Κορονοϊός: Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στα super markets, το Εμπόριο, τα γραφεία – Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου – Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ

Καλούμε τους εργαζόμενους να απευθύνονται στα σωματεία ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα (http://ey-pamehellas.gr/wp/356-2), στο ΠΑΜΕ ([email protected]/210.3301847) να καταγγέλλουν οποιαδήποτε κίνηση της εργοδοσίας θίγει τα δικαιώματά τους και την υγεία τους.

«Οι εργαζόμενοι στα super markets και το Εμπόριο, που καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε όλο τον κόσμο για την προμήθεια των αναγκαίων τροφίμων και καθαριστικών για κάθε οικογένεια, είμαστε εκτεθειμένοι σε μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ οι εργοδοσίες νοιάζονται μόνο για τα κέρδη τους!», υπογραμμίζει αναφορικά με τον κορονοϊό η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου – Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, διεκδικώντας «εδώ και τώρα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στα καταστήματα, στις αποθήκες, στα γραφεία». Στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Τα αναγκαία μέτρα προστασίας για την προφύλαξή μας και για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού δεν πρέπει να συνοδεύονται μόνο με καραντίνες από την κυβέρνηση, αλλά κυρίως με ενεργητικά και ουσιαστικά μέτρα στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, καλύπτοντας εδώ και τώρα κενά και ελλείψεις που αποτελούν βόμβα για την υγεία του λαού, ιδιαίτερα σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Η κυβέρνηση όλες αυτές τις μέρες και με καμπάνιες αναδεικνύει την ατομική ευθύνη για να κρύψει κάτω από το χαλί τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία, σε προσωπικό και εξοπλισμό, τις αθλιότητες που εμφανίζονται σε πολλούς εργασιακούς χώρους.

Τα μέτρα που παίρνονται τις τελευταίες μέρες όσον αφορά το κλείσιμο επιχειρήσεων αφήνουν χώρο στην εργοδοσία για να οργιάζει. Επιχειρήσεις κλείνουν και οι εργαζόμενοι βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα χωρίς να γνωρίζουν πότε, πόσα και με τις όρους θα πληρωθούν, αν θα πληρωθούν, αν η απουσία τους χαρακτηρίζεται άδεια, αν είναι κανονική ή άνευ αποδοχών.

Τι ατομική ευθύνη έχει ο εργαζόμενος που δεν ξέρει αν θα πληρωθεί ή αν θα έχει δουλειά; Τι ατομική ευθύνη έχει ο εργαζόμενος όταν η εργοδοσία του αναφέρει πως θα πάρει άδεια άνευ αποδοχών; Τι ατομική ευθύνη έχει ο εργαζόμενος που τα αντισηπτικά και οι μάσκες πουλιούνται σαν προϊόντα μαύρης αγοράς, αντί να τα εξασφαλίζει δωρεάν το κράτος και η εργοδοσία;

Οι καταγγελίες που έρχονται από χώρους δουλειάς ιδιαίτερα στον κλάδο του εμπορίου και στα super markets, είναι τρομακτικές. Μπροστά στο κέρδος δεν λογαριάζουν την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων εμποροϋπαλλήλων, στα ταμεία, στα ράφια, στις αποθήκες. Ενώ ο κορονοϊός έχει χαρακτηριστεί και αντιμετωπίζεται παντού ως πανδημία, για μεγάλες επιχειρήσεις παρουσιάζεται ως ευκαιρία, έχοντας πάρει το πράσινο φως από την κυβέρνηση να κάνουν ότι θέλουν.

Ενώ κυριαρχεί παντού το σύνθημα “μένουμε σπίτι”, κανείς δεν αναφέρεται στους εργαζόμενους που καθημερινά βρίσκονται στο πόστο τους, χωρίς μέτρα προστασίας, εκτεθειμένοι σε χιλιάδες ανθρώπους. Οι πιο κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι της part time εργασίας και των 300 ευρώ, δουλεύουν αυτές τις μέρες, σαν πειραματόζωα σε γυάλα! Είναι καθήκον όλων των εργαζομένων, πρώτα και κύρια των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, να μην το επιτρέψουμε!

Τόσο οι εργαζόμενοι των super markets όσο και οι καταναλωτές-πελάτες έχουμε όλοι εικόνα για το τι συνθήκες επικρατούν αυτές τις μέρες μέσα στα super markets. Ιδιαίτερα σε αυτά που ηγούνται του κλάδου, οι στοιχειώδεις κανόνες προστασίας και τα μέτρα που ανακοινώνονται για όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής, κυριολεκτικά απουσιάζουν για τους εργαζόμενους των super markets.

Από πού να ξεκινήσουμε;

  • Ότι οι χώροι των super markets αυτή τη στιγμή αποτελούν μία από πιο μεγάλες περιοχές μετάδοσης του ιού και ενώ η καθαριότητα πρέπει να είναι συνεχής, σε κάθε επιφάνεια, αυτή απουσιάζει; Μας αφορά όλους! Και ως εργαζόμενους και ως πελάτες-καταναλωτές!
  • Από το γεγονός ότι υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού και δεν ανακοινώνονται επίσημα από την εργοδοσία, βάζοντας σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπους, εργαζόμενους στα super markets αλλά και πελάτες; Ότι με ευθύνη της εργοδοσίας, αυτά μένουν σε κλειστό κύκλο και κυκλοφορούν ως φήμες;
  • Ότι οι εργαζόμενοι είναι εντελώς εκτεθειμένοι σε αυτές τις συνθήκες; Πως εργάζονται χωρίς κανένα μετρό προστασίας, ενώ έρχονται σε επαφή με χιλιάδες ανθρώπους χωρίς να τηρούνται τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και προστασίας που ανακοινώνονται για όλον τον υπόλοιπο πληθυσμό, τόσο στην απόσταση που πρέπει να διατηρείται όσο και στην παροχή σε μάσκες, γάντια, αντισηπτικά; Ότι η εργοδοσία επιπλήττει εργαζομένους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν ατομικά μέτρα προστασίας, επειδή “τρομάζουν τον κόσμο”;
  • Ότι η εντατικοποίηση της εργασίας, έχει χτυπήσει κόκκινο; Ότι υπάρχουν καταγγελίες πως η άδεια “ειδικού σκοπού” δεν δίνεται και προτείνεται από την εργοδοσία να κρατήσουν τα παιδιά οι συγγενείς και οι παππούδες;
  • Ότι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αντί να είναι οι πρώτοι που πρέπει να προστατευτούν, εργάζονται σε συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης, εξαντλώντας παραπέρα τον ήδη επιβαρυμένο οργανισμό τους;

Η παραπάνω κατάσταση δεν πρέπει να μείνει στην περιγραφή!

Η πανδημία και τα μέτρα προστασίας αφορούν όλους τους εργαζόμενους, χωρίς εξαιρέσεις.

Με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων, εδώ και τώρα, να παρθούν άμεσα μέτρα για όλους τους εργαζόμενους στα super markets:

  • Να τοποθετηθούν τζάμια προστασίας στα ταμεία.
  • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super markets. Εκατοντάδες χέρια καθημερινά ακουμπούν τις επιφάνειες, τα προϊόντα των super markets, τα χαρτονομίσματα, τα κέρματα και τα POS για τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.
  • Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να υπάρχει προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση. Απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών (καρότσια, καλάθια, ράφια), για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με κοινό–πελάτες αλλά και μέτρα για την απολύμανση των εργαλείων της δουλειάς των εργαζομένων (ταμειακές μηχανές, κλαρκ κ.ο.κ.).
  • Να δοθούν άδειες ασθενείας σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα που συνιστάται η παραμονή στο σπίτι.
  • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των supermarket, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
  • Να ισχύσει το μέτρο της ελάχιστης παρουσίας πελατών μέσα στα super markets.
  • Να μετατραπούν τα 4ωρα-6ωρα και γενικά όλες οι ελαστικές θέσεις εργασίας, σε θέσεις πλήρους εργασίας (8ωρο) με όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Να υπάρξει κάλυψη όλων των κενών ανά πόστο.
  • Έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
  • Να τηρηθούν τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.

Συνολικά για τον κλάδο του Εμπορίου:

  • Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.
  • Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει απλήρωτος. Να σταματήσει το αίσχος της εργοδοσίας που ανά περίπτωση αξιοποιεί τις παύσεις πληρωμών, τις άδειες άνευ αποδοχών, τις κανονικές άδειες των εργαζομένων.
  • Να σταματήσουν οι μονομερείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
  • Να αυξηθούν τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλείας που παραμένουν ανοιχτοί.

Σε αυτές τις συνθήκες καλούμε τα σωματεία ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων, παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας που ανακοινώνονται, να εξασφαλίσουν την επικοινωνία με τους εργαζόμενους και με τους χώρους δουλειάς με κάθε τρόπο.

Καλούμε τους εργαζόμενους να απευθύνονται στα σωματεία ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα (http://ey-pamehellas.gr/wp/356-2), στο ΠΑΜΕ ([email protected]/210.3301847) να καταγγέλλουν οποιαδήποτε κίνηση της εργοδοσίας θίγει τα δικαιώματά τους και την υγεία τους».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: