Ηθοποιοί ΚΘΒΕ: “Θέλουμε συλλογική σύμβαση χωρίς μνημονιακούς όρους”

Οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο χρονικό ενός προαναγγελθέντος εμπαιγμού

Θυμάστε τις πανηγυρικές ανακοινώσεις πως η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια; Τι γίνεται όμως όταν αφήνουν πίσω άθικτους τους μνημονιακούς όρους των τελευταίων χρόνων και οι υπεύθυνοι των κρατικών φορέων απαιτούν την εφαρμογή του μέχρι κεραίας; Φεύγουν τα μνημόνια που φεύγουν, που μένουν…

Αυτή ακριβώς είναι η περίπτωση που αντιμετωπίζουν οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας που προχωρούν σε στάσεις εργασίας τις τελευταίες μέρες, κατά την εορταστική περίοδο, ενώ χτες ανακοίνωσαν σε συνέντευξη τύπου την απόφασή τους να συνεχίσουν δυναμικά, μέχρι την τελική τους δικαίωση.

Οι ηθοποιοί αρνούνται να συνομολογήσουν στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης με ένα μνημονιακό όρο που περικόπτει κατά 10% τις αποδοχές τους -κάτι που έχουν καταφέρει να αποφύγουν από το 2010, ενώ εκκρεμεί και η δικαστική προσφυγή τους σχετικά με το ζήτημα, καθώς δεν υπάγονται στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Παρόλα αυτά, η διοίκηση του ΚΘΒΕ, προφανώς σε απευθείας συνεννόηση με την κυβέρνηση, επιμένει να συμπεριληφθεί αυτός ο όρος -με το πρόσχημα πως σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί υπόλογη απέναντι στο νόμο. Κι αφού επέλεξε την τακτική της κωλυσιεργίας επί ένα τρίμηνο, τώρα παίζει το χαρτί της συκοφάντησης των ηθοποιών που βρίσκονται σε κινητοποίηση και έχουν τάχα παράλογες απαιτήσεις για αυξήσεις 17%!!.

Είναι πολύ χαρακτηριστική η κάλυψη του ρεπορτάζ από την κυβερνητική “Αυγή”, που από τον τίτλο μας ενημερώνει πως το θέατρο μένει κλειστό εξαιτίας των ηθοποιών και έχει διαφυγόντα κέρδη περί τα 100 χιλιάδες ευρώ… Ενώ στο moto του κειμένου μας πληροφορεί πως το πρόβλημα των παρακρατήσεων είναι του παρελθόντος -για να είναι σίγουρη πως θα βγάλει λάδι την κυβέρνηση. Στην καλύτερη περίπτωση, ο αναγνώστης μένει με την εντύπωση πως πρόκειται για ένα τυπικό ζήτημα, κάποια παρεξήγηση, που δυστυχώς δε θέλουν να καταλάβουν οι ηθοποιοί οδηγώντας στην απώλεια πολύτιμων εσόδων για το Θέατρο.

Στη συνέχεια παραθέτουμε από το παραπάνω ρεπορτάζ την απάντηση της Νεφέλης Ανθοπούλου (προέδρου της Αντιπροσωπευτικής Επιτροπής των ηιοποιών του ΚΘΒΕ) στις αιτιάσεις της διοίκησης, καθώς και μερικούς ακόμα συνδέσμους, για όποιον θέλει να δει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά.

Εκ μέρους του ΣΕΗ, η Νεφέλη Ανθοπούλου, πρόεδρος της Αντιπροσωπευτικής Επιτροπής των ηθοποιών του ΚΘΒΕ, έκανε λόγο για “αδιέξοδο” και διευκρίνισε πως “οι ηθοποιοί ζητούν την παλιά σύμβαση που είχαν εδώ και δέκα χρόνια, και μάλιστα χωρίς την αύξηση, και η διεύθυνση – διοίκηση του ΚΘΒΕ δεν το δέχεται. Θέλει οπωσδήποτε να παρέμβει στη σύμβαση προσθέτοντας έναν μνημονιακό όρο με αναφορά σε έναν μνημονιακό νόμο. Εμείς έχουμε καταφέρει να μη συνομολογήσουμε σε αυτόν τον νόμο από το 2010 και δεν θεωρούμε λογικό τώρα που βγαίνουμε από τα Μνημόνια να προστεθεί ο νόμος στη σύμβασή μας. Κι έχουμε ξεκινήσει και μια δικαστική διεκδίκηση που έχει έδαφος να πατήσει, καθώς μας επιβάλλουν παράνομες περικοπές ενιαίου μισθολογίου, ενώ δεν είμαστε στο ενιαίο μισθολόγιο. Θέλουμε μια δίκαιη συλλογική σύμβαση για όλους, που είχαν υπογράψει οι ίδιοι άνθρωποι πριν δύο χρόνια και δεν το δέχονται. Ζητήσαμε αύξηση 7%, αλλά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων φτάσαμε να τους πούμε πως δεν θέλουμε αύξηση, αλλά να υπογράψουν την παλιά σύμβαση για να έχουμε σύμβαση και ήταν αρνητικοί και σε αυτό” κατέληξε η Ν. Ανθοπούλου.

Μπορείτε να δείτε επίσης:

Το πρώτο δελτίο τύπου του ΣΕΗ για τις κινητοποιήσεις στο ΚΘΒΕ
Το πρόσφατο δελτίο τύπου του ΣΕΗ για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εμπαιγμού, με την κατακλείδα “Δίχως ηθοποιούς, δε γίνεται θέατρο” και “η εικόνα ενός κλειστού θεάτρου θλίβει πρώτα απ’ όλα τους ηθοποιούς”.
Το ρεπορτάζ του 902 από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Αντιπροσωπευτικής Επιτροπής των ηθοποιών του ΚΘΒΕ
Και το μαζικό κύμα συμπαράστασης από εργατικά σωματεία στον αγώνα των ηθοποιών.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: