«Μη καρτεράτε να λυγίσουμε…» – Ενωμένοι και με όπλο την αλληλεγγύη οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουν τον αγώνα μέχρι τέλους (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

«Δεν λυγίζουμε. Ενωμένοι και με όπλο την αλληλεγγύη συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι τέλους», ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, ο λαός από χωριά της Λάρυμνας και δεκάδες εκπρόσωποι συνδικάτων και εργαζόμενοι από ολόκληρη τη χώρα, που συμμετείχαν στη μεγαλειώδη αγωνιστική σύσκεψη, που μετατράπηκε σε μεγάλη συγκέντρωση αγωνιστικής συνέχειας.

«Δεν λυγίζουμε. Ενωμένοι και με όπλο την αλληλεγγύη συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι τέλους», ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, ο λαός από χωριά της Λάρυμνας και δεκάδες εκπρόσωποι συνδικάτων και εργαζόμενοι από ολόκληρη τη χώρα, που συμμετείχαν στη μεγαλειώδη αγωνιστική σύσκεψη στον οικισμό του εργοστασίου το βράδυ της Πέμπτης. Μια μεγάλη σύσκεψη των σωματείων που μετατράπηκε σε μεγάλη συγκέντρωση αγωνιστικής συνέχειας.

Το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ» ακούστηκε για μία ακόμη φορά στη σύσκεψη που διοργάνωσαν από κοινού τα σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, από εκατοντάδες παρευρισκόμενους, που γέμισαν το γήπεδο μπάσκετ του οικισμού αλλά και το χώρο γύρω από αυτό. Εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι από την γύρω περιοχή, εκπρόσωποι συνδικάτων από ολόκληρη τη χώρα απηύθυναν κάλεσμα ξεσηκωμού και αντίστασης απέναντι στο έγκλημα της κυβέρνησης που κλείνει τη ΛΑΡΚΟ, απολύει τους εργαζόμενους και μαραζώνει ολόκληρες περιοχές.

Για μία ακόμη φορά η παρουσία εργαζομένων από διάφορες περιοχές της χώρας και η αλληλεγγύη στον αγώνα της ΛΑΡΚΟ ήταν συγκλονιστική και δείχνει ότι αποτελεί την καλύτερη παρακαταθήκη για νέα κλιμάκωση του αγώνα, με επόμενο μεγάλο σταθμό τη νέα κάθοδο στην Αθήνα την Παρασκευή 29 Ιούλη, η μέρα που σύμφωνα με τις διαρροές της κυβέρνησης θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές στους διαγωνισμούς εκποίησης.

Μιλώντας στη μεγάλη σύσκεψη των σωματείων της ΛΑΡΚΟ που μετατράπηκε σε μεγάλη συγκέντρωση αγωνιστικής συνέχειας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σημείωσε ότι, «είμαστε σήμερα εδώ στη Λάρυμνα, σ’ αυτή τη σύσκεψη που κάλεσαν τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Μια συγκέντρωση που μεταδίδει παντού σε όλη την Ελλάδα ότι: Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσει!».

«Να μην επιτρέψουμε το πάγωμα της τσιμινιέρας

Ανοίγοντας τη σύσκεψη εκ μέρους όλων των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ, ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, ευχαρίστησε αρχικά όλους τους παρευρισκόμενους, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της πλατιάς εργατικής και λαϊκής αλληλεγγύης για τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ εδώ και 30 μήνες.

Κάνοντας αναφορά στην πολιτική που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα προσδιόρισε: «Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, είναι σήμερα η ΛΑΡΚΟ να είναι κυριολεκτικά γκρεμισμένη, από τα μεταλλεία έως το εργοστάσιο. Αυτή τη στιγμή αργοσβήνει και το τελευταίο καμίνι της, με σχεδιασμό να πάψει να λειτουργεί και αυτό τις επόμενες ημέρες. Όλα αυτά, όταν στα 60 χρόνια λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ έχουν παραχθεί 800.000 τόνοι νικελίου και στο υπέδαφος της χώρας μας υπάρχουν άλλα 2 εκατομμύρια. Όλα αυτά, όταν το νικέλιο και το κοβάλτιο έχουν τεράστια προοπτική στην πράσινη μετάβαση και στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση όπως τα ονομάζουν. Όλα αυτά, όταν οι τιμές του σιδηρονικελίου έσπασαν κάθε ιστορικό ρεκόρ και έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Όλα αυτά, όταν τεκμηριωμένα αποδεικνύουμε και με επιστημονικό τρόπο, ότι η ΛΑΡΚΟ έχει τεράστιες προοπτικές παραπέρα ανάπτυξης έτσι ώστε, όχι μόνο να εξασφαλίσει την ενιαία λειτουργία της, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων σήμερα, αλλά πραγματικά να ανοίξει νέες χιλιάδες θέσεις εργασίας και να προσφέρει εκατομμύρια ευρώ σε μηνιαία βάση στα κρατικά ταμεία».

Συνεχίζοντας έκανε αναφορά στις τωρινές εξελίξεις σημειώνοντας ότι «ο αγώνας σε αυτή τη φάση είναι να μην επιτρέψουμε το πάγωμα της τσιμινιέρας, μία για πάντα», προσδιορίζοντας ότι το επόμενο το διάστημα θα γίνουν μία σειρά πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όπως η ενημερωτική παρέμβαση διόδια της Θήβας το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από πρωτοβουλία των εργατικών κέντρων ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, αλλά και η νέα κάθοδος στην Αθήνα.

«Την Παρασκευή 29/7 είναι η μέρα των δεσμευτικών προσφορών για τους εγκληματικούς διαγωνισμούς εκποίησης. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, έχοντας μαζί μας την περιοχή, έχοντας σίγουρο την έκφραση αλληλεγγύης από τους εργαζόμενους της Αττικής, θα είμαστε στην Αθήνα, έξω από τα αρμόδια υπουργεία και τα επιτελεία τους, έξω από το Μαξίμου», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Η σημερινή σύσκεψη στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας, ενότητας των εργαζόμενων και των κατοίκων της περιοχής, όλων των επαγγελμάτων της περιοχής. Αλλά και μήνυμα αλληλεγγύης στον αγώνα που κάνουμε. Η εργατική τάξη της χώρας μας και του εξωτερικού είναι στην πράξη μαζί μας. Από Βέλγιο, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Μεξικό, Τουρκία και από όλες τις γωνιές της χώρας μας καθημερινά δεχόμαστε και εκφράζεται η αλληλεγγύη, η στήριξη του αγώνα μας. Αυτό πραγματικά το θεωρούμε ως μία κατάκτηση που μας δεσμεύει παράλληλα να το μεταλαμπαδεύσουμε σε όλη την εργατική τάξη. Η αλληλεγγύη είναι αυτή που μας έχει κρατήσει όρθιους.

Η ενότητα των εργαζομένων, όλων των κατοίκων της περιοχής και η αποφασιστικότητα να μην αφήσουμε να μαραζώσει ο τόπος μας, είναι αυτό που μας έχει φέρει κοντά στη νίκη».

Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας.

Συνεχίζοντας ο Παναγιώτης πολίτης τόνισε την αποφασιστικότητα για κλιμάκωση του αγώνα, σημειώνοντας:

«Το αίμα των συναδέλφων που χάθηκαν στην ώρα εργασίας, η αρρώστια της επαγγελματικής ασθένειας, ο ιδρώτας που έχει παράξει μέχρι σήμερα δισεκατομμύρια και η αγάπη να συνεχίσουμε να κάνουμε το χώμα ατσάλι, είναι αυτό που μας ενώνει. Δεν ξέρουμε αν στο τέλος τα καταφέρουμε. Το μόνο όμως που γνωρίζουμε είναι ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση, είτε τη ΛΑΡΚΟ καταφέρνουμε να την κρατήσουμε ανοιχτή, είτε όχι, με το κεφάλι ψηλά βλέπουμε το αύριο, κατάματα τα παιδιά μας, τις οικογένειές μας, όλους τους εργαζόμενους που ανταμώσαμε αυτό το διάστημα.

Και με αυτό το μάθημα ζωής θα συνεχίσουμε να ζούμε, κι ας είμαστε φτωχοί.

Τον αδελφό που γνωρίσαμε, από την Καβάλα έως το λιμάνι του Πειραιά, που μιλήσαμε μαζί και ας μη θυμάται ο ένας το όνομα του άλλου, δεν πρόκειται να τον προδώσουμε.

Καλή αντάμωση λοιπόν, στις κινητοποιήσεις που σχεδιάζουμε, που θα σχεδιάσουμε με βάση τις εξελίξεις βήμα – βήμα. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς άλλη μία φορά. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Είμαστε ήδη νικητές. Ένας για όλους και όλοι για έναν».

Συγκλονιστική η αλληλεγγύη

Την έμπρακτη αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ έδειξαν οι εργαζόμενοι ολόκληρης της χώρας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για μία ακόμη φορά στο κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη και τονίζοντας την αποφασιστικότητα να συνεχίσουν να στέκονται δίπλα τους.

«Είμαστε σήμερα εδώ, 30 μήνες μετά τη σύσκεψη του 2019, περισσότεροι, με μεγαλύτερη εμπειρία και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση αυτού του αγώνα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αντώνης Κούκουρας πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, ενώ να παραμείνουν ενωμένοι κάλεσε τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ ο Κώστας Κάπουλας, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Θήβας. «Κάθε μέρα που περνά ο αγώνας της ΛΑΡΚΟ δυναμώνει» τόνισε από την πλευρά του ο Γιώργος Οικονόμου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, τονίζοντας ότι με συντονισμό και οργάνωση του αγώνα θα αποτραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης.

«Υποκλινόμαστε στον αγώνα που δίνεται εδώ και 30 μήνες και όποιος συνεχίζεται», τόνισε από την πλευρά του ο Δημήτρης Μπατής εκπροσωπώντας την ομοσπονδία μεταλλωρύχων Ελλάδας και τους εργαζόμενους στο ΙΓΜΕ, ενώ σημείωσε ότι ο ορυκτός πλούτος της χώρας δεν αξιοποιείται για τις ανάγκες του λαού αλλά έχει παραδοθεί τους επιχειρηματίες και την κερδοφορία τους.

«Σε κάθε περίπτωση, σας δίνουμε το λόγο μας, ότι αν τολμήσουν να πειράξουν τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, τις οικογένειες και τα δικαιώματά τους, θα δείξουμε σε όλους πόσο βαθύ είναι το λιμάνι του Πειραιά», τόνισε από την πλευρά του ο Μάρκος Μπεκρής, εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους στο λιμάνι της COSCO.

Την αποφασιστικότητα για συνέχιση του αγώνα τόνισαν στους χαιρετισμούς τους η Νικολία Δαλάκα και η Γιάννα Αστερίου, από την Επιτροπή Αγώνα γυναικών ΛΑΡΚΟ, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

«Την τελευταία κουβέντα οι εργαζόμενοι δεν την έχουν πει», τόνισε στο κλείσιμο της μεγάλης σύσκεψης – συγκέντρωσης ο Π. Πολίτης. (Δείτε εδώ video).

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: