Γιατί απεργούν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ;

Η κυβέρνηση νομοθετεί για να ενισχύσει την κερδοφορία των ραδιοτηλεοπτικών επιχειρηματικών ομίλων, τσακίζοντας ταυτόχρονα τα ελάχιστα δικαιώματα των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ

ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ «ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΤΣΑ»

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση στον κλάδο πρέπει και μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής, να αφυπνίσει συνειδήσεις, να οδηγήσει στη συσπείρωση, ενότητα και αλληλεγγύη το σύνολο των εργαζόμενων δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων.

Η κυβέρνηση νομοθετεί για να ενισχύσει την κερδοφορία των ραδιοτηλεοπτικών επιχειρηματικών ομίλων, τσακίζοντας ταυτόχρονα τα ελάχιστα δικαιώματα των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων.

Με τη λεγόμενη διασυνοριακή τηλεόραση, ανοίγει το δρόμο της γιγάντωσης τηλεοπτικών επιχειρηματικών ομίλων μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, όπου ήδη έχει ξεκινήσει ανάλογη διαδικασία με αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, αλλά και σε διακρατικό, σε επίπεδο ΕΕ ή και με άλλες χώρες. Ζήτημα που επίσης διευρύνει το πεδίο δράσης τους και εκτός συνόρων, ως ένα ακόμη πεδίο κερδοφορίας σε συνδυασμό με την οπτικοακουστική παραγωγή και τη συνδρομητική τηλεόραση.

Αντικειμενικά όμως, αυτή η διαδικασία οδηγεί σε μείωση του αριθμού των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς και χτύπημα των δικαιωμάτων τους.

Φροντίζει αυτό να το κάνει πράξη με το κυβερνητικό νομοσχέδιο που δημιουργεί ακόμα χειρότερες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους. Ρητά προβλέπεται ως ετήσιος μέσος όρος ο αριθμός των 400 εργαζομένων που προέβλεπε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Παππά) για να δοθεί τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας. Τυπικά ως αριθμός εργαζομένων παραμένει, αλλά ουσιαστικά μειώνεται, αφού στον αριθμό των εργαζομένων μπορεί να προσμετρώνται εργαζόμενοι με σύμβαση έργου, δηλαδή με μπλοκάκι, ελαστικά εργαζόμενοι χωρίς σύμβαση εργασίας, εργολαβικοί κ.λπ., μέχρι τον αριθμό 280. Καταργείται έτσι η σταθερή και μόνιμη δουλειά, με σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο 8ωρο ή 7ωρο, πλήρη μισθό, πλήρη όλα τα άλλα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους και γενικεύεται η ευελιξία και η εντατικοποίηση. Οι υπόλοιποι 120 εργαζόμενοι θα προέρχονται είτε από συνδεδεμένες επιχειρήσεις εντός ή εκτός Ελλάδας, του τομέα της οπτικοακουστικής παραγωγής, είτε είναι πάροχοι προγράμματος (ταινίες, ντοκιμαντέρ κ.λπ.), ή απλά εταιρείες – εργολάβοι, τα γνωστά ως δουλεμπορικά. Επίσης ως πλήρη απασχόληση θεωρείται στο προσχέδιο Πέτσα, όταν ο εργαζόμενος έχει ένσημα για 20 και όχι 25 μέρες το μήνα. Ανοίγει και έτσι ο δρόμος μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας, καθώς και κάθε μορφή ευελιξίας.

Θα ενταθεί ακόμα περισσότερο η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων στους επιχειρηματικούς ομίλους των ΜΜΕ, όλων των ειδικοτήτων. Ηδη οι εργαζόμενοι στο ρεπορτάζ εργάζονται πέρα από το θεσμοθετημένο 7ωρο, ενώ στην παραγωγή των ειδήσεων εμπλέκονται με διάφορα τεχνάσματα όλοι οι εργαζόμενοι στους ομίλους, ανεξάρτητα από το επιμέρους μέσο (ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδα, περιοδικό, διαδίκτυο) στο οποίο είναι ενταγμένοι.

Μέσα σε όλα αυτά, το νομοσχέδιο χαρίζει στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών μια ολόκληρη σχεδόν ετήσια δόση από την αδειοδότηση, 3.450.000 ευρώ από τα 3.500.000 ευρώ, αν αυτό το ποσό παρουσιαστεί ως επένδυση στον τηλεοπτικό σταθμό, πράγμα εύκολο για τους επιχειρηματίες.

Ολα τα παραπάνω αντεργατικά μέτρα εντείνουν στο έπακρο την εκμετάλλευση, ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους. Συνοδεύονται επίσης με την εφαρμογή στην πράξη των μονοπρόσωπων εξωτερικών συνεργείων, ανάγοντας τον δημοσιογράφο σε τεχνικό και βοηθό κάμερας, ταυτόχρονα με την αξιοποίηση των πιο σύγχρονων κινητών τηλεφώνων με κάμερες και φωτογραφικές μηχανές. Ετσι η τεχνολογία στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων αντί να κάνει τη δουλειά πιο ξεκούραστη, αντί να μειώνει τον εργάσιμο χρόνο τον αυξάνει, μεγαλώνει την εντατικοποίηση της δουλειάς και μειώνει τις θέσεις εργασίας, αυξάνοντας κι άλλο την ανεργία. Ενώ ταυτόχρονα εντατικοποιεί στο έπακρο τη δουλειά των δημοσιογράφων με αρνητικές συνέπειες το μεγάλο άγχος στη δουλειά, αλλά και άλλους κινδύνους για την υγεία και ασφάλειά τους. Στο δρόμο δουλεύουν.

Αυτό το νομοσχέδιο ενίσχυσης των εργοδοτών χτυπά δικαιώματα όλων των ειδικοτήτων του κλάδου, κανέναν δεν αφήνει απέξω. Η πάλη ενάντιά του, πάλη για να αποσυρθούν όλα τα αντεργατικά άρθρα και διατάξεις, πρέπει να γίνει υπόθεση ολόκληρου του κλάδου σε όλα τα ΜΜΕ. Αλλωστε, οι εργοδότες μας έχουν στην ιδιοκτησία των ομίλων τους ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, έντυπα και ψηφιακά. Ολοι οι εργαζόμενοι αυτών των μέσων με μια φωνή να αντιταχθούν ενάντια στο νομοσχέδιο, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, που ενισχύει την εργοδοσία, καταργώντας ΣΣΕ, γενικεύοντας την ευελιξία στη δουλειά, αυξάνοντας τον εργάσιμο χρόνο, μειώνοντας δραστικά τους μισθούς, αφήνοντας τους τόπους δουλειάς μας χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς μας, ρίχνοντάς μας στην ανεργία.

Μέχρι τώρα οι Ενωσεις του κλάδου δεν φρόντισαν να γίνει ουσιαστική ενημέρωση σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε ΜΜΕ.

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ ενημερώνει και καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ανεξάρτητα από ειδικότητα και τόπο δουλειάς, να διεκδικήσουμε να μην έρθουν στη Βουλή οι απειλητικές, επικίνδυνες να καταργήσουν, όσα δικαιώματα μας έχουν απομείνει, αντεργατικές διατάξεις του «νομοσχεδίου Πέτσα», να αποσυρθούν τα αντεργατικά άρθρα.

Να διατρανώσουμε με ενιαία θέληση ότι διεκδικούμε:

Να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας, να μη δεχτούμε καμιά δυσμενή εργασιακή μεταβολή, καμία αρνητική μεταβολή στις συμβάσεις, στα ωράρια, στις εργασιακές σχέσεις.

Να καταργηθούν όλες οι μορφές ευέλικτων εργασιακών σχέσεων.

Να υπογραφούν τώρα κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας, αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, με αυξήσεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά και διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων στο μισθό, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία, στο χρόνο εργασίας, στην άδεια, στις ωριμάνσεις, στις συνθήκες δουλειάς, για όλες τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους του κλάδου.

Καμία απόλυση, καμιά μείωση θέσεων εργασίας.

Κάθε εργαζόμενος να ασκεί τα καθήκοντα της ειδικότητάς του, για το μέσο στο οποίο έχει προσληφθεί, και μόνο. Οχι στους εργαζόμενους – πολυεργαλεία.

Πλήρης σύνθεση των εξωτερικών συνεργείων με εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων για ασφαλή δουλειά για όλους.

Κανένα παζάρι με κυβέρνηση και εργοδότες, καμιά υποχώρηση μπροστά στα δικαιώματά μας στη ζωή και τη δουλειά!

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: