ελλείψεις με το 4ο κύμα της πανδημίας να επελαύνει και η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση της υγείας χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος της υγείας και το μαζικό εμβολιασμό του λαού, την ώρα που ετοιμάζεται να ψηφίσει ένα ακόμα αντιασφαλιστικό έκτρωμα. Αυτή η επιλογή δείχνει την αποφασιστικότητα και τον προσανατολισμό της κυβέρνησης να υλοποιήσει την αντιλαϊκή της πολιτική.

Για όλα αυτά η ηγεσία της ΓΣΕΕ εδώ και μήνες δεν έχει βγάλει κουβέντα. Και όμως έβγαλε δελτίου τύπου σήμερα, με αφορμή τη ΔΕΘ για να επισφραγίσει ότι και το επόμενο διάστημα θα βάλει πλάτη στην κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους για να προχωρήσουν την σφαγή των εργατικών δικαιωμάτων χωρίς αντιδράσεις, καλώντας τους εργαζόμενους να «κάτσουν στα αυγά τους» με πρόσχημα την πανδημία.

Αν νομίζουν κυβέρνηση, επιχειρηματικοί όμιλοι και οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού ότι τα συνδικάτα θα κάτσουν με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στη νέα σφαγή των δικαιωμάτων τους είναι γελασμένοι.

Τα συνδικάτα ήδη προετοιμάζουν νέους αγώνες τηρώντας παράλληλα με ευλάβεια όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τους μεγαλοεργοδότες που με όχημα την “ατομική ευθύνη” προσπαθούν να συγκαλύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους να γραφτούν και να συμμετέχουν στα συνδικάτα τους μαζικά. Για να μπλοκάρουμε τους αντεργατικούς νόμους. Για να διεκδικήσουμε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Όλοι στις συγκεντρώσεις των συνδικάτων ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου που ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση,

στην ΑΘΗΝΑ, την Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ. στο Σύνταγμα και

στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, την Τρίτη 31 Αυγούστου, στις 7.30μμ στον Λευκό Πύργο

Καλούμε τους εργαζόμενους της Β. Ελλάδας να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση των συνδικάτων ενόψη της ΔΕΘ,

στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Σάββατο 11 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: