Τα ψηφοδέλτια της …εργοδοσίας

Εργοδότες οι οποίοι κρατούν τους μισθούς «παγωμένους» εδώ και πάνω από 10 χρόνια σε έναν από τους πιο κερδοφόρους κλάδους, που αρνούνται να υπογράψουν ΣΣΕ, επικαλούμενοι τις κυβερνητικές αυξήσεις – μούφα στον «κατώτατο μισθό», λένε στους εργαζόμενους ότι «υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι να υποστηρίξουμε Ευρώπη»!

Με τους μεγαλομετόχους, τους διευθυντές και τους CEO σε μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως σε εργοστάσια και σούπερ μάρκετ, να διακινούν τις τελευταίες μέρες τα δικά τους «ψηφοδέλτια» για τις ευρωεκλογές, το βασικό δίλημμα της κάλπης για τους εργαζόμενους γίνεται ακόμα πιο καθαρό.

Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που όλο τον χρόνο τσακίζουν το προσωπικό με μισθούς πείνας, με ωράρια – λάστιχο, με απολύσεις και συνδικαλιστικές διώξεις, που επιχειρούν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, έρχονται παραμονές των εκλογών και δίνουν «γραμμή».

Καλούν με θράσος τους εργαζόμενους να πάνε στις κάλπες και να «υπερψηφίσουν τις αξίες της ΕΕ» μέσω των κομμάτων της. Να υπερψηφίσουν «ανταγωνιστικότητα» και «ευμάρεια» για τα κέρδη και τις επενδύσεις τους.

Τις αξίες, δηλαδή, που με τη συναίνεση των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς και λοιπών κομμάτων της ΕΕ μεταφράζονται σε Οδηγίες και νόμους ξεζουμίσματος των εργαζομένων, σε ακρίβεια δίχως τέλος για όλο τον λαό.

Τι άλλο εννοεί π.χ. ο CEO μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, στην οποία μεταξύ άλλων έχει καταργηθεί πρακτικά η κυριακάτικη αργία και οι εργαζόμενοι δουλεύουν με ατέλειωτα ωράρια, όταν τους λέει ότι «η Ευρώπη μάς προσφέρει πολλά προτερήματα σε ό,τι αφορά την εργασία μας»;

Σε έναν κλάδο που τα κέρδη σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και οι τεράστιες ανατιμήσεις ρουφούν το λαϊκό εισόδημα, τι άλλο εννοεί το προπαγανδιστικό κάλεσμα του διευθύνοντα συμβούλου για τις ευρωεκλογές, όταν λέει ότι «οι ευρωπαϊκές συμφωνίες μας δίνουν τη δυνατότητα να λειτουργούμε με όρους ελεύθερου και ανταγωνιστικού εμπορίου»;

Σε έναν άλλο «δυναμικό κλάδο», αυτόν της φαρμακοβιομηχανίας, όπου μια χούφτα μεγαλομέτοχοι απολαμβάνουν τα ιερά και τα όσια της «ελεύθερης αγοράς», καλούν κι αυτοί σε ψήφο «υπέρ της ΕΕ».

Καλούν δηλαδή τον λαό που πέφτει θύμα των εκβιασμών των φαρμακοβιομηχάνων και πληρώνει πανάκριβα το Φάρμακο – εμπόρευμα, να ψηφίσει για την «εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας», της «καινοτομίας», της «ανθεκτικότητας» της ΕΕ!

Εργοδότες οι οποίοι κρατούν τους μισθούς «παγωμένους» εδώ και πάνω από 10 χρόνια σε έναν από τους πιο κερδοφόρους κλάδους, που αρνούνται να υπογράψουν ΣΣΕ, επικαλούμενοι τις κυβερνητικές αυξήσεις – μούφα στον «κατώτατο μισθό», λένε στους εργαζόμενους ότι «υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι να υποστηρίξουμε Ευρώπη»!

Μάλιστα, στην ίδια γραμμή που αναπαράγει την προπαγάνδα της «σταθερότητας», προειδοποιούν πως αυτή δεν πρέπει να διαταραχθεί, γιατί έτσι θα …απειληθούν τα κέρδη τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εργοδοσία παρεμβαίνει ωμά και εκβιάζει εκατοντάδες εργαζόμενους για να ψηφίσουν τα κόμματά της. Το ίδιο είχε γίνει και πέρυσι, στις βουλευτικές εκλογές, όταν υπουργοί της ΝΔ πήγαιναν χέρι – χέρι με διευθυντές και έλεγαν στους εργαζόμενους ότι αν δεν ξαναεκλεγούν στην κυβέρνηση, «θα έχουμε περιπέτειες».

Αλλα και όταν φροντιστηριάρχες σε μεγάλο όμιλο διακινούσαν στους εκατοντάδες εργαζόμενους λίστες με υποψήφιους ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι πρέπει να ψηφιστούν ως «δικοί τους άνθρωποι».

Για τους εργαζόμενους είναι λοιπόν καθαρό:

Τα «ψηφοδέλτια» της εργοδοσίας γράφουν με παχιά γράμματα «Ευρωπαϊκή Ενωση» και «εκμετάλλευση», «ακρίβεια» και «τσάκισμα δικαιωμάτων», «κέρδη» και «ανταγωνιστικότητα».

Είναι οι ίδιες «αξίες» που παπαγαλίζουν όλα τα άλλα κόμματα, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά κ.λπ., που στην ΕΕ τις συνδιαμορφώνουν και στο ελληνικό Κοινοβούλιο είτε τις ψηφίζουν είτε συναινούν.

Τα ψηφοδέλτια της εργοδοσίας επιβεβαιώνουν ότι κάθε ψήφος στα κόμματα του συστήματος είναι χαμένη ψήφος για τους εργαζόμενους και κερδισμένη ψήφος για τους ομίλους.

Οπότε δεν υπάρχει άλλο δίλημμα. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανέναν λόγο να ψηφίζουν ό,τι και οι εργοδότες τους. Δεν έχουν κανέναν λόγο να ψηφίσουν «υπέρ της ΕΕ», όπως τους υπαγορεύει η γραμμή των επιχειρηματικών ομίλων, να δώσουν ψήφο δηλαδή σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και τα συμπληρώματά τους, ως «πράσινο φως» για κλιμάκωση της εργοδοτικής επίθεσης…

Αντίθετα, έχουν κάθε λόγο να ψηφίσουν ΚΚΕ, για να εκφραστεί μαχητικά η αντίθεση στο βάρβαρο οικοδόμημα της ΕΕ, στη συμμαχία των ομίλων και των κρατών τους.

Ψήφος στο ΚΚΕ, για να δοθεί η γνήσια εργατική – λαϊκή απάντηση, για να δεχθεί πλήγμα η πολιτική του κέρδους που κάνει συντρίμμια τις ζωές μας, η πολιτική που υπερασπίζονται όλες οι άλλες δυνάμεις. Για να δυναμώσει η πραγματική αντιπολίτευση, τόσο εκεί που οι επιχειρηματικοί όμιλοι εξασφαλίζουν όλα τους τα προνόμια, όσο και στους δρόμους του αγώνα για την ανατροπή τους.

Από τη στήλη “Η Άποψή μας” του σημερινού Ριζοσπάστη

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: