Οι εργαζόμενοι του MARKET IN (πρώην Καρυπίδη) στα Γιάννενα διαδηλώνουν έξω από το κατάστημα

Γνωρίσαμε τι πάει να πει αλληλεγγύη.
Περάσαμε το μήνυμα σε όλους τους εργοδότες πως δεν μπορούν να αλωνίζουν.
Πιστέψαμε στη δύναμη που έχει ο εργάτης, ότι χωρίς αυτόν δεν μπορεί να κινηθεί τίποτα.

Κάλεσμα συμμετοχής σε κινητοποίηση έξω από το κατάστημα του σούπερ μάρκετ «Market in» στη Χαρίλαου Τρικούπη στα Γιάννενα το Σάββατο 20 Οκτώβρη στις 11.00, καλεί όλους τους εργαζόμενους στο εμπόριο, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων – Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων, καθώς ένα χρόνο μετά οι εργαζόμενοι του πρώην «Καρυπίδη» και νυν «Market in» μέσα από σκληρές μάχες με την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της έχουν καταφέρει να κερδίσουν και να πληρωθούν μόνο ένα μέρος από τους μισθούς τους.

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων – Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων καλεί σε κινητοποίηση αυτήν την ώρα, έξω από το κατάστημα του “Market In” στη Χ. Τρικούπη, όλους τους εργαζόμενους στο εμπόριο, καθώς ένα χρόνο μετά οι εργαζόμενοι του πρώην “Καρυπίδη” -που πέρασε στα χέρια της αλυσίδας- έχουν καταφέρει μετά από σκληρές μάχες με την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της να κερδίσουν και να πληρωθούν μόνο ένα μέρος των μισθών τους.

Το πολύ ζωντανό και καλογραμμένο κάλεσμά τους -που μπορείτε να διαβάσετε εδώ ολόκληρο- εντάσσεται μεταξύ άλλων και στην προετοιμασία της απεργίας στις 8 του Νοέμβρη. Ακολουθούν τα πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα.

Μάθαμε από τα ίδια μας τα λάθη. Η ανοχή και η υπομονή που δείχνουμε σήμερα σε εργοδότες και κυβερνήσεις είναι χρόνος για αυτούς να περάσουν τα χειρότερα, να υλοποιήσουν πιο βάρβαρους όρους.

Κανείς αγώνας δεν είναι εύκολος, δεν κρίνεται μια κι έξω. Στην απεργία στις 8 Νοέμβρη, θα μετρήσουν για άλλη μια φορά το μπόι μας εργοδότες, κυβέρνηση, κράτος. Το πόσο ψηλούς θα μας βρουν, εξαρτάται από όλους μας!

Επανειλημμένα χτύπησαν τα ΜΑΤ, έχουν γίνει πάνω από 30 συλλήψεις συναδέλφων, μελών της διοίκησης του σωματείου και του ΕΚ Ιωαννίνων. Μπράβοι της νύχτας κλήθηκαν να τρομοκρατήσουν τις κινητοποιήσεις μας, μέχρι και συλλήψεις στα σπίτια μας έγιναν Κυριακάτικα, μπροστά στα μάτια των παιδιών μας. Όλα αυτά γιατί υπερασπιστήκαμε τον κόπο μας, αρνηθήκαμε να χαρίσουμε τα δεδουλευμένα μας, υπερασπιστήκαμε τις θέσεις εργασίας μας και συνολικά τα δικαιώματά μας.

καταλάβαμε όλον αυτόν το χρόνο ότι αν δεν αντιδράσουμε εμείς, αν δεν παλέψουμε εμείς για βασικά δικαιώματά μας, εμείς που τρέχουμε νυχθημερόν για να έχουν τα παιδιά μας ένα καλύτερο μέλλον, τελικά θα τους παραδώσουμε ουσιαστικά σύγχρονους σκλάβους στα χέρια του κάθε εργοδότη

Έχουμε παιδιά και ξέρουμε πως νέοι δέχονται να δουλεύουν με τρίμηνες και μηνιαίες συμβάσεις, με την υποσχετική πως θα ανανεώνεται κάθε τόσο, αλλά βιώνουν στην ουσία την έμμεση απειλή της μη ανανέωσης.

Εξοργιστήκαμε όταν μάθαμε στη συναδέλφισσα στη γειτονιά του MARKET IN, στα Express Market στην Πάργης, που σύρθηκε στην αστυνομία επειδή δεν υπέγραφε την απόλυσή της!

Οποιαδήποτε εξέλιξη σε κάθε κατάστημα μας αφορά όλους. Ο ανταγωνισμός μεταξύ τους έχει ένα βασικό προαπαιτούμενο: να είμαστε εμείς φτηνοί-ευέλικτοι, διαθέσιμοι στις ορέξεις τους.

Μας έλεγαν να μη λέμε τίποτα τώρα, γιατί έρχεται νέος επενδυτής στην πόλη και θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας. Μας είπαν πως ζητάμε πολλά. Πως το ρεαλιστικό θα ήταν να παραιτηθούμε από τα χρόνια προϋπηρεσίας.

Μας συνέλαβαν από τα σπίτια μας, μας χτύπησαν με ΜΑΤ, μας απείλησαν με μπράβους της νύχτας. Και καταλαβαίναμε πολύ καλά ότι αν ο αγώνας μας δεν ενοχλούσε και τους δικούς σας εργοδότες, δε θα γινόντουσαν όλα αυτά, δε θα πολεμούσαν τον αγώνα μας με τέτοιο μίσος.

Κάποια πράγματα τα καταλάβαμε καλά από την πάλη μας αυτό το διάστημα.

Πρώτον, εργοδοσία-κυβέρνηση-κράτος πάνε μαζί. Ξεδιάντροπα το απέδειξαν. Έχουμε πικρή πείρα για το τι σημαίνει “δίκαια ανάπτυξη” σήμερα, στη “μεταμνημονιακή Ελλάδα”, που 700 μνημονιακοί νόμοι είναι σε ισχύ.

Δεύτερον, αλίμονο σε όποιον συνάδελφο μείνει μόνος του με τα θηρία της εργοδοσίας! Όποιος αναζητά ατομική λύση, όποιος έχει πρώτη σκέψη το “τίποτα δε γίνεται”, αυτόν θα ξεμοναχιάσει η εργοδοσία, αυτό θα αξιοποιήσει και θα τον εκμεταλλευτεί μέχρι να τον “ξεζουμίσει” εντελώς.

Ένα χρόνο τώρα δεν καταφέραμε και λίγα!
Καταρχάς, σώσαμε την αξιοπρέπειά μας, γυρίσαμε σπίτια μας με ψηλά το κεφάλι.
Έχουμε απόφαση που λέει πως δικαιούμαστε να είμαστε στα ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ ως εργαζόμενοι.
Γνωρίσαμε τι πάει να πει αλληλεγγύη.
Περάσαμε το μήνυμα σε όλους τους εργοδότες πως δεν μπορούν να αλωνίζουν.

Πιστέψαμε στη δύναμη που έχει ο εργάτης, ότι χωρίς αυτόν δεν μπορεί να κινηθεί τίποτα.

Με πληροφορίες από 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: