“Μασούτης Α.Ε.” – Θα δουλεύετε όποτε, όσο, όπως, όπου γουστάρω και θα σας πληρώνω όσο θέλω

Μετά τις απολύσεις και τα ατέλειωτα αδήλωτα 12ωρα δουλειάς στα καταστήματα της “Μασούτης Α.Ε.” η εργοδοσία αξιώνει (χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία η αλήθεια είναι) από τους συναδέλφους να υπογράψουν τροποποίηση των όρων των συμβάσεών τους, που θα κάνει την ζωή τους κόλαση, γυρίζοντάς τους κυριολεκτικά στον μεσαίωνα!

Μετά τις απολύσεις και τα ατέλειωτα αδήλωτα 12ωρα δουλειάς στα καταστήματα της “Μασούτης Α.Ε.” τώρα οι συνάδελφοι έρχονται αντιμέτωποι με την τροποποίηση-χειροτέρευση των όρων εργασίας τους. Τις τελευταίες ημέρες η εργοδοσία αξιώνει (χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία η αλήθεια είναι) από τους συναδέλφους να υπογράψουν τροποποίηση των όρων των συμβάσεών τους, που θα κάνει την ζωή τους κόλαση, γυρίζοντάς τους κυριολεκτικά στον μεσαίωνα!

Συγκεκριμένα όσον αφορά το χρόνο εργασίας η τροποποιημένη σύμβαση αναφέρει: “Αναγνωρίζεται στον εργοδότη το δικαίωμα να μεταβάλλει ελεύθερα τις ημέρες και ώρες εργασίας, την έναρξη, τη λήξη και τις διακοπές της εργασίας…” Αναφέρει επίσης πως “Συμφωνείται ότι ο εργοδότης μπορεί να εισαγάγει στο σύνολο ή σε τμήμα της επιχείρησης είτε σύστημα εξαήμερης απασχόλησης είτε σύστημα πενθήμερης απασχόλησης… και να κατανείμει το ημερήσιο και εβδομαδιαίο ωράριο… διαμορφώνοντάς το και μεταβάλλοντάς το ελεύθερα και οποτεδήποτε” και συνεχίζει “…παρέχεται στον εργοδότη το δικαίωμα να καθορίζει κατά την απόλυτη κρίση του και διακεκομμένο ωράριο…” για να καταλήξει ότι “Ο εργαζόμενος, εφόσον το αξιώσει ο εργοδότης, έχει την υποχρέωση να παρέχει πρόσθετη υπερεργασιακή ή υπερωριακή εργασίας,…νύκτα, Κυριακές, ή σε εξαιρετέες ημέρες.

Όσον αφορά τον τόπο παροχής εργασίας αναφέρει: “Η εταιρεία έχει το δικαίωμα να μεταθέτει ή να μετακινεί μονομερώς τον εργαζόμενο, πρόσκαιρα ή μόνιμα… σε οποιαδήποτε από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις ή αυτές που πρόκειται να ιδρυθούν στο μέλλον εντός του ίδιου νομού. Τυχόν άρνηση μετάθεσης ή μετακίνησης από πλευράς εργαζομένου αποτελεί λόγο καταγγελίας της σύμβασης.” Με λίγα λόγια λέει πως αν κάποιος δεν πάει εκεί που τον προστάζει η εργοδοσία τότε αυτό αποτελεί λόγο απόλυσης και μάλιστα με υπαιτιότητα του εργαζόμενου, δηλαδή χωρίς αποζημίωση! Εύκολα επομένως κάποιος καταλαβαίνει τι θα συμβεί αν αρνηθεί να πάει π.χ. για δουλειά σπαστό από την Αχαράβη στη Λευκίμμη (απόσταση περίπου 2 ωρών-από την μία άκρη του νησιού στην άλλη). Θα βρεθεί απολυμένος με δική του ευθύνη, χωρίς δηλαδή να πάρει ούτε λεπτό του ευρώ αποζημίωση!!!

Σχετικά με την ειδικότητα και τα καθήκοντα του εργαζομένου η τροποποίηση αναφέρει πως “θα προσδιορίζονται κατά την απόλυτη κρίση του εργοδότη, καθώς σε αυτή αναγνωρίζεται το δικαίωμα να προσδιορίζει εκάστοτε το είδος απασχόλησης του εργαζομένου…” δηλαδή αν γουστάρει η εργοδοσία σήμερα είσαι ταμίας, αύριο αποθήκη, μεθαύριο delivery κ.ο.κ

Το σημείο όμως που το “απογειώνει” είναι στην παράγραφο σχετικά με τον μισθό τον οποίο χωρίζει σε “νόμιμο” και “συμφωνημένο”. “Νόμιμο” χαρακτηρίζει τον “Νομοθετικά Προβλεπόμενο Κατώτατο Μισθό” και το υπόλοιπο μέχρι το συνολικό ποσό που παίρνουν οι συνάδελφοι με βάση την ισχύουσα μέχρι σήμερα σύμβασης τον χαρακτηρίζει “Συμφωνημένες αποδοχές”. Δηλαδή αν κάποιος παίρνει 1000 ευρώ ο “νόμιμος” μισθός είναι ο βασικός (659,89 ευρώ-χωρίς επιδόματα κλπ) και ο υπόλοιπος μέχρι τα 1000 ευρώ είναι ο “Συμφωνημένος”. Στα “ψιλά γράμματα” όμως της υποπαραγράφου για τον “Συμφωνημένο” μισθό αναφέρει πως “Οι προαναφερόμενες παροχές… που του δίδονται επιπλέον των προβλεπόμενων από κανονιστικές διατάξεις αποδοχών… συνιστούν πάντοτε οικειοθελείς παροχές, τις οποίες η εργοδότρια δικαιούται να τις παύει, μετατρέπει ή ανακαλεί οποτεδήποτε και αναιτιολόγητα“.

Στο ίδιο πνεύμα και το ζήτημα της κανονικής άδειας “Η Εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να χορηγεί την άδεια αυτή κατά την κρίση της…”  Παρακάτω αναφέρει πως ο εργαζόμενος δεσμεύεται να έχει για ευαγγέλιο τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της εταιρείας, πως μετά την υπογραφή αυτής της σύμβασης, παύει να ισχύει οτιδήποτε είχε συμφωνηθεί στο παρελθόν και πως για οποιεσδήποτε αλλαγές προκύπτουν μετά την υπογραφή αυτής της σύμβασης, ο εργαζόμενος αν δεν τις αποκρούσει εντός 15 ημερών, τότε θεωρείται ότι τις αποδέχεται, κάτι που θυμίζει και λίγο από συμβόλαια τραπεζών!!!

Να σημειωθεί πως η εργοδοσία της “Μασούτης Α.Ε.” αρνείται να δώσει, ως οφείλει τις συμβάσεις και τους όρους με τους οποίους εργάζονται εδώ και χρόνια οι συνάδελφοι, παρά το γεγονός ότι τις έχουν ζητήσει επανειλημμένα. Ο λόγος προφανής!

Και αν κάποιος θεωρεί σκάνδαλο το να δουλεύει με αυτούς τους απάνθρωπους όρους εργασίας, το πραγματικό σκάνδαλο είναι το νομοθετικό πλαίσιο και αυτοί που το διαμόρφωσαν, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των παραπάνω όρων είναι θεσπισμένοι-νόμιμοι, είναι η “κανονικότητα” των κυβερνήσεων και των μεγάλων αφεντικών που ακούμε συνέχεια στις τηλεοράσεις! Οι παραπάνω όροι πατάνε πάνω στο πλαίσιο που έχουν ψηφίσει, διατηρήσει και εμπλουτίσει διαχρονικά η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ είτε ως κυβερνήσεις είτε ως αντιπολιτεύσεις. Είναι αυτό που ονομάζουν “διευθυντικό δικαίωμα”, “διευθέτηση του χρόνου εργασίας”, “Νόμος Βρούτση-Αχτσιόγλου”, “Νόμος Χατζηδάκη”, “αντοχές της οικονομίας”. Είναι αποφάσεις των Περιφερειακών Αρχών Ιονίων Νήσων με την βούλα των περιφερειακών συμβούλων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ κ.ά! Είναι ο βούρκος που έχουν ψηφίσει όλοι αυτοί που θα ζητήσουν αύριο την ψήφο σου, ώστε να κάνουν τους παραπάνω όρους χειρότερους, να ξεζουμίσουν ως εκεί που δεν πάει τον κάθε εργαζόμενο για να αυγατίζει τα κέρδη της η εργοδοσία! Μια εργοδοσία σαν όλες του κλάδου, που για να απογειώσουν τα κέρδη τους με τζίρους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ δε διστάζουν να εκτοξεύουν τις τιμές, να βάζουν αντικλεπτικά στα βρεφικά είδη, να ξεζουμίζουν με τέτοιου είδους συμβάσεις του εργαζομένους τους. Μια εργοδοσία τύπου “καλού εργοδότη” που έχει τζάμπα διαφήμιση από υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη!

Δε μασάμε στους εκβιασμούς της εργοδοσίας, στην ψυχολογική πίεση για να αποσπάσει υπογραφές! Η σύμβαση αυτή που φέρνει η εργοδοσία της “Μασούτης Α.Ε.” είναι απαράδεχτη και την πετάμε στα σκουπίδια! Αν νομίζουν ότι θα βάλουμε τα χέρια μας και θα βγάλουμε τα μάτια μας είναι γελασμένοι! Τα κουρελόχαρτα που μοιράζει η εργοδοσία ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ από ΚΑΝΕΝΑ. Όσες ελάχιστες υπογραφές έχει αποστάσει, με τρόπους που όλοι γνωρίζουμε, να επιστραφούν!

Η εργοδοσία θα λάβει την απάντηση που της αρμόζει από όλους τους εργαζομένους του νησιού! Πολύ σύντομα θα μετανιώσει για την κίνηση αυτή που πήγε να κάνει σε βάρος των δικαιωμάτων των συναδέλφων!

Καλούμε τους συναδέλφους ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο αποφασιστικά να συσπειρωθούν στο Σωματείο μας, να παλέψουμε όχι μόνο για να μην περάσει η παραπάνω τροποποίηση των όρων εργασίας αλλά να ανοίξει ο δρόμος για ακόμα καλύτερες συβάσεις από αυτές με τις οποίες ήδη δουλεύουν, για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας συνολικά!

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: