Ένας ακόμα εργάτης λατομείου νεκρός στον βωμό του κέρδους

Τα σχεδόν καθημερινά εργατικά ατυχήματα στον κλάδο…οι επαγγελματικές ασθένειες…τα πάνω από 80 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στη “ΛΑΡΚΟ”, τα 3 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στα εργοτάξια της “Ελληνικός Χρυσός” αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα των επικίνδυνων συνθηκών εργασίας που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο των μεταλλείων- λατομείων…

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος: Για το εργατικό ατύχημα σε λατομείο στη Δράμα που κόστισε τη ζωή συναδέλφου.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στην οικογένειά και στους οικείους του αδικοχαμένου συναδέλφου μας, ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από εργατικό ατύχημα που συνέβη την Τετάρτη 8/12 σε λατομείο της επιχείρησης “ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ” στην περιοχή του Βώλακα. Ο συνάδελφος, πατέρας δύο παιδιών, κατέληξε μετά από 6 μέρες που νοσηλεύονταν σε σοβαρή κατάσταση στο Νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι μετά από πτώση από μεγάλο ύψος.

Δεν είναι η κακιά ώρα, η απροσεξία, το ανθρώπινο λάθος που πολλοί θα σπεύσουν να πουν. Είναι εργοδοτικά εγκλήματα με αιτίες που έχουμε επανειλημμένα αναδείξει και συνένοχο τις κυβερνήσεις διαχρονικά. Τα ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας θυσιάζονται στο «μαρμάρινο» βωμό του κέρδους. Πέρσυ πάλι στο Βώλακα, ένας 45χρονος εργάτης σκοτώθηκε στο λατομείο “ΙΚΤΙΝΟΣ”, όταν καταπλακώθηκε από μεγάλο κομμάτι βράχου που αποκολλήθηκε, χωρίς ο ίδιος να προλάβει να κάνει καμία ενέργεια. 

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο των λατομείων και μεταλλείων έχουμε πλούσια πείρα, στο όνομα της «ανάπτυξης της επιχείρησης», στο «να μην χαθούν θέσεις εργασίας» είδαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια να καταργούνται δικαιώματα, όπως κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, μειώσεις μισθών, κατάργηση του 5ήμερου και εφαρμογή εξαήμερο με 10ωρα και 12ωρα, ανύπαρκτα μέτρα προστασίας Υγείας & Ασφάλειας γιατί αποτελούν κόστος, την εντατικοποίηση να σπάει κόκκαλα (ο συγκεκριμένος εργαζόμενος δούλευε στο νταμάρι της επιχείρησης και έκανε παράλληλα και χρέη οδηγού), με αποτέλεσμα να μετράμε δεκάδες νεκρούς, σακατεμένους συναδέλφους και άλλους με σοβαρές επαγγελματικές ασθένειες. Τα σχεδόν καθημερινά εργατικά ατυχήματα στον κλάδο μας (πολλά από τα οποία δεν καταγράφονται καν), οι επαγγελματικές ασθένειες που βγάζουν πολλοί μεταλλωρύχοι (και δεν καταγράφονται ως τέτοιες), τα πάνω από 80 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στη “ΛΑΡΚΟ”, τα 3 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στα εργοτάξια της “Ελληνικός Χρυσός” αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα των επικίνδυνων συνθηκών εργασίας που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο των μεταλλείων- λατομείων.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος που πρόσφατα επισκέφτηκε την περιοχή της Δράμας και είχε συναντήσεις με τον σύνδεσμο επιχειρήσεων μαρμάρου, φυσικά «δεν είδε,  δεν άκουσε τίποτα» για τα παραπάνω προβλήματα των εργαζομένων στα λατομεία. 

Χαρακτηριστικό σε όλη αυτή την κατάσταση είναι η διαρκής υποστελέχωση και υποβάθμιση των Επιθεωρήσεων Μεταλλείων από όλες τις κυβερνήσεις. Στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος υπάρχουν «ακουσων- ακουσων» μόνο 4 επιθεωρητές για όλη τη Βόρεια Ελλάδα και για να καλύψουν όλες τις ανάγκες της υπηρεσίας. Αποτέλεσμα αυτού είναι να γίνονται σπάνιες τυπικές επιθεωρήσεις στους χώρους δουλειάς, να κάνουν καταγγελία οι εργαζόμενοι, όπως έχει κάνει τα Συνδικάτο μας για το μεταλλείο Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, στην Ε.Μ.Β.Ε. τον Γενάρη του 2021 και οι επιθεωρητές να έρχονται για έλεγχο στις 27 Σεπτέμβριο του 2021, μετά δηλαδή από 9 ολόκληρους μήνες. Και δεν σταματάει εδώ, ακόμα μέχρι και σήμερα δεν έχουν βγάλει πόρισμα οι επιθεωρητές για την αυτοψία που πραγματοποίησαν, ώστε να επιβληθούν συγκεκριμένα μέτρα και έλεγχοι για την προστασία της υγείας και ζωής του εργάτη. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο λειτουργίας όπου οι κρατικοί έλεγχοι απουσιάζουν, οι εργοδότες των μεταλλείων και λατομείων δρούν ανενόχλητοι, μη λαμβάνοντας ουσιαστικά μέτρα Υγείας & Ασφάλειας και θυσιάζοντας έτσι στο βωμό του κέρδους τους την υγεία και ακόμα την ίδια τη ζωή του εργαζόμενου.

Την ίδια περίοδο η κερδοφορία των μαρμαράδων «σπάει» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αυξήθηκαν οι επενδύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα κέρδη τους εκτινάχτηκαν.

Καλούμε τους εργαζόμενους στα λατομεία και μεταλλεία να μην αποδεχτούμε αυτή την κατάσταση, να μην δεχτούμε να πληρώνουμε και με την ζωή μας το «μάρμαρο». Να γυρίσουν την πλάτη σε όλους αυτούς που  τους καλούν να βάλουν «πλάτη» για την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Να πάρουν την υπόθεση προστασίας της ζωής στα δικά τους χέρια. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δυναμώσουν το Συνδικάτο μας για να απαιτήσουμε να μην θυσιάζονται οι ζωές μας για τα κέρδη τους και να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους και συνθήκες δουλειάς.

Απαιτούμε άμεσα να διερευνυθούν όλες οι αιτίες του εργατικού ατυχήματος που κοστισε τη ζωή του συναδέλφου μας.

Τώρα χρειάζεται οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς και να διεκδικήσουμε:

  • Ουσιαστικά μέτρα Υγείας & Ασφάλειας σε όλα τα λατομεία και μεταλλεία. 
  • Να δημιουργηθούν Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε λατομείο και μεταλλείο. 
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και σύγχρονα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.
  • Κάλυψη όλων των κενών των κρατικών ελεκτικών μηχανισμών, ενίσχυση και πλήρης στελέχωση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος. Δημιουργία παραρτημάτων της Επιθεώρησης Μεταλλείων στη Δράμα και στη Χαλκιδική.
  • Τακτικοί ουσιαστικοί έλεγχοι από τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς για την προστασία της Υγείας & Ασφάλειας των εργαζόμενων σε κάθε μεταλλείο και λατομείο.

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ!!

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: