Η ΕΤΑΔ δεν ξεπουλάει μόνο, απολύει κιόλας…

Η απόλυση των δύο συναδέλφων δικηγόρων δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Οι απολύσεις λόγω λήξης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου για το προσωπικό της ΕΤΑΔ, είναι κανόνας τους τελευταίους μήνες. Άλλωστε, ακόμα και με μια απλή ματιά στο site της εταιρείας, θα δει κανείς ότι οι προκηρυσσόμενες θέσεις εργασίας είναι για 4μηνα και 5μηνα.

ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΑΓΩΝΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Την 1η Ιουλίου 2020, δύο συνάδελφοι μας, δικηγόροι, που εργάζονταν στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ ΑΕ), απολύθηκαν. Είχαν προσληφθεί στην εταιρεία με σύμβαση έμμισθης εντολής για ορισμένο χρόνο, που έληξε και δεν ανανεώθηκε.

Ωστόσο, όπως είναι γνωστό η σύμβαση έμμισθης εντολής είναι πάντοτε αορίστου χρόνου σύμφωνα με το νόμο και επομένως η «διακοπή της συνεργασίας» των συναδέλφων είναι παράνομη και μάλιστα χωρίς την καταβολή της προβλεπόμενης αποζημίωσης.

Αποδεικνύεται, έτσι, ότι ακόμα και αυτό το καθεστώς της έμμισθης εντολής και παρόλο που περιλαμβάνει ορισμένες προστατευτικές διατάξεις για τους εργαζόμενους δικηγόρους, δεν αρκεί για να σταματήσει τους σχεδιασμούς του κάθε εργοδότη σε βάρος των μισθωτών συναδέλφων. Στην προκείμενη περίπτωση καταστρατηγείται ακόμα και από μία εταιρεία του Δημοσίου! Μένουν έκθετοι ΔΣΑ και ΕΑΝΔΑ, λοιπόν, που υπερασπίζονται δήθεν την «ανεξαρτησία» των δικηγόρων και τη «συνεργασία» στο όνομα του προστατευτικού πλαισίου της έμμισθης εντολής.

Βέβαια, η απόλυση των συναδέλφων δικηγόρων δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Οι απολύσεις λόγω λήξης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου για το προσωπικό της ΕΤΑΔ, είναι κανόνας τους τελευταίους μήνες. Άλλωστε, ακόμα και με μια απλή ματιά στο site της εταιρείας, θα δει κανείς ότι οι προκηρυσσόμενες θέσεις εργασίας είναι για 4μηνα και 5μηνα.

Προς διευκρίνιση, η ΕΤΑΔ είναι 100% θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), δηλαδή του γνωστού σε όλους Υπερταμείου που δημιουργήθηκε με το τρίτο μνημόνιο. Είναι η εταιρεία, που διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου και επιδιώκει την «συμβολή στην ανάπτυξη της χώρας με ενέργειες αξιοποίησης με αναπτυξιακή προοπτική και προσέλκυση επενδυτών»!

Με λίγα λόγια: Στο σφυρί βουνά, θάλασσες και η πολιτιστική μας κληρονομιά για τους μεγαλοεπενδυτές και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ανασφάλεια, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, απολύσεις και ανεργία για τους εργαζόμενους. Είτε με ανάπτυξη είτε με κρίση, χαμένοι είναι πάντα οι εργαζόμενοι, με τις ανάγκες τους στον Προκρούστη!

Γι’ αυτό και οι μισθωτοί δικηγόροι, συμπαρατασσόμαστε κάτω από το κοινό σύνθημα, που ενώνει όλους τους εργαζόμενους στις σημερινές συνθήκες:
Δεν θα πληρώσουμε ξανά!

Οι ευχαριστίες της Διοίκησης για την πολύτιμη προσφορά των συναδέλφων στο έργο της εταιρείας είναι προκλητικές. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: Οι συνάδελφοί μας έμειναν χωρίς δουλειά και άνεργοι! Όποιο νομικό χαρακτηρισμό κι αν δώσει κανείς, αυτό είναι απόλυση!

Οι μισθωτοί δικηγόροι είμαστε εργαζόμενοι και όχι «συνεργάτες»!
Έχουμε δικαίωμα σε κατοχυρωμένο μισθό, ωράριο, ασφάλιση, άδειες και επιδόματα,
προστασία της μητρότητας, αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης.
Τα υπερασπιζόμαστε με το όπλο της συλλογικής οργάνωσης και της αλληλεγγύης.
Βγαίνουμε στο δρόμο και στη διαδήλωση, χωρίς να ζητήσουμε την άδεια από
κανέναν, όσες απαγορεύσεις κι αν ψηφίσουν!
Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στη δουλειά και την ζωή μας!

Διεκδικούμε την άμεση άρση της απόλυσης των συναδέλφων μας!
Να γυρίσουν τώρα στη δουλειά!

Χτίζουμε το σωματείο μας, ασκούμενοι και μισθωτοί δικηγόροι, όσοι εργαζόμαστε σε δικηγορικές εταιρείες, μεγαλογραφεία και άλλες επιχειρήσεις, είτε με αναγνωρισμένες είτε με καλυμμένες σχέσεις μισθωτής εργασίας κάτω από το μανδύα του συνεργάτη, όσοι έχουμε κοινά συμφέροντα απέναντι στην εργοδοτική εκμετάλλευση.

Συμμετέχουμε μαζικά στην ιδρυτική γενική συνέλευση για τη συγκρότηση Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων, την Κυριακή, 19 Ιουλίου 2020, ώρα 10 π.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5β – Πλατεία Μητροπόλεως)

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: