Νέο εργατικό ατύχημα στη ΛΑΡΚΟ – Συμπαράσταση στον απεργιακό αγώνα των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ

Σοβαρά εγκαύματα υπέστη ένας 40χρονος εργάτης κατά τη διάρκεια εργασιών στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ. Ακόμα πιο αναγκαία κι επίκαιρη η αυριανή απεργία των εργατών ενάντια στις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών.

Ένα νέο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ. Το ατύχημα σημειώθηκε, όταν ένας 40χρονος εργαζόμενος κάηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια εργασιών στο χώρο των Ηλεκτροκαμίνων και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου και νοσηλεύεται. Το ατύχημα αυτό σημειώθηκε λίγες μόλις μέρες πριν την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων, ενάντια στις απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν, με αφορμή τις απολύσεις σε εργολάβο στη ΛΑΡΚΟ.

Το Συνδικάτο Συγκολλητών – Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Την στιγμή που το Συνδικάτο μας με αφορμή τις απολύσεις σε εργολάβο στην ΛΑΡΚΟ, οργανώνει την απεργία της Τρίτης 29/08 για τις σκληρές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που επικρατούν, το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών, την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων ασφαλείας, τη μαύρη ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, τους μισθούς πείνας και την κατακρεούργηση εργατικών δικαιωμάτων σε εργαζόμενους στην εργολαβία, αλλά και στους εργαζόμενους της ίδιας της ΛΑΡΚΟ, με ευθύνη της Κυβέρνησης και της Διορισμένης Διοίκησης.

Την στιγμή που στην οργάνωση αυτού του δίκαιου αγώνα απέναντι μας έχουμε την συμμαχία Κυβέρνησης, Διοίκησης, Διεύθυνσης, Εργολάβων και Κυβερνητικού – Εργοδοτικού Συνδικαλισμού της πλειοψηφίας του Σωματείου της ΛΑΡΚΟ και της ΠΟΕΜ.

Την ίδια στιγμή, η “μοίρα”, τα αποτελέσματα της πολιτικής τους και της στρατηγικής τους μας επιβεβαιώνουν, γιατί έχουμε θύματα εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα σήμερα το μεσημέρι στο χώρο των Ηλεκτροκαμίνων είχαμε άλλο ένα σοβαρό εργατικό “ατύχημα”. Συνάδελφος μας κατά την ώρα εργασιών στο καμίνι που εργαζόταν κάηκε σοβαρά. Ο σαραντάχρονος συνάδελφος μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο ΚΑΤ.

Κυβέρνηση και Διοίκηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο συνάδελφο και στην οικογένεια του αλλά και απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους στην ΛΑΡΚΟ.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούμε τα αυτονόητα. Να γυρίζουμε στα σπίτια μας ακέραιοι, να είμαστε ασφαλισμένοι, να πληρωνόμαστε την ώρα που πρέπει και με μισθούς που να μπορούν καλύψουν τις ανάγκες μας.

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να σταματήσει την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων που παράγουν αυτόν τον πλούτο, το νικέλιο, που το παίρνουν τζάμπα οι πολυεθνικές και θησαυρίζουν.

Καλούμε Συνδικάτα και φορείς να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα μας.

Διεκδικούμε:

1. Την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων και την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου όλων των εργολαβιών, (συντήρηση, σεκιούριτι, καθαρισμοί, καθαρίστριες). Ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων από τις εργολαβίες στην ΛΑΡΚΟ με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

2. Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Απαιτούμε οργανόγραμμα που να περιέχει αναλυτικά όλες τις ειδικότητες ανά τμήμα. Που θα παίρνει σοβαρά υπ’ όψιν την δεκαετία ’80-’90 στην οποία δεν υπήρχαν εργολαβίες που εξυπηρετούσαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της παραγωγής και της συντήρησης, αλλά το εργοστάσιο λειτουργούσε επανδρωμένο τόσο στις παραγωγικές θέσεις όσο και στις θέσεις συντήρησης με εργατοτεχνικό προσωπικό, με επιστημονικό προσωπικό, με εξοπλισμό και εγκαταστάσεις. Τότε οι εργαζόμενοι ξεπερνούσαν τους 1100 και είναι η μοναδική δεκαετία στην οποία δεν είχαμε συχνά και σοβαρά ατυχήματα.

3. Να γίνουν νέες προσλήψεις εργατοτεχνικού, διοικητικού και επιστημονικού προσωπικού αξιοποιώντας με προτεραιότητα τους επιστήμονες που εργάζονται ήδη στην ΛΑΡΚΟ ως εργατικό προσωπικό σήμερα.

4. Αναγνώριση και καταβολή τριετιών και βασικών μισθών σε όλους τους εργαζόμενους με τον υπολογισμό που δίνονταν στους εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί πριν το 2007. Αναγνώριση ως χρόνο προϋπηρεσίας στην ίδια την ΛΑΡΚΟ το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι δούλεψαν μέσω του καθεστώτος των εργολαβιών ή με Δ.Π.Υ. και ενσωμάτωση αυτής της προϋπηρεσίας στις τριετίες, στον υπολογισμό της αποζημίωσης, στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

5. Καταβολή των χρημάτων σε αναβαθμίσεις που έγιναν και γίνονται με τον τρόπο και τον υπολογισμό που δίνονταν πριν το 2013.

6. Καταβολή όλων των αναδρομικών με τόκους που έχουν προκύψει από την καταπάτηση των παραπάνω.

7. Να δίνονται τα σπίτια στους οικισμούς σε όποιο εργαζόμενο αιτείται, φτιαγμένα από τη ΛΑΡΚΟ και να συντηρούνται από αυτή.

8. Να εκπληρώνει η ΛΑΡΚΟ ανελλιπώς τις υποχρεώσεις της στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο των εργαζομένων.

9. ΣΣΕ που να περιέχει όλα τα κεκτημένα των προηγούμενων (δάνεια, εκδρομές κλπ).

Τονίζουμε προς κάθε αρμόδιο και κάθε κατεύθυνση, πως την ημέρα της απεργίας, στη ΛΑΡΚΟ, σε αυτό το εργοστάσιο, δεν θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας με αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης. Παρά την επιμονή μας να μπει προσωπικό ασφαλείας στο εργοστάσιο, αυτή αρνείται βάζοντας σε κίνδυνο εργαζόμενους και εγκαταστάσεις.

Καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία την Τρίτη 29 Αυγούστου.

Στο μεταξύ τη συμπαράστασή τους στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ εκφράζει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Φθιώτιδας, και καλεί όλους τους εργαζόμενους στις κατασκευές  να δώσουν αγωνιστικό παρών στην απεργιακή συγκέντρωση την Τρίτη 29 Αυγούστου και ώρα 5.30 το πρωί έξω από την πύλη της ΛΑΡΚΟ. Στην ανακοίνωσή του σημειώνει:

Την Τρίτη 29 Αυγούστου οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ με απόφαση του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας απεργούν και παλεύουν ενάντια στις απολύσεις, την ανασφάλιστη και μαύρη εργασία, την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών και ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων  στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ.

Σοβαρές είναι η ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία που υπήρξε από τους εργολάβους μέσα στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ.

Σοβαρές είναι και οι ευθύνες και των συνδικαλιστικών στελεχών της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ που σιωπούν για αυτό το ζήτημα; Μέχρι χθες δεν γνώριζαν τώρα που γνωρίζουν τι κάνουν; Συνεχίζουν τον διάλογο απάτη με την κυβέρνηση για την δήθεν σωτηρία της ΛΑΡΚΟ; Με την στάση τους καλλιεργούν κλίμα ηττοπάθειας, φόβου και τρόμου στους εργαζόμενους. Χθες παραλίγο να θρηνήσουμε και άλλο θύμα εργαζόμενου με το σοβαρό εργατικό ατύχημα που είχαμε στην ΛΑΡΚΟ; Ας αναλογιστούν τι θα είχε συμβεί αν ο εργαζόμενος ήταν ανασφάλιστος;

Προειδοποιούμε όλους αυτούς, που στέκονται απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων να μην  νομίζουν ότι θα επιβάλλουν «το φόβο και τον τρόμο», θα βρουν τα σωματεία και  τους εργαζόμενους του Νομού, απέναντί τους.

Ο αγώνας των εργαζομένων για σταθερή δουλειά είναι και δικός μας αγώνας.

Είναι αγώνας, που συνδέεται με την ίδια τη ζωή μας και δε θα αφήσουμε κανέναν να βάλει τον αγώνα μας «στο γύψο» γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να κερδίσουμε όσα μας αξίζουν με βάση τις ανάγκες που έχουμε.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Φθιώτιδας θα είναι εκεί για να διαδηλώσουμε μαζί με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ την αντίθεσή μας στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στις κατασκευές  να δώσουν αγωνιστικό παρών στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων την Τρίτη 29 Αυγούστου και ώρα 5.30 το πρωί έξω από την πύλη της ΛΑΡΚΟ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: