Για καλύτερο μεροκάματο και υπογραφή ΣΣΕ – Απεργιακές συγκεντρώσεις των οικοδόμων και των εργαζομένων στις κατασκευές (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Με συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας, στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης πανελλαδικής – πανοικοδομικής απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Οικοδόμων, οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στις κατασκευές, διεκδίκησαν ΣΣΕ και Ασφαλιστικά δικαιώματα.

Με συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας, στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης πανελλαδικής – πανοικοδομικής απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Οικοδόμων, οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στις κατασκευές, διεκδίκησαν ΣΣΕ και Ασφαλιστικά δικαιώματα.

Με τη σημερινή τους απεργία διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς, άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης των εργαζομένων, των μικρών ΕΒΕ και των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Κάθε μέρα δουλειάς να είναι και μέρα Ασφάλισης. Ένταξη των συναφών ειδικοτήτων (γυψοσανιδάδες, ξυλουργοί κ.ά.) στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Στην Αθήνα

Στην Αθήνα, από νωρίς το πρωί έγιναν απεργιακές περιφρουρήσεις σε διάφορα εργοτάξια. Περιφρουρήσεις έγιναν και σε άλλες περιοχές.

Αμέσως μετά έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος. Εκεί μίλησε ο Δημήτρης Μάρης, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ), το οποίο συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων:

«Σε αυτές τις συνθήκες πρέπει κάθε εργαζόμενος να αντιληφθεί την πιο μεγάλη αλήθεια: Μόνο με τον λαό πρωταγωνιστή, με δυνάμωμα του αγώνα σε όλα τα επίπεδα μπορούν να μπουν γερές βάσεις, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης και να έχουμε αποτελέσματα που θα υπηρετούν τις δικές μας ανάγκες και τα δικά μας συμφέροντα, τόσο για το σήμερα, όσο και για το αύριο», επεσήμανε, μεταξύ άλλων.

Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία από την πλ. Κάνιγγος με κατάληξη τα γραφεία του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ).

Αντιπροσωπεία των οικοδόμων συναντήθηκε με εκπροσώπους του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιριών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ).

Οι απεργοί οικοδόμοι κατήγγειλαν το γεγονός ότι εντός της στοάς που βρίσκονται τα γραφεία του ΣΤΕΑΤ, είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες, παρά το γεγονός ότι οι απεργοί ζήτησαν να αποχωρήσουν και οι εκπρόσωποι του ΣΤΕΑΤ διαβεβαίωναν ότι δεν τις είχαν καλέσει, επέμεναν να παραμένουν. Τελικά από την επιμονή των απεργών οικοδόμων, οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους αμέσως μετά τη συνάντηση ο Γιάννης Τασιούλας, τόνισε ότι έγινε ουσιαστική συζήτηση με τους εκπροσώπους των εργοδοτών – κατασκευαστών για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ. Ενημέρωσε για την πρόταση των εργοδοτών του κλάδου οι οποίοι για τον κατώτατο μεροκάματο του εργάτη προτείνουν αύξηση 18%, για του βοηθού τεχνίτη αύξηση 28% και του τεχνίτη 38%. Επίσης, ότι πάνω σε αυτά προστίθενται οι προσαυξήσεις που προκύπτουν από υπηρεσία μέχρι 6 τριετίες, συν τις προσαυξήσεις από τα διάφορα επιδόματα.

Όπως σημείωσε ο Γ. Τασιούλας, συμφωνήθηκε να οριστεί νέα συνάντηση το επόμενο διάστημα, ενώ η Ομοσπονδία Οικοδόμων θα συνεδριάσει για να εκτιμήσει τις προτάσεις των εργοδοτών – κατασκευαστών με βάση το πλαίσιο αιτημάτων της Ομοσπονδίας.

Επεσήμανε ότι αποδεικνύεται ότι όταν ο κλάδος βρίσκεται σε αγωνιστική κίνηση και ανεβαίνει η δουλειά, αυτό μπορεί να φέρει τον κλάδο σε καλύτερη θέση, γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητές μας και να επιβάλουμε το δίκιο μας γιατί ό,τι πάρουμε το κερδίζουμε, κανένας δεν μας το χαρίζει.

Σε αυτήν την κατεύθυνση ο Γ. Τασιούλας, κάλεσε στην πανελλαδική – πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη και στις επόμενες κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν.

Στη Θεσσαλονίκη

Με επιτυχία έδωσαν τη μάχη της απεργίας οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης, και οι άλλοι εργαζόμενοι στον κλάδο των κατασκευών, ενώ πραγματοποίησαν και απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί έξω από τον ΕΦΚΑ στην Αριστοτέλους. Ανακοίνωσαν κλιμάκωση του αγώνα με την απεργία στις 6 Απρίλη και τον αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων από νωρίς του πρωί έδωσε τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στα γιαπιά της Θέρμης, στα μεγάλα εργοτάξια του κέντρου της Θεσσαλονίκης και του Μετρό. Στο Μετρό η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν 100% και ειδικά στο σκάμμα της Βενιζέλου που είναι το μεγαλύτερο με πάρα πολλούς εργαζόμενους.

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου συναντήθηκε με την Διευθύντρια του ΕΦΚΑ και ανέδειξε κυρίως το ζήτημα των κλεμμένων ενσήμων από τα γιαπιά που δεν κολλιούνται από τους εργολάβους, αλλά και το ζήτημα των υπέρ αγνώστων ενσήμων.

Στην συγκέντρωση μίλησε ο Άγγελος Γεράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Ανέδειξε ότι «ο πόλεμος φέρνει στην επιφάνεια πιο καθαρά όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά στρώματα. Οξύνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα και φέρνει σε πρώτο πλάνο νέους μεγάλους κινδύνους. Πολύ περισσότερο με την εμπλοκή της χώρας μας με την παραχώρηση υποδομών και την αποστολή στρατιωτικού υλικού, την μετατρέπουν σε μαγνήτη αντιποίνων».

Κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα για απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο, να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι αυτός ο αγώνας πρέπει να συνδεθεί με την πάλη για καλύτερο μεροκάματο, για υπογραφή ΣΣΕ, στήριξη του λαϊκού εισοδήματος, κοινωνική ασφάλιση σύμφωνα με τις ανάγκες μας, για όλα όσα συνδέονται με τη ζωή τους.

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις

Πάτρα

Πάτρα

Απεργιακές συγκεντρώσεις των οικοδόμων και των εργαζομένων στις κατασκευές έγιναν σήμερα και σε άλλες πόλεις

Στην Πάτρα, πραγματοποιήθηκε μαχητική απεργιακή συγκέντρωση των οικοδόμων και των εργαζομένων στις κατασκευές  έξω από τα γραφεία του ΕΦΚΑ, όπου έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του φορέα, ενώ στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Στέφανος Λαβράνος, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας και του Εργατικού Κέντρου Πάτρας. Επίσης, καταγγέλθηκε η παρουσία της αστυνομίας στα γραφεία της Αστυνομίας.

Λάρισα

Λάρισα

Στη Λάρισα, οι οικοδόμοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Εργατικού Κέντρου. Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Θανάσης Κουμαντζέλης,  πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ και παλιός πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Τζιμούλης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας.

Στη συγκέντρωση υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη, η οποία με αφορμή την τελετή αλλαγής Διοικήσεως της 1ης Στρατιάς, ζήτησε από τους διαδηλωτές να μην κατευθυνθούν στην 1η Στρατιά, προφανώς για να μη σταλεί το μήνυμα των οικοδόμων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν, ενάντια στην αξιοποίηση των στρατιωτικών υποδομών της πόλης και της χώρας από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς. Τελικά, οι οικοδόμοι πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, ενώ αντιπροσωπεία της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων, έφτασε έξω από την 1η Στρατιά και επέδωσε το ψήφισμά της.

Γιάννενα

Γιάννενα

Στα Γιάννενα, απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, πραγματοποίησε το Συνδικάτο Οικοδόμων.

Από νωρίς το πρωί, συνεργεία απεργιακής περιφρούρησης του Συνδικάτου επισκέφτηκαν εργοτάξια στην πόλη, διαπιστώνοντας την καθολική συμμετοχή των συναδέλφων στη σημερινή απεργία.

Στην προγραμματισμένη απεργιακή συγκέντρωση, τον λόγο πήρε ο Νάκος Θανάσης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδομών Ιωαννίνων, για να τονίσει εξαρχής την ομόθυμη καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, διαπιστώνοντας ότι η απαράδεκτη συμμετοχή της χώρας σε αυτόν, στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για όλους τους λαούς της περιοχής, μετατρέπει defacto τη χώρα σε θύτη και τον ελληνικό λαό σε θύμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Αγρίνιο

Αγρίνιο

Στο Αγρίνιο, με συγκέντρωση στα γραφεία του ΕΦΚΑ στο Αγρίνιο, μετά τις απεργιακές φρουρές σε εργοτάξια της Αμβρακίας οδού, συνέχισαν τη σημερινή τους 24ωρη απεργία οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στις κατασκευές στην Αιτωλοακαρνανία.

Διαμαρτυρήθηκαν για τη μη επικόλληση όλων των ενσήμων, τους ελλιπείς ελέγχους για την ασφάλεια των εργαζομένων σε όλα τα έργα, ενώ στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδικάτου του νομού και του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, Γιώργος Ντουντούμης, κατήγγειλε την προσπάθεια της εργοδοσίας στα έργα της Αμβρακίας Οδού να διασπάσει τους εργαζόμενους, ότι δήθεν η απεργία δεν τους αφορά όλους.

Καλαμάτα

Καλαμάτα

Στην Καλαμάτα, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Μεσσηνίας, έγινε συγκέντρωση στην πλατεία 23ης Μάρτη. Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης με τα συνθήματα των οικοδόμων να δονούν την ατμόσφαιρα. Το Συνδικάτο καταγγέλλει την κατασκευαστική εταιρεία ΕΘΝΟΚΑΤ η οποία κατασκευάζει ξενοδοχείο στην παραλία της Καλαμάτας. Όπως αναφέρει το Συνδικάτο, η εταιρία έδειξε το αληθινό της πρόσωπο βλέποντας την αντιπροσωπεία του συνδικάτου, μετέτρεψε το υπόγειο σε μπουντρούμι κατεβάζοντας τους εργαζόμενους και αφήνοντας τους μέσα στο σκοτάδι για να μην έρθουν σε επαφή με το συνδικάτο. Η προσπάθεια αυτή φυσικά έπεσε στο κενό.

Κοζάνη

Κοζάνη

Στη Κοζάνη, μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων βρέθηκαν από τα ξημερώματα στη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας, στο εργοτάξιο κατασκευής του «ΑΗΣ Πτολεμαΐδα V», ενώ αργότερα, ακολούθησε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης. Οι απεργοί μοίρασαν ανακοινώσεις στο λαό της πόλης, καλώντας παράλληλα σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 6ης Απρίλη.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Καβάλας πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα του ΕΦΚΑ στην Καβάλα, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την διευθύντρια. Η αντιπροσωπεία του Συνδικάτου κατέθεσε τα αιτήματα των εργαζομένων, ενώ ανέδειξε τα ζητήματα υποστελέχωσης του ΕΦΚΑ και τις επιπτώσεις που έχουν αυτά για τους εργαζόμενους. Νωρίτερα το πρωί, μέλη του Συνδικάτου βρέθηκαν σε γιαπιά της Καβάλας, περιφρουρώντας την απεργία.

Από νωρίς το πρωί έδωσαν τη μάχη της επιτυχίας της απεργίας και τα μέλη της Ενωσης Οικοδόμωνκαι Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης, στην περιφρούρηση στο εργοτάξιο κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης. Ακολούθησε συγκέντρωση του σωματείου μπροστά από το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, όπου οι απεργοί από τα γιαπιά και τα εργοτάξια της περιοχής συζήτησαν για τα επόμενα βήματα του αγώνα τους και την οργάνωση της μεγάλης απεργίας στις 6 Απρίλη.

Ηράκλειο

Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε δυναμική απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο και πορεία προς την Περιφέρεια Κρήτης. Η μάχη της απεργίας είχε ξεκινήσει από νωρίς το πρωί, με περιφρούρηση σε μεγάλα εργοτάξια της πόλης.

Στην απεργιακή συγκέντρωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο πρόεδρος τους παραρτήματος Κρήτης του Συλλόγου Έκτακτων Αρχαιολόγων Γιώργος Χαρίτος. Χαιρετισμό επίσης απεύθυνε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στέλιος Βοργιάς.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Γιάννης Γωνιανάκης, στην οποία τονίστηκε η ανάγκη της οργανωμένης απάντησης σε κυβέρνηση και εργοδοσία, ενόψει μάλιστα και της Πανελλαδικής Πανεργατικής Απεργίας στις 6 Απρίλιου. Παράλληλα αναδείχτηκε και η αναγκαιότητα συσπείρωσης στο Συνδικάτο για να αντισταθούμε αυτή την πολιτική της ακρίβειας, για να βελτιωθεί το μεροκάματο με την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και οι συνθήκες εργασίες.

Τέλος πρόβαλε την απάντηση που πρέπει να δώσει το εργατικό κίνημα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: