ΕΣΤΑΜΕΔΕ: Εφαλτήριο αγώνα ενάντια στην αντι-ασφαλιστική λαίλαπα

Δεν θα μας φιμώσουν. Θα συντρίψουμε στη συνείδηση όλων των συνταξιούχων ΤΣΜΕΔΕ την προσπάθεια κατάργησης των δημοκρατικων συνδικαλιστικών κατακτήσεων με τις εκβιαστικές και φαλκιδεμένες ηλεκτρονικές γενικές συνελεύσεις και ψηφοφορίες.

Η ΕΣΤΑΜΕΔΕ (συνταξιούχοι μηχανικοί και συνεργάτες τους) πραγματοποιεί εκδήλωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης κατά την Ετήσια Τακτική Γενική της Συνέλευση, τη Δευτέρα 28 Ιούνη στις 7.00 μμ, σε ανοικτό χώρο, μπροστα από το κτίριο του ΤΣΜΕΔΕ-ΤΜΕΔΕ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Θα τηρηθούν όλοι οι υγειονομικοί κανόνες.

Δεν θα μας φιμώσουν. Θα συντρίψουμε στη συνείδηση όλων των συνταξιούχων ΤΣΜΕΔΕ την προσπάθεια κατάργησης των δημοκρατικων συνδικαλιστικών κατακτήσεων με τις εκβιαστικές και φαλκιδεμένες ηλεκτρονικές γενικές συνελεύσεις και ψηφοφορίες.

Ακολουθεί η εισήγηση του ΔΣ στη Γενική Συνέλευση, όπου παρουσιάζεται το σύνολο των προβλημάτων, διεκδικήσεων και αγωνιστικού προσανατολισμού της Ένωσης.

ΕΣΤΑΜΕΔΕ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 28 ΙΟΥΝΗ 2021

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ
ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΜΕΤΩΠΑ

Η φετινή Τακτική Γενική Συνέλευση αποτελεί την κορυφαία αγωνιστική εκδήλωση του σωματείου μας, μέσα σε συνθήκες παρεμπόδισης του συνδικαλιστικού κινήματος και προσπάθειας ανατροπής κάθε δημοκρατικής κατάκτησης στη λειτουργία των συνδικάτων. Όλα τα μέτρα που πάρθηκαν την τελευταία 10ετια, αλλά και το κατευθυνόμενο από τους εκμεταλλευτές μας κοινωνικό κλίμα της απομόνωσης και του ατομικισμού, εξυπηρετούν τους μονοπωλιακούς ομίλους και λεηλατούν τη ζωή μας, σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες των καιρών που επιτρέπουν και απαιτούν μια αλληλέγγυα κοινωνία δημιουργίας και ισότητας στην κατανομή των αγαθών!

Ανάμεσα στους άλλους, και εμείς οι συνταξιούχοι του ΤΣΜΕΔΕ, οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στους νεότερους την προοδευτική παράδοση της αγωνιζόμενης και επαναστατικής ανθρωπότητας, γνωρίζοντας ότι η Ιστορία κατευθύνεται προς τα μπρος μόνο με αγώνες ενάντια στους κηφήνες εκμεταλλευτές του κόπου των λαών, προς την ανατροπή της βαρβαρότητας, προς την προκοπή και ευημερία για όλους!

Η εισήγηση του ΔΣ στη Γενική Συνέλευση, που ακολουθεί, περιλαμβάνει όλα τα προβλήματα και αγωνιστικά μας μέτωπα. Με τα ιδιαίτερα γράμματα στο δεύτερο μέρος κάθε σημείου ξεχωρίζει το προτεινόμενο σχέδιο απόφασης.

  1. Απολογισμός, προγραμματισμός και υπερψήφιση πεπραγμένων

Το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε το 2020 και των δράσεων που αναπτύξαμε αναφέρονται στα σημεία που ακολουθούν. Βασικός μας προσανατολισμός ήταν η συμβολή στο ευρύτερο συνταξιοδοτικό και συνδικαλιστικό κίνημα, με την ενεργή συμμετοχή μας στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, καθώς και η διαρκής και μεθοδευμένη πίεση σε όλα τα επίπεδα για την επίλυση των γενικότερων προβλημάτων των συνταξιούχων μας, αλλά και των προσωπικών προβλημάτων των συναδέλφων. Συμμετείχαμε σε όλες τις εκδηλώσεις των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων και του ΠΑΜΕ, όπως και στις εκδηλώσεις των ενεργών μηχανικών μπροστά από το Υπουργείο Εργασίας. Διοργανώσαμε μέσα στην πανδημία τη χρονιάτική Γενική Συνέλευση τον περασμένο Ιούνη. Λανσάραμε μια μεγάλης έκτασης καμπάνια υπογραφών, η οποία συνεχίζεται, ανοίγοντας πρωτόγνωρους δρομους δημιουργικής επαφής με τα μέλη μας. Γνωριστήκαμε με πολλές εκατοναδες από αυτά και μαζεψαμε ισάριθμες υπογραφες διεκδίκησης για τα βασικά μας προβλήματα, ανάμεσα στα οποία παρουσιάστηκε η μεθόδευση απόσπασης του κτιρίου της Κλαυθμώνος από τους μηχανικούς. Συνεχίσαμε την πίεση για την υλοποίηση του κληροδοτήματος Αξελού, και με την καθιερωμένη εκδήλωση στο ίδιο το κτήμα και επισείοντας συνεχώς τις ευθύνες των αρμοδίων.

Η Γενική Συνέλευση υπερψηφίζει τα πεπραγμένα του Διοικητικού Συμβουλίου, τον οικονομικό απολογισμό, και  την έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής, Υπερψηφίζει τον προϋπολογισμό του 2020 και τον προγραμματισμό για το 2021. Όλα αυτά κατατεθηκαν εγκαιρα σε όλα τα μελη της ΄Ενωσής μας και μοιραστηκαν στους συμμετέχοντες στη Γ. Συνελευση. Απαλλάσσει τα μέλη του ΔΣ από κάθε οικονομική ευθύνη για το 2020.

  1. Η αντιασφαλιστική λαίλαπα συνεχίζεται

ΟΙ κυβερνήσεις υποβαθμίζουν συνεχώς τις συντάξιμες αποδοχές, που αποτελούν την αναγκαία κοινωνική φροντίδα για να διατηρήσει ο απόμαχος της δουλειάς το επίπεδο ζωής που είχε σαν εργαζόμενος. Μειώνουν τις εισφορές και απαλλάσσουν την εργοδοσία, ενώ το κράτος εγγυάται μόνο ένα επίδομα φτωχοκομείου. Προχωρούν να παραδώσουν την επικουρική ασφάλιση και το σχεδιαζόμενο πρόσθετο ταμείο (με νέες εισφοροαφαιμάξεις για τα παιδιά μας) στα επιχειρηματικά κοράκια και το χρηματιστηριακό τζόγο. Στόχος είναι να παραδοθούν σε αυτά όλες οι εισφορές, ακόμα και της κύριας ασφάλισης. Οι παροχές υγείας καταβαραθρώθηκαν, ο κόσμος πεθαίνει από αρρώστιες που μπορεί ν΄ αντιμετωπιστούν και έχει αποκλειστεί για τους ηλικιωμένους το δικαίωμα της εισαγωγής σε ΜΕΘ. Τα προγράμματα κοινωνικού και θεραπευτικού τουρισμού έχουν σχεδόν καταργηθεί. Οι μηχανικοί και συνεργάτες τους, όπως και η τεράστια πλειοψηφία των εργαζομένων, έχουν πληρώσει με το παραπάνω για να έχουν περίθαλψη, σύνταξη και κοινωνικές παροχές που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους και αυτό αποδεικνύεται από τα τεράστια αποθεματικά των ταμείων που εισέπρατταν τις εισφορές και δεν είχαν ληστευτεί τόσο πολύ όσο το ΙΚΑ, που η εισφορά για το μεροκάματο έχει εδώ και δεκαετίες σχεδόν εξισωθεί με το μεροκάματο, αλλά κανένας μεγαλοκεφαλαιούχος δεν την πληρώνει.

Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να πείσουμε όλους τους συναδέλφους, αλληλέγγυα μ΄ όλους τους συνταξιούχους, να ξεσηκωθούν για να φρενάρουν την αντιασφαλιστική λαίλαπα, ώσπου να ανατρέψουν την πολιτική που κατακρεουργεί τα δικαιώματά μας, την πολιτική των κυβερνήσεων των επιχειρηματικών ομίλων, του μεγάλου κεφαλαίου, των λεγόμενων «θεσμών» και της ΕΕ που τους στηρίζει. Διεκδικούμε συντάξεις και για μας και για όλο το Λαό που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας. Παροχές υγείας δωρεάν, χωρίς εισφορές, που να συμβαδίζουν με τα επιτεύγματα της επιστημονικοτεχνικής προόδου. Επαναλειτουργία του κοινωνικού και θεραπευτικού τουρισμού. Απαιτούμε να ικανοποιηθούν άμεσα οι απαιτήσεις μας ιατρικής κάλυψης για την πανδημία. Καταδικάζουμε την κάθε προσπάθεια νέας εισφοροαφαίμαξης με δημιουργία επαγγελματικού ταμείου, την δρομολογημένη διάθεση των εισφορών μας σε κοράκια επιχειρηματίες και στο τζόγο του χρηματιστηρίου, όπως και την προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης, από συνδικαλιστές-ντίλερ συγκεκριμένων εταιρειών. Οι συνταξιούχοι του ΤΣΜΕΔΕ, σε συμπαράταξη με τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, πρέπει, να εμποδίζουν, εξουδετερώνουν και ανατρέπουν τη συνεχιζόμενη αντιασφαλιστική και αντεργατική λαίλαπα, που ξεκίνησε με την  ανατροπή της Σοβιετικής Ένωσης. Να υπερασπιστούν το ασφαλιστικό σύστημα που κατακτήθηκε με αγώνες αιώνων και που βέβαια ήταν και αυτό ανεπαρκές σε σχέση με τις ανάγκες των εργαζομένων, των μοναδικών παραγωγών του πλούτου. 

  1. Τραγικές μειώσεις σε συντάξεις, επικουρικό και εφάπαξ

Πιέσαμε σε όλα τα επίπεδα ενάντια σε όλες τις πτυχές της αντιασφαλιστικης λαίλαπας. με δικές μας πρωτοβουλίες και με τη συμμετοχή μας στο ευρύτερο κίνημα. Αυτή η πίεση εμπόδισε σχεδιασμούς για παραπέρα περικοπές και ανάγκασε σε κάποια βελτίωση του ποσού της σύνταξης των νέων συνταξιούχων, σε κάποια επιστροφή αναδρομικών κλπ. Βέβαια η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις καποιες μικροπαραχωρησεις σαν κοροϊδία, αλλά αυτό δεν καταργει την αποτελεσματικότητα των πιέσεων που αποτελούν και παρακαθηκη για τις εξελίξεις.

Παλεύουμε για να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και άμεσα ο Νόμος Κατρουγκαλου – Βρούτση, με όλα τα παρακλάδια και επεκτάσεις του. Είναι ο νόμος που κατέβασε τις συντάξεις μας σε δραματικά επίπεδα, μέχρι και το 1/3 αυτών του 2010. Το επικουρικό από 90ευρω το μήνα στα 15 και το εφάπαξ των ελευθεροεπαγγελματιών στο μισό.

  1. Καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων κλπ

Οι πολυετείς καθυστερήσεις καταβολής συντάξεων, εφάπαξ, επικουρικού συνεχίζουν. Αποκαλύφθηκε πλέον πως αυτό γίνεται συστηματικά. Κάθε καινούργιος υπουργός υπόσχεται την εξάλειψη των καθυστερήσεων, αλλά προσθέτει επί πλέον καθυστερήσεις. Η εισαγωγή ιδιωτών στο σύστημα απονομής συντάξεων, ανατρέπει την όποια ευθύνη της κοινωνίας και του κράτους και εισαγάγει τη ζούγκλα της ληστείας των συνταξιούχων, των εκβιασμών και των πελατειακών σχέσεων. Είναι αίσχος το επίδομα φτωχοκομείου των 350 ευρω, που δίνεται στην αρχή.

Διεκδικούμε την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών μας ασφάλισης με το απαραίτητο προσωπικό. Να αποδοθούν άμεσα όλες οι καθυστερούμενες συνταξιοδοτικές αποδοχές. Να επανασυγκεντρωθούν οι υπηρεσίες του ταμείου μας που η διασπορά τους δεν εφερε καμια οικονομια κλιμακας, αλλά την παραπέρα καθυστέρηση. Να χρησιμοποιηθούν οι σύγχρονες ηλεκτρονικές δυνατότητες για την άμεση απόδοση των νέων συντάξεων, επικουρικών και εφάπαξ.

  1. Τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ

Οι εισφορές μας «περίσσευαν» για το σχηματισμό των κάπου 4 δις ευρώ αποθεματικών, παρά την αφαίμαξη κατά 20% το χρόνο από τον πληθωρισμό. Με τα αποθεματικά χρηματοδοτούσαν βιομήχανους, εφοπλιστές, κατασκευαστές, τους ομίλους του φαρμάκου, υγειονομικού υλικού κι ιατρικού εξοπλισμού, τους επιχειρηματίες της Υγείας. Η αγορά τράπεζας και τίτλων του Χρηματιστηρίου συνέβαλαν επιπρόσθετα στο ροκάνισμα αυτών των αποθεματικών. Εχουν σημαντικές ευθύνες και οι «Μαχόμενοι» σε αυτή την κατασπαταληση των αποθεματικών.

Οι ηγεσίες ΤΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ, του ΕΦΚΑ σήμερα,  και του ΤΜΕΔΕ, ευθύνονται για τη διαχρονική συμβολή τους σ΄ αυτή την αφαίμαξη, όπως άλλωστε και γενικότερα στην αντιασφαλιστική λαίλαπα.

Το σύνολο των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ, κάπου 4 δις, από τα οποία το 1 ρουφήχτηκε από την Τράπεζα Αττικής, να δεσμευτεί με ευθύνη της κυβέρνησης σε λογαριασμό που θα χρησιμεύει μόνο για τις ασφαλιστικές ανάγκες των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ-ΤΣΜΕΔΕ. Κανένας νόμος δεν μπορεί να καταργήσει αυτό το κοινωνικό μας δικαίωμα, γιατί τα αποθεματικά αυτά τα δημιουργήσαμε εμείς με τις εισφορές μας, τις ακριβοπληρωμένες εγγυήσεις, προκαταβολές κλπ.

  1. Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, κλοπή και υπερκλοπή

Για την αυξημένη παρακράτηση (υπερκλοπή) της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ο υπουργός έβαλε την αρμόδια υπηρεσία του να δικαιολογεί με ανερμάτιστους διαλογισμούς αυτό που γίνεται, και όταν αποκαλύψαμε την λαθροχειρία η υπηρεσία με εντολή του σιώπησε, ομολογώντας ουσιαστικά την κλεψιά.

Διεκδικούμε την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Και να σταματήσει αμέσως η παράνομη υπερκλοπή της ΕΑΣ και να δοθούν τα κλεψιμαίικα έντοκα.

  1. Η αφαίμαξη και παραπλάνηση με τις αγωγές

Ο χορός των αγωγών από μεγαλοδικηγόρους του συστήματος που σφάζει τα δικαιώματά μας, καλά κρατεί. Οι αγωγές στρέφονται τάχα ενάντια στην κυβέρνηση που μας κλέβει, ενώ την εξυπηρετούν, αφού απευθύνονται στον ίδιο τον κλέφτη. Αυτός ο χορός τροφοδοτείται κατά καιρούς, ελεγχόμενα, με κάποιες δικαστικές αποφάσεις, σε τέτοιο πλαίσιο όμως, που να μη δίνουν αποτέλεσμα, απλά να γίνονται κράχτης των μεγαλοδικηγόρων, σε μια ατομιστική απομόνωση, μακριά από την αγωνιστική διεκδίκηση. Οι κυβερνήσεις χειραγωγούν την ανώτατη δικαιοσύνη και την υποχρεώνουν μέχρι να φέρνεται αντιφατικά και να αυτοαναιρείται. Τα κάποια ψίχουλα, που δίνουν κάτω από την πίεση του μαζικού συνταξιουχικού κινήματος, παρουσιάζονται σαν τάχα αποτέλεσμα των αγωγών, για να συνεχίσει η παραπλάνηση κι η παραίτηση-αποστράτευση από την αναγκαία αλληλέγγυα δράση των αδικημένων που διεκδικούν το δίκιο τους.

Θα συνεχίζουμε να παλεύουμε για την επιστροφή όλων των μνημονιακών περικοπών σε όλους μας, αλλά και για κάθε μικρή απαίτηση που παρουσιάζεται, σαν την κλοπή στην Εισφορά Αλληλεγγύης, χωρίς διάκριση και περιορισμούς, δηλαδή  αν έχουν γίνει αιτήσεις, αγωγές κλπ. Θα ζητάμε λήψη πολιτικής απόφασης να μας τα επιστρέψουν, αφού με πολιτική απόφαση μας τα πήραν. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια πειθούς, ότι η ατομική ή κατά ομάδες δικαστική προσφυγή δεν δρομολογεί λύση του προβλήματος ούτε ατομικά, ωθεί στην αποστράτευση, παρέχει φρούδες ελπίδες, αποτρέπει την ενεργή συμμετοχή σε αγώνες που πρέπει να δώσουμε όσο γίνεται πιο μαζικά και δυναμικά. Θα στηλιτεύουμε έντονα την κάθε απόπειρα αναζωογόνησης του μηχανισμού των αγωγών, και αφαίμαξης των συνταξιούχων από τους μεγαλοδικηγόρους, με τη συνδρομή κυβέρνησης και δικαστηρίων.

  1. Έλεγχος για αποθεματικά και διαχείριση

Στους πάνω ορόφους του κτιρίου μας στην Κλαυθμώνος συμβαίνουν πολλά που μας αφορούν, αλλά η αδιαφάνεια είναι πλήρης.

Απαιτούμε ουσιαστικό έλεγχο από την ΕΣΤΑΜΕΔΕ, με γνωστοποίηση σ΄ αυτήν, όπως γινόταν το 2014, των αποφάσεων της Δ. Επιτροπής Μηχανικών κι Εργοληπτών ΔΕ, για να ελέγχουμε αν υπάρχουν χαριστικές διευκολύνσεις και απαλλαγές τεράστιων ποσών των μεγαλοεργολάβων. Οφείλει ο ΕΦΚΑ και το ΤΜΕΔΕ να εκθέσουν δημόσια τους σχετικούς απολογισμούς του ΤΣΜΕΔΕ και τις αποφάσεις των Διοικουσών τους Επιτροπών. Πρόκειται για διεκδικήσεις μας πολλών χρόνων στις οποίες κωφεύουν οι αρμόδιοι, ενώ τα σκάνδαλα συνεχώς αποκαλύπτονται. Να αποκατασταθεί αμέσως η νομιμότητα στην Επιτροπή Εκτελεστών του κληροδοτήματος Αξελού και την Δ. Επιτροπή Μηχανικών κι Εργοληπτών ΔΕ, με την αντικατάσταση των παράνομων οσφυοκαμπτών με αυτούς που επιβάλλει ο Νόμος και αποφάσισε το ΔΣ της ΕΣΤΑΜΕΔΕ.

  1. Κληροδότημα Αξελού

Οι παράνομα διορισθέντες και με ευθύνη των υπουργών εργασίας διατηρούμενοι «εκτελεστές της διαθήκης Αξελού», ανανεώνουν τις προκλητικές προτάσεις για airbnb και άλλου είδους ξεπούλημα, καθ΄ υπαγόρευση του Υπουργείου και του ΕΦΚΑ. Το Κληροδότημα Αξελού, που περιλαμβάνει την κατασκευή του γηροκομείου, δεν μπορεί να διατεθεί πουθενά αλλού και για άλλο σκοπό. Η εγκατάλειψή του θα συνεχίζει να ξεγυμνώνει τις αντισυνταξιουχικές προθέσεις, αλλά και την ανικανότητα των υπευθύνων. Η ακίνητη περιουσία του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, που μεταβιβάστηκε στο ΤΜΕΔΕ, απαξιώνεται συνεχώς και αποτελεί λεία κορακιών, όπως όλα τα κρατικά ακίνητα. Η αξιοποίησή της μπορεί να γίνει μόνο με την κάλυψη αναγκών κοινωνικής ωφέλειας, στέγαση υπηρεσιών κλπ..

Διεκδικούμε την άμεση κατασκευή του γηροκομείου- θεραπευτηρίου στο κληροδότημα Αξελού, σαν υποχρέωση του ΕΦΚΑ, με βάση τον προϋπολογισμό-εκτίμηση-έκθεση (των 4 εκατομμυρίων) των μηχανικών Γρηγοριάδη και Τελειώνη. Δεν πρέπει να επιτραπεί καμιά άλλη κωλυσιεργία για την εφαρμογή της διαθήκης. Ο ΕΦΚΑ, που πήρε τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ, είναι υποχρεωμένος άμεσα να χρηματοδοτήσει την εκτέλεση της διαθήκης σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του διαθέτη. Να μπει φρένο στην καταπάτηση τμημάτων του κτήματος – φιλέτου στην ακριβότερη γη του Πειραιά και να τιμωρηθούν αυτοί που συνειδητά ολιγωρούν εδώ και χρόνια. Να σταματήσει αμέσως το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του ΤΣΜΕΔΕ, και να χρησιμοποιηθεί όλη για κοινωνικούς σκοπούς.

  1. Να μας επιστραφεί το κτίριό μας στη Κλαυθμώνος

Η κλιμάκωση της απομάκρυνσης των υπηρεσιών του ΤΣΜΕΔΕ από το κτίριο μας στην Κλαυθμώνος, καθώς και η εγκατάσταση της Τράπεζας Αττικής αντιμετωπίστηκαν με τις πιέσεις μας σε όλους τους εμπλεκόμενους και με την εκδήλωση κατά την ανάρτηση του γιγαντοπανό. Η σημερινή κατάσταση έχει αντιμετωπιστεί με το σοβαρότερο δυνατό τρόπο στο διοικητικό συμβούλιο. Συνεχίζουμε με βάση τις αποφάσεις του. Το κτίριό μας πρέπει να εξυπηρετεί μόνο το σκοπό για τον οποίο κτίστηκε με το αίμα μας, την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων ΤΣΜΕΔΕ. Η διεκδίκηση αυτή θα είναι διαρκής, μέχρι να δικαιωθεί. Η αρχιτεκτονική αλλοίωση του κτιριου για τις ανάγκες της τράπεζας στο ισόγειο θα αποτελεί σοβαρη παραβίαση της αρχιτεκτονικής επιστήμης και της πολιτιστικής προσωπικότητάς του αφού η λειτουργία, το κτιριολογικο πρόγραμμα, η μορφολογία και η συνολική αρχιτεκτονικη παρουσία του είναι, δεμένη με τις ανάγκες που κτίστηκε να εξυπηρετήσει.

Να επιστρέψουν αμέσως όλες οι υπηρεσίες του ΤΣΜΕΔΕ στην Κλαυθμώνος, στο κτίριο που κτίστηκε με το αίμα μας. Να μην υπάρξει καμιά άλλη χρήση του εκτός από την ασφαλιστική εξυπηρέτηση και την συναφή εγγυοδοσία, προκαταβολές κλπ των δικαιούχων ΤΣΜΕΔΕ. Να επανέλθει η λειτουργία των δυο σωματείων μας, της ΕΣΤΑΜΕΔΕ και της ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ σε επαρκές γραφείο στο κτίριο της Κλαυθμώνος, στο χώρο αναμονής της υπηρεσίας εξυπηρέτησης των συνταξιούχων και να επαναδιατίθενται απρόσκοπτα η αίθουσα συνεδριάσεων και η αίθουσα εκδηλώσεων για τις συνδικαλιστικές και πολιτιστικές ανάγκες των σωματείων μας.

  1. Να μας δοθούν τα στοιχεία επικοινωνίας των συναδέλφων

Για τα στοιχεία επικοινωνίας με τους 30.000 συναδέλφους συνταξιούχους ΤΣΜΕΔΕ, προχωρήσαμε στο διάβημα που είχαμε προγραμματίσει προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Το έγγραφό μας χρεώθηκε και παρακολουθούμε την  πορεία του

Πέρα από αυτό, συνεχίζουμε να πιέζουμε τους αρμόδιους πολιτικούς παράγοντες, που είναι υπεύθυνοι για την  απόκρυψη των στοιχείων επικοινωνίας, ενώ αφήνουν να διαρρεύσουν και τα παρέχουν σε όποιον θέλουν. Η υποκρισία για την δήθεν προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα συνιστά άλλωστε παγκόσμια πρακτική.

Απαιτούμε με πολιτικοσυνδικαλιστικούς όρους, από τους πολιτικούς υπεύθυνους, να δοθούν τα στοιχεία επικοινωνίας με τους 30.000 συνταξιούχους ΤΣΜΕΔΕ. Να καταγγέλλουμε συνεχώς την πολιτική ηγεσία των υπηρεσιών που τα κατέχουν και δεν τα δίνουν, καταρρίπτοντας τα  έωλα επιχειρήματα σχετικά με τα «προσωπικά δεδομένα», που τροφοδοτούνται με αντιδραστικές θεσμοθετήσεις από την ΕΕ και καταλήγουν να έχουν τα στοιχεία αυτά νόμιμα οι τράπεζες κι οι έμποροι για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, και όχι τα σωματεία για να ενεργοποιήσουν τα εν δυνάμει μέλη τους. Η παροχή των στοιχείων αυτών γινόταν επί δεκαετίες στα σωματεία και σταμάτησε μόλις η τεχνολογία με τα ιμέιλ επέτρεψε τη μαζική ενημέρωση των σωματείων στους εργαζόμενους της αρμοδιότητάς τους. Και βέβαια ο οσφυοκαμπτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός έχει προνομιακή πρόσβαση στα στοιχεία επικοινωνίας.

  1. Επανένταξή μας στο ΤΕΕ

Οι συνταξιούχοι μηχανικοί είναι ενεργοί σε όλα τα σωματεία των μηχανικών και η προσφορά τους, με τη συνδικαλιστική και επιστημονική πείρα και γνώσεις τους, είναι αναγνωρισμένη παντού. Στο ΤΕΕ, που η ανάγκη συμμετοχής των συνταξιούχων μηχανικών είναι αυξημένη, αυτό δεν συμβαίνει γιατί πρέπει να εξαρτάται και να εκτελεί στενότερα τις κυβερνητικές και μεγαλοεργολαβικές κατευθύνσεις, ενώ η μάζα των συνταξιούχων που έβγαζε το ψωμί της με τον ιδρώτα της, είναι φιλικότερη στις απόψεις του λαϊκού κινήματος.

Διεκδικούμε την επαναφορά του δικαιώματος των συνταξιούχων μηχανικών για ενεργή συμμετοχή στις διαδικασίες του ΤΕΕ, με ψήφο και συμμετοχή σε όλα τα όργανα και επιτροπές του.

  1. Εκσυγχρονισμός των καταστατικών και οι νέες τεχνολογίες

Οι αντιδημοκρατικές αναφορές στα καταστατικά των δυο σωματείων μας που έχουν μπει σε άλλες εποχές, πρέπει να εκλείψουν. Όπως και οι σημαντικές παραλείψεις και αοριστίες σχετικά με τις δημοκρατικές διαδικασίες στη λειτουργία  τους, τη Γενική Συνέλευση κλπ. Το πρόβλημα της αδικαιολόγητης διπλοαπασχόλησης αλλά και διχοτόμησης του κινήματός μας σε δυο σωματεία εξακολουθεί να υφίσταται. Η διαφοροποίηση των συνδικαλιστικών προσανατολισμών δεν πρέπει να εμποδίζει την επίλυση αυτών των προβλημάτων που απαιτούν πλατιά συναίνεση.

Εξάλλου η Γενική Συνέλευση και η κατάκτηση-λειτουργία του παραβάν στις εκλογές, δεν μπορούν να γίνουν από απόσταση, ηλεκτρονικά, γιατί υπάρχει φακέλωμα και κατάργηση της δημοκρατικής ελεύθερης επιλογής. Και βεβαια κανένα λογισμικό δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο του αποτελέσματος της  ψηφοφορίας. Κανενας αντιδραστικος νόμος, σαν το νόμο έκτρωμα που ψηφιστηκε πρόσφατα ,δεν μπορεί να καταργήσει το καταστατικό, που η ισχυς της συμφωνίας των μελών που εμπεριέχει, είναι αναλλοίωτη, απρόσβλητη από οποιοδήποτε νόμο και μπορεί να αλλάξει μόνο συμφωνα με αυτά που έχουν ηδη γινει κοινα αποδεκτά.

Να απαλλαγούν τα καταστατικά της ΕΣΤΑΜΕΔΕ και της ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ από τις αντιδημοκρατικές αναφορές τους. Να συγχωνευτεί η ΕΣΤΑΜΕΔΕ με την ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ με τις προβλεπόμενες καταστατικές διαδικασίες και να απομονωθούν οι ελάχιστοι που εμποδίζουν τη συγχώνευση και τον εκδημοκρατισμό. Να κοπεί μαχαίρι σε κάθε επιδίωξη αλλοίωσης και κατάργησης των βασικών δημοκρατικών διαδικασιών στη Γενική Συνέλευση και τις εκλογές, με όχημα την διαστρεβλωμένη και επικίνδυνη για τις δημοκρατικές ελευθερίες εισαγωγή των νέων τεχνολογιών.

  1. Τέρμα στην αντιδημοκρατική είσπραξη του 1 ευρώ

Η αντιδημοκρατική είσπραξη του 1 ευρω της συνδρομής στην ΕΣΤΑΜΕΔΕ, μας αποκλείει από τη νομοθετική πρόβλεψη επιχορήγησης της λειτουργίας των σωματείων από την καθολική παρακράτηση των 0.20 ευρω.

Διεκδικούμε το μερίδιό μας από τη νομοθετημένη καταβολή των 0,2 ευρώ για τη λειτουργία των σωματείων. Να εκτελεστεί αμέσως η θέληση μας από τον ΕΦΚΑ και τον ΗΔΙΚΑ και να σταματήσει η είσπραξη του 1 ευρώ και να μας αποδώσει αμέσως τις ονομαστικές καταστάσεις με ποσά παρακράτησης.

  1. Βελτίωση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών

Με τη μακροχρόνια πίεσή μας οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης των συνταξιούχων χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των συνταξιούχων κι αυτών που θέλουν να βγουν στη σύνταξη. Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών θα μπορούσε να είχε διευκολύνει, πολύ περισσότερο απ΄  ο, τι γίνεται σήμερα, την επαφή μας με τις υπηρεσίες και τον έλεγχο που θα μπορούσαμε να κάνουμε στη λειτουργία και αποφάσεις τους που μας αφορούν προσωπικά.

Απαιτούμε βελτίωση των ηλεκτρονικών ενημερώσεων στην προσωπική μας πλατφόρμα και στις ενημερωτικές αποστολές και απαντήσεις-ενημερώσεις από την υπηρεσία, όπως την αναλυτική μηνιαία παρουσίαση των συντάξεων με αιτιολόγηση κάθε περικοπής και μεταβολής και πλήρη αναφορά στη νομοθετική της στήριξη, για να μπορούμε να ελέγχουμε εύκολα τι μας αποδίδεται και αν υπάρχει υπερκλοπή, όπως στην ΕΑΣ.

  1. Συμμετοχή και σύμπραξη με το Λαϊκό Κίνημα

Τα σωματεία μας ΕΣΤΑΜΕΔΕ και ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ και το συνταξιουχικό μας κίνημα εντάσσονται στο ευρύτερο λαϊκό κίνημα που χαρακτηρίζεται απ΄ την αλληλεγγύη απέναντι σ΄ ένα αντιλαϊκό καθεστώς που πρέπει να ανατραπεί συγκροτημένα από εμάς τους ίδιους, από όλους τους εκμεταλλευόμενους και καταπιεσμένους.

Η συμμετοχή μας στις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, η συμβολή μας στις εκδηλώσεις του ΠΑΜΕ που αφορούν τα παιδιά και τα εγγόνια μας και τα δικαιώματά τους, της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και πολέμους, και τη μετατροπή τη χώρας μας σε επικίνδυνο ορμητήριο και στόχο, και της Εθνικής Αντίστασης που διδάσκει και καθοδηγεί, θα συνεχίσει διαρκώς βελτιούμενη. 

  1.  Η αντιμετώπιση των σφετεριστών

Οι σφετεριστές του τίτλου της ΕΣΤΑΜΕΔΕ νομίζουν πως ευνοούνται απ΄ την παράνομη και θρασεία επέμβαση του κυβερνητικού Διοικητή της ΑΑΔΕ και του Υπουργού Οικονομικών, επέμβαση που τους όρισε με αισχρό τρόπο εκπροσώπους της ΕΣΤΑΜΕΔΕ στην Εφορία. Στον κανονικό τραπεζικό λογαριασμό της ΕΣΤΑΜΕΔΕ εξακολουθούμε να αναγνωριζόμαστε διαχειριστές μετά τα στοιχεία που τους παραδώσαμε, ενώ με τα ίδια στοιχεία η Τράπεζα Αττικής σιωπά επί μήνες να μας ορίσει διαχειριστές στο λογαριασμό που άνοιξαν οι σφετεριστές όταν έχασαν τη δίκη το 2019. Για την τρέχουσα δίκη μόνο δικαστικό πραξικόπημα πλέον θα δικαιώσει αυτούς που ζήτησαν απ΄ το δικαστή να αναβληθεί η δίκη για 5 χρόνια, ώσπου να… δικαστεί η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση που τους έκανε ο δικαστικός αντιπρόσωπος των εκλογών του Απρίλη 2019 !

Παλεύουμε με επιμονή και συνέπεια για να ανατραπεί η κυβερνητική επέμβαση στην ΕΣΤΑΜΕΔΕ, καταγγέλλοντας διαρκώς το πραξικόπημα του περσινού Ιούνη, που έγινε με εντολή του κυβερνητικού στελέχους στην ΑΑΔΕ.

Εξακολουθούμε να προβάλλουμε τις ευθύνες των σφετεριστών του τίτλου και μέρους του ταμείου της ΕΣΤΑΜΕΔΕ και την ανεξέλεγκτη χωρίς απολογισμό διαχείριση κάπου 20 000 ευρώ, το χάρισμά των νοικιών στο μαγαζί ιδιοκτησίας ΕΣΤΑΜΕΔΕ κλπ. Η ΕΣΤΑΜΕΔΕ λειτουργεί πλησίστια με μια πρωτοφανή αγωνιστική δραστηριότητα και θα λειτουργεί έτσι σε κάθε περίπτωση. Θα παραδώσουμε έντιμα τη διοίκησή της, όπως το κάναμε στην  ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ, μόνο αν το αποφασίσει το σώμα της εκλογοαπολογιστικής μας συνέλευσης του χρόνου. Οι σημερνοί σφετεριστές του τίτλου της ΕΣΤΑΜΕΔΕ ας τρέμουν αυτή τη συνέλευση και ας λακίσουν από τα πριν, ή όταν χάσουν την ψηφοφορία για τον πρόεδρο, όπως το ΄καναν και το 2019.

Οφείλουμε να εξηγούμε διαρκώς στους συναδέλφους που ρωτούν τι έγινε και να ανατρέπουμε τα ψέματα. Να παρουσιάζουμε καθαρά την κατάταξή τους στον αναξιόπιστο κυβερνητικό συνδικαλισμό.

22 6 2021

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΤΑΜΕΔΕ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: