“To καλύτερο εργασιακό περιβάλλον” κατέρρευσε σα χάρτινος πύργος με το σεισμό – Σωρεία καταγγελιών από το ΣΕΤΗΠ

Εγκλωβισμός και παρεμπόδιση εξόδου σε εργαζόμενους την ώρα του σεισμού, ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας και “σεμινάρια” εκκένωσης για τα μάτια του κόσμου συνθέτουν την επικίνδυνη πραγματικότητα σε μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών και προφορικής.

Μπορεί να παίρνουν ακόμα και διακρίσεις για “το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον”, που έτσι κι αλλιώς μικρή ή καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα, αλλά στην πρώτη δόνηση το διαφημιστικό περίβλημα σε εταιρείες Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής γίνεται συντρίμμια. Μια ιδέα για τη ζοφερή εικόνα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των εργαζομένων και τα – ανύπαρκτα – σχέδια προστασίας τους σε περίπτωση σεισμού και γενικά έκτακτης ανάγκης δίνει η ανακοίνωση του ΣΕΤΗΠ, που καταγράφει μπαράζ εργοδοτικής αναλγησίας και μηδαμινού σχεδίου αντιμετώπισης κρίσης σε μεγάλες επιχειρήσεις του χώρου.

Ανάμεσά τους και η “Teleperformance”, που, όπως σημειώνει το συνδικάτο, “αξιοποιώντας τη μεγάλη εμπειρία της στο να κάνει τις ζωές των εργαζομένων λάστιχο, για ακόμα μια φορά έβαλε την κερδοφορία της πάνω από τις χιλιάδες ζωές των εργαζομένων της», αφού, «την ώρα που εκδηλωνόταν ο ισχυρός σεισμός στην Αττική, η εργοδοσία της “Teleperformance” όχι απλά δεν τήρησε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, αντίθετα κράτησε τους εργαζόμενους εγκλωβισμένους απαιτώντας να συνεχίσουν να εργάζονται».

“Το «καλύτερο εργασιακό περιβάλλον» αποκάλυψε για ακόμα μια φορά τον αληθινό του χαρακτήρα.” συνεχίζει η ανακοίνωση: “Στην Καλλιθέα με φωνές κρατούσαν κλεισμένους τους εργαζόμενους της Cosmote, ακόμα και κατά τη διάρκεια των μετασεισμών για να συνεχίσουν να παίρνουν κλήσεις, στο Μοσχάτο και στον Πειραιά ολόκληρα τμήματα δεν εκκενώθηκαν με το πρόσχημα ότι το “ασφαλέστερο μέρος να βρίσκεσαι, είναι μέσα στο κτίριο”! Με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την ACM του Γερμανικού τμήματος του Facebook που εμπόδισε (!!) την πόρτα κατά την έξοδο των εργαζομένων, ισχυριζόμενη ότι “το κτίριο αντέχει 9.4 ρίχτερ”. Η εργοδοσία δε δίστασε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων, μην και χαθεί έστω και μία κλήση, μην και χαθεί έστω και το παραμικρό από τα κέρδη τους. Ενώ όλοι οι νόμοι που αφορούν την προώθηση της αντεργατικής πολιτικής, που απλόχερα οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ της έχουν χαρίσει τηρούνται κατά γράμμα, οι κανόνες που αφορούν την εξασφάλιση της ακεραιότητας των εργαζομένων μένουν κενό γράμμα.”

Στη συνέχεια αναφέρεται ο τρόπος με τον οποίο οι επιχειρήσεις προσπαθούν στα γρήγορα να “ξεπετάξουν” την υποχρέωσή τους για σχέδιο εκκένωσης, όπου το μόνο που γίνεται είναι να: “Οργανώνουν σεμινάρια για την ενημέρωση των εργαζομένων, όπου τους ζητούν απλά να υπογράψουν και το σχέδιο εκκένωσης δεν εξηγείται ούτε στα βασικά του σημεία.”

Η ανακοίνωση συνεχίζει καλώντας τους εργαζόμενους να μην ανεχτούν οι ζωές τους να ρισκάρονται στο βωμό των κερδών, ζητώντας τώρα εφαρμογή όλων των μέτρων που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των εργαζόμενων σε κάθε περίσταση:

“Δεν ανεχόμαστε να γίνουμε βορά στα κέρδη τους, θεμέλια της ανάπτυξής τους. Δε σας επιτρέπουμε να παίζετε με τις ζωές μας!

Η εταιρεία αποθρασύνεται μέρα με τη μέρα και αυτή τη φορά ξεπέρασε κάθε όριο! Προειδοποιούμε πως απέναντι σε τέτοιες ενέργειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο μέχρι και την ίδια μας τη ζωή έχουν και θα έχουν την οργανωμένη απάντηση των εργαζομένων. Οργανωνόμαστε στο σωματείο μας, διεκδικούμε ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς!

Απαιτούμε:

Να εφαρμοστούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους σεισμούς και για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων για την προστασία των εργαζομένων.

Να γίνουν άμεσα σεμινάρια εκπαίδευσης των εργαζομένων για την εκκένωση των κτιρίων σε ανάλογες περιπτώσεις.

Να εφαρμοστούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα αντισεισμικής προστασίας και για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων για την προστασία των εργαζομένων. Να γίνει προμήθεια των απαραίτητων υλικών.

Να γίνει άμεσα ενημέρωση των εργαζομένων για το σχέδιο εκκένωσης των κτιρίων σε ανάλογες περιπτώσεις. Να γίνουν ασκήσεις ετοιμότητας με βάση το σχέδιο εκκένωσης”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: