Σάββατο 17 Δεκέμβρη – Διαδηλώνουμε ενάντια στον προϋπολογισμό και κλιμακώνουμε με νέα απεργία (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Εκατοντάδες Σωματεία και φορείς της Αθήνας – Στέλνουμε πίσω τον βαρύ λογαριασμό της ακρίβειας, των περικοπών, της επιδρομής στο εισόδημα και τις ανάγκες του λαού! Το Σάββατο 17 Δεκέμβρη διαδηλώνουμε στο Σύνταγμα, απορρίπτουμε τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό.

Στέλνουμε πίσω τον βαρύ λογαριασμό της ακρίβειας, των περικοπών, της επιδρομής στο εισόδημα και τις ανάγκες του λαού! Το Σάββατο 17 Δεκέμβρη διαδηλώνουμε στο Σύνταγμα, απορρίπτουμε τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό. Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση, με νέους αγώνες σε κάθε κλάδο, χώρο δουλειάς και γειτονιά, προετοιμαζόμαστε για νέα απεργία μέσα στον Γενάρη: Στο κοινό αυτό κάλεσμα συμπυκνώνεται η συζήτηση που ξεδιπλώθηκε στη σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων, το απόγευμα στην αίθουσα του κινηματογράφου “Τριανόν”.

Από το βήμα της σύσκεψης οι εκπρόσωποι σωματείων μετέφεραν το στίγμα των αγωνιστικών πρωτοβουλιών που οργανώνουν με αιχμή τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων, των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν προκηρυχθεί τις επόμενες μέρες στα μέτωπα της Υγείας και της Παιδείας, του κοινού βηματισμού των συνδικάτων με μαζικούς φορείς των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών, της νεολαίας.

Συνεχίζοντας τον αγώνα για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, κάλεσαν σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 19 Δεκέμβρη στα δικαστήρια, ενάντια στη δίωξη του Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Βάλσαμου Συρίγου για τη συμμετοχή του σε κινητοποίηση ενάντια σε πλειστηριασμό.

Η εισήγηση έγινε από τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας Γιάννη Αναγνώστου, ο οποίος τόνισε ότι «το συλλαλητήριο στις 17 Δεκέμβρη επιδιώκουμε να είναι βήμα παραπέρα κλιμάκωσης με νέα πανελλαδική πανεργατική απεργία» μεταξύ άλλων για 825€ κατώτερο μισθό στον Ιδιωτικό τομέα, αυξήσεις 20% στον Δημόσιο τομέα, συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, όχι στις απλήρωτες υπερωρίες, επιστροφή 13ου και 14ου μισθού, 13ης και 14ης σύνταξης.

Παρεμβάσεις εκπροσώπων σωματείων και φορέων

Στη μεγάλη συμμετοχή των οδηγών ταξί στην απεργία στις 9 Νοέμβρη τραβώντας χειρόφρενο σε όλη την Αττική, αναφέρθηκε ο Θύμιος Λυμπερόπουλοςπρόεδρος του ΣΑΤΑ. “Περνάμε την πιο δύσκολη περίοδο”, επισήμανε τονίζοντας τις βαριές επιπτώσεις της ακρίβειας στα καύσιμα αλλά και συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής στον κλάδο.

«Μας ζητάνε να συμβιβαστούμε με τα καλάθια της ντροπής», κατήγγειλε η Ντίνα Γκογκάκηπρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, όταν ο τζίρος των αλυσίδων σούπερ μάρκετ σκαρφαλώνει συνεχώς σε ψηλότερα επίπεδα. Δίπλα στους χαμηλούς μισθούς των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, και συνολικά των εμποροϋπαλλήλων, αυτή την περίοδο κορυφώνεται, όπως εξήγησε, η εντατικοποίηση με το εορταστικό ωράριο και την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.

Το «παρών» 13 φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας μετέφερε ο Άγγελος Θωμόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ. «Είναι κοινή η αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, γι’ αυτό κοινός πρέπει να είναι κι ο αγώνας μας», τόνισε. Μίλησε για το δυσβάσταχτο κόστος σπουδών, τα πανάκριβα ενοίκια, τα παγωμένα αμφιθέατρα, την εδραίωση εργολάβων σε τομείς όπως η σίτιση και η καθαριότητα, αλλά και τις παραπέρα περικοπές που φέρνει ο προϋπολογισμός. «Δε θα συμβιβαστούμε με την κατάσταση», ξεκαθάρισε.

Τον κοινό βηματισμό των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών με τα εργατικά σωματεία στην απεργία, την προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, τις πρωτοβουλίες για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα υπενθύμισε ο Νίκος Σφαντός, αντιπρόεδρος της ΟΒΣΑ. Στο φόντο της συρρίκνωσης του εισοδήματος, της φοροληστείας, της απειλής των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων, ανέδειξε πως η θέση των μικρών επαγγελματιών είναι στον κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους και όλο τον λαό.

Την προκήρυξη στάσης εργασίας από το Συνδικάτο Επισιτισμου – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στο συλλαλητήριο το Σάββατο 17 Δεκέμβρη, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του, Γιώργος Στεφανάκης. Μπροστά στα επικείμενα συνέδρια του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της ΓΣΕΕ, στάθηκε στην ανάγκη στις συλλογικές αυτές διαδικασίες να μη γίνουν πίσω από κλειστές πόρτες, πίσω από την πλάτη των εργαζομένων αλλά με αυτούς πρωταγωνιστές.

Στην τραγική απώλεια του μικρού μαθητή στις Σέρρες και στις βαριές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι σχολικές υποδομές, αναφέρθηκε ο Αποστόλης Παπαγιαννόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Ο Σωκράτης”. Στην κατεύθυνση αυτή, υπενθύμισε μια σειρά περιστατικά από πτώσεις σοβάδων μέχρι προβλήματα στα συστήματα θέρμανσης, σε σχολεία της Αττικής. “Αυτονομία της σχολικής μονάδας σημαίνει βαθιά το χέρι στην τσέπη και αναζήτηση χορηγών”, υπογράμμισε. «Θα απεργήσουμε στις 15 Δεκέμβρη και θα συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο στις 17 Δεκέμβρη», τόνισε.

«Οι ανάγκες μας υπολογίζονται σαν κόστος», κατήγγειλε ο Γιώργος Κολλάρος, από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μαθητών Αθήνας, περιγράφοντας τα προβλήματα των σχολείων, των μαθητών και των οικογενειών τους.

Την απάντηση που δόθηκε στην προσπάθεια να πεταχτεί στον δρόμο μια χαμηλό συνταξιούχος στην περιοχή, υπενθύμισε ο Ανδρέας Καραβίδας, από το Συντονιστικό Φορέων Υπεράσπισης της λαϊκής στέγης Ζωγράφου. «Μια σπίθα μπορεί να γίνει πυρκαγιά μέσα σε δευτερόλεπτα», όταν η οργή συναντηθεί με το οργανωμένο κίνημα.

Στον αγώνα που δίνουν οι ναυτεργάτες σε ρυμουλκά και ναυαγοσωστικά, με δεύτερη 48ωρη απεργία, για να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις, κόντρα στην αξίωση των εργοδοτών να μειώσουν μισθούς και μεροκάματα επειδή «ανέβηκαν τα πετρέλαια», αναφέρθηκε ο Στράτος Γεωργάκηςπρόεδρος της ΠΕΠΡΝ.

Ως έναν ακόμα σταθμό στη δράση για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, αλλά και συνέχεια της μεγάλης συμμετοχής στην τελευταία απεργία, παρουσίασε τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου. Στην κατεύθυνση αυτή, το Συνδικάτο υλοποιεί πρόγραμμα περιοδειών, συνελεύσεων και συσκέψεων στα εργοστάσια του κλάδου.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιάννης Τερζής, από την Ένωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων, διαβεβαιώνοντας πως οι συνταξιούχοι βρίσκονται στον δρόμο του αγώνα.

Για την απόλυση της, ως μέρος της κατάφωρης επίθεσης που ζουν οι εκπαιδευτικοί στα φροντιστήρια αλλά και ως ένα ακόμα παράδειγμα της εφαρμογής του νόμου Χατζηδάκη, μίλησε η Ελπίδα Νασιοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση “Ο Βύρων”. «Η αμέριστη συμπαράσταση που δεχθήκαμε δυνάμωσε τη φωνή του Σωματείου μας», σημείωσε ενώ η στήριξη από φορείς της Νέας Ιωνίας, όπου βρίσκεται το φροντιστήριο, οδήγησε σε σειρά κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων.

Τις αντιδραστικές αλλαγές που διαδέχονται η μια την άλλη στην Υγεία κατήγγειλε η Σοφία Ζώρη, μέλος της πενταμελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, με πρόσφατο παράδειγμα τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των ογκολογικών τμημάτων των παιδιατρικών νοσοκομείων.

Τις μειώσεις μισθών, το κλείσιμο καταστημάτων, τους πλειστηριασμούς στους οποίους επιδίδεται η εργοδοσία του κλάδου, επισήμανε η Έφη Χαλιού, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα. «Δεν υπάρχουν μεγαλύτερα κοράκια από τους τραπεζίτες», σχολίασε και πρόσθεσε πως οι αγώνες που βάζουν φρένο στους πλειστηριασμούς δίνουν κουράγιο και δύναμη στους εργαζόμενους του κλάδου.

Την προσπάθεια να ενταθεί η παρέμβαση στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, περιέγραψε ο Μιχάλης Χασιώτης, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών. Στην προσπάθεια αυτή, όπως εξήγησε, βασικό όπλο αποτελεί το επικαιροποιημένο σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης της Ομοσπονδίας, ενώ καρπό της αποτελεί η  δημιουργία του πρώτου επιχειρησιακού Σωματείου στην εταιρεία ΣΟΛ και το στήσιμο σωματειακών επιτροπών σε άλλες μεγάλες εταιρείες.

«Ενώνουμε τη φωνή μας με τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους», υπογράμμισε η Αθήνα Λαζαρίδου, μέλος του προεδρείου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, συνοψίζοντας τη συμμετοχή και τη συμβολή των  Συλλόγων και Ομάδων Γυναικών σε μια σειρά αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε γειτονιές και χώρους δουλειάς. Σε αυτό το μήκος κύματος, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της ΟΓΕ στο συλλαλητήριο στις 17 Δεκέμβρη.

Την αισιοδοξία που έφερε η απεργία στις 8 Νοέμβρη σε εργαζόμενους του κλάδου, ακόμα κι αν δεν έκαναν το βήμα να συμμετέχουν στην κινητοποίηση, διαπίστωσε η Χριστίνα Καραμαλίκη, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστών – Καθαριστριών Πειραιά. «Φρένο στις ορέξεις κράτους και εργοδοσίας βάζουν μόνο οι αγώνες», ξεκαθάρισε και υπογράμμισε την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων στην καθαριότητα για σταθερή δουλειά, αυξήσεις στους μισθούς, πλήρες ωράριο και όχι μερική απασχόληση, Συλλογικές Συμβάσεις όπως έχει γίνει σε μια σειρά περιπτώσεις.

«Εχουμε βιώσει από πρώτο χέρι την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας», σχολίασε η Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, απαριθμώντας τις πλείστες όσες περιπτώσεις οι γονείς καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη. «Οι ζωές και οι ανάγκες των παιδιών μας δε γίνεται να ζυγίζονται με βάση τις αντοχές της οικονομίας», τόνισε και κατέληξε: «Όταν τα παιδιά μας κινδυνεύουν βγαίνουμε στον δρόμο».

Τις επιπτώσεις των πρόσφατα ψηφισμένων ρυθμίσεων σε εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και τους ασθενείς, συνόψισε η Δήμητρα Σταματέλου, οργανωτική γραμματέας της ΟΕΝΓΕ. Στο έδαφος αυτό, ανέτρεξε στο πλατύ άνοιγμα που έκανε η Ομοσπονδία στους υγειονομικούς, τα σωματεία και τις ενώσεις τους, στην κατάρριψη των επιχειρημάτων της κυβέρνησης και του υπουργείου, στο κάλεσμα σε συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς, στην κλιμάκωση με απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις τις μέρες συζήτησης και ψήφισης.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: