«Κέρδη βουτηγμένα στο αίμα των εργατών!» – Φούσκωσε το ποτάμι της οργής στην Άρτα ενάντια στο εργοδοτικό έγκλημα (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Μήνυμα καταδίκης του εργοδοτικού εγκλήματος της «Ήπειρος ΑΕΒΕ» για τον θάνατο του 29χρονου ηλεκτρολόγου Χρήστου Ζορμπά έδωσε απόψε ο Αρτινός λαός με την συμμετοχή του στο συλλαλητήριο του ΕΚ Άρτας στην πλατεία Κιλκίς. Η οικογένεια του Χρ. Ζορμπά, μάνα, πατέρας, αδελφή τέθηκαν επικεφαλής  της μεγάλης πορείας που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης

Μήνυμα καταδίκης του εργοδοτικού εγκλήματος της «Ήπειρος ΑΕΒΕ» για τον θάνατο του 29χρονου ηλεκτρολόγου Χρήστου Ζορμπά που έχασε την ζωή του εν ώρα εργασίας το Σάββατο 6 Ιούνη του 2020, έδωσε το απόγευμα της Τρίτης ο Αρτινός λαός με την συμμετοχή του στο συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Άρτας στην πλατεία Κιλκίς.

Φουσκωμένο ποτάμι από οργή το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε με στόχο να ακυρωθεί η προσπάθεια της εργοδοσίας να συγκαλύψει τις ευθύνες της για τον τραγικό θάνατο στο τριμελές πρωτοδικείο Άρτας που την Τετάρτη ολοκληρώνει τις εργασίες του.

Στην ακροαματική διαδικασία της δίκης η εργοδοσία της «Ήπειρος ΑΕΒΕ» υποστήριξη αφενός ότι δεν υποχρεούται να τοποθέτηση ρελέ διαφυγής σε κάθε ηλεκτρολογικό πίνακα, αφετέρου ότι με ατομική του ευθύνη ο Χρήστος Ζορμπάς δεν έκανε χρήση των γαντιών καθαριότητας που του παρείχε και τα οποία τάχα τον προστάτευαν από την ηλεκτροπληξία οπότε ο ίδιος φέρει ευθύνη για το θάνατο του.

Βροντερό παρόν από την νεολαία της Άρτας

Συγκλονιστική ήταν η παρουσία της νεολαίας της Άρτας που με την παρουσία της έστειλε βροντερό μήνυμα δράσης ενάντια στη συγκάλυψη του εργοδοτικού εγκλήματος. Ανάμεσά τους εκατοντάδες νέους, φίλοι και συγγενείς του Χρήστου, συνάδελφοι από τα εργοστάσια τροφίμων της περιοχής. Η οικογένεια του Χρήστου Ζορμπά, μάνα, πατέρας, αδελφή τέθηκαν επικεφαλής  της μεγάλης πορείας που ακολούθησε στους δρόμους της Άρτας.

«Κέρδη βουτηγμένα στο αίμα των εργατών» ανέγραφε ένα από τα πανό του εργατικού κέντρου αναδεικνύοντας τον πραγματικό ένοχο των εργοδοτικών εγκλημάτων ενώ με πλακάτ καταδικάζονταν η στάση της εργοδοσίας να αρνηθεί την ανάγκη ύπαρξης ρελέ διαφυγής και τον εμπαιγμός με τα γάντια καθαριότητας ως μέσο ατομικής προστασίας.

Η μεγάλη συγκέντρωση ξεκίνησε με την κεντρική ομιλία του Εργατικού Κέντρου Άρτας, από τον Αλέξη Κατσαρό, συνδικαλιστή από το σωματείο Επισιτισμού που αρχικά υπογράμμισε ότι ο άδικος θάνατος του Χρήστου Ζορμπά δεν είναι ένα μεμονωμένο τυχαίο γεγονός αφού μόνο την διετία 2017 – 2018 με βάση τα επίσημα στοιχεία καταγράφηκαν 10.290 νεκροί και σακατεμένοι εργάτες.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι η δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι μία τραγική αφορμή για να αναδειχθούν οι προσπάθειες που κάνει η εργοδοσία για να καταργηθεί κάθε έννοια ευθύνης για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς που κατακτήθηκαν με αγώνες δεκαετιών από το εργατικό κίνημα. «Η εργοδοσία κάνει προσπάθειες να απαλλαγεί από την υποχρέωση της να διασφαλίζει μέτρα προστασίας γιατί αποτελούν κόστος και εμπόδιο στην καλπάζουσα κερδοφορία του κεφαλαίου» επισήμανε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «πάνε να παγιώσουν μία αντίληψη ότι τα μέτρα σε κάθε χώρο είναι ευθύνη των εργαζομένων και περιλαμβάνονται στο μισθό τους».

Ακολούθως υποστήριξε ότι «για το πού πάει το πράγμα φάνηκε πιο έντονα τα τελευταία χρόνια όταν η Άρτα έγινε πασαρέλα υπουργών και παρατρεχάμενων για το ‘’οικονομικό θαύμα’’ που συντελείται. Αυτήν την τάξη οι κυβερνήσεις την χαρακτηρίζουν σαν κλάδο επενδυτών, σαν κλάδο ευεργετών» για να τονίσει ότι «πίσω από αυτό το οικονομικό θαύμα κρύβονται συνθήκες στην κυριολεξία γαλέρας, βάζοντας στο περιθώριο στην ίδια τη ζωή των εργατών».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Κατσαρός επισήμανε ότι κανένα από τα κόμματα που κονταροχτυπιούνται για το ποιος θα είναι κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές δεν έχει βγάλει καμία καταγγελία, ενώ το μόνο που βρήκαν να ψελλίσουν είναι για την «κακιά την ώρα». «Μόνο που η κακιά ώρα βρίσκει μόνο τους εργαζόμενους» τόνισε για να υποστηρίξει ότι «κανένας εφοπλιστής δεν σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία, κανένας τραπεζίτης δεν έπεσε από σκαλωσιά, κανένας βιομήχανος δεν βαρυστομάχιασε από το ανελέητο φαγοπότι των επιδοτήσεων» για να τονίσει ότι  τα κέρδη των επιχειρήσεων και η προάσπιση του εκμεταλλευτικού συστήματος είναι το δικό τους Ευαγγέλιο.

Παράλληλα κατήγγειλε την τρομοκρατία που υπάρχει στους χώρους δουλειάς με στόχο ανάμεσα στα άλλα να αποκρύπτουν τα εργατικά ατυχήματα, ενώ τόνισε ότι η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη εάν δεν υπάρξει παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα. «Σήμερα θέλουν απρόσκοπτη ανάπτυξη χωρίς εμπόδια χωρίς καταδικαστικές αποφάσεις για τους εργοδότες» με σμπαραλιασμένα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα τόνισε χαρακτηριστικά, για να απευθύνει κάλεσμα στους εργάτες της περιοχής να εμπιστευτούν και να συσπειρωθούν στα πρωτοβάθμια σωματεία και το εργατικό κέντρο.

Συγκεκριμένα κάλεσε τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς να διαμορφώσουν τα αιτήματα τους, ποια συγκεκριμένα μέτρα υγείας και ασφάλειας πρέπει να λάβει η εργοδοσία με ευθύνη της, για να μπορούν να επιστρέψουν ασφαλείς πίσω στις οικογένειές τους, να αξιοποιήσουν κάθε χαραμάδα που τους δίνει ο νόμος για την προστασία της ζωής τους, όπως την εκλογή επιτροπών υγείας, να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στην εντατικοποίηση και τα ατελείωτα ωράρια που πολλαπλασιάζουν τα εργατικά ατυχήματα. «Αυτός είναι ο δικός μας μονόδρομος» τόνισε «ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός του συλλαλητηρίου, ο Χρήστος Ζορμπάς να είναι ο τελευταίος νεκρός της τάξης μας» ενώ ένα κύμα από χειροκροτήματα δόνησε τον ηλεκτρισμένο αέρα.

«Το δικό μας ευαγγέλιο χαράχτηκε από μία κόκκινη γραμμή που άφησαν πίσω τους οι νεκροί συνάδελφοί μας. Η στάση μας είναι απλή. Κανένα βήμα πίσω. Γιατί πίσω βρίσκεται η ίδια η ζωή, η ίδια η φυσική ύπαρξη της εργατικής τάξης» τόνισε χαρακτηριστικά καταλήγοντας ότι «η εργοδοσία της «Ήπειρος» είναι καταδικασμένοι από εμάς, να καταδικαστεί τώρα και στο δικαστήριο».

Χαιρετισμό στην συγκέντρωση απεύθυνε ο Μανώλη Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών Γάλακτος Τροφίμων Ποτών που μίλησε για καθαρό εργοδοτικό έγκλημα στο βωμό του κέρδους ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ομοσπονδία με το κλαδικό σωματείο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Άρτας θα συνεχίσουν τον αγώνα λήψης μέτρων υγείας και ασφαλείας στα εργοστάσια της περιοχής.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση επιστολής των συνηγόρων της οικογένειας του Χρήστου Ζορμπά στο εργατικό κέντρο και κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 13 Ιούλη στις 10 το πρωί στο πρωτοδικείο Άρτας όπου θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη τύπου του Ε.Κ. Άρτας, Ιωαννίνων, Πάτρας, Αγρινίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών Γάλακτος Τροφίμων Ποτών.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: