“Εγκληματική ενέργεια” η πάλη ενάντια στις απολύσεις – Στοχοποιούν και μηνύουν τον πρόεδρο του ΕΚ Ιωαννίνων

Η εργοδοσία του ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ, που έστειλε μπράβους ενάντια στους απεργούς, βάζει τώρα το πρωτοπαλίκαρό της να μηνύσει τον πρόεδρο του ΕΚ Ιωαννίνων για… “συμμετοχή σε εγκληματικές ενέργειες”.

«Την μήνυση για «εγκληματικές ενέργειες» σε βάρος του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων», καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, τονίζοντας ότι, «κυβέρνηση και εργοδοσία χαρακτηρίζουν «εγκληματική» την πάλη ενάντια στις απολύσεις, την πάλη για δουλειά με δικαιώματα!».

Το ΕΚΙ, καλεί «όλους τους φορείς της πόλης, όλους τους γιαννιώτες, να καταδικάσουν την ποινικοποίηση της δράσης των σωματείων και του Εργατικού Κέντρου».

Στην ανακοίνωσή του το ΕΚΙ αναφέρει, «ο γιαννιώτικος λαός γνωρίζει καλά τα γεγονότα που συνέβησαν το 2017 έξω από κατάστημα «Market In», με μηνύσεις, συλλήψεις και επιθέσεις των ΜΑΤ κατ΄ εντολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της εργοδοσίας. Αποκορύφωμα, η βίαιη επίθεση ομάδας μπράβων της εργοδοσίας ενάντια στην απεργιακή φρουρά των εργαζομένων απεργών της εταιρείας και των σωματείων, ανήμερα της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 14/12».

«Η δουλειά που ανατέθηκε τότε στους μπράβους από την εργοδοσία», σημειώνει το ΕΚΙ, «ήταν να χτυπήσουν στοχευμένα συνδικαλιστές, να εκφοβίσουν, να διαλύσουν την απεργιακή φρουρά, να σπάσουν την απεργία και να μην πραγματοποιηθεί η απεργιακή συγκέντρωση έξω από το «Market In». Απέτυχαν παταγωδώς, κάτω από την αποφασιστικότητα των εργαζομένων».

«Τα δίκαια αιτήματα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, να επιστρέψουν στη δουλειά τους οι 11 συνάδελφοί μας στο σούπερ μάρκετ «Market In», υπογραμμίζει το ΕΚΙ, «στηρίχτηκαν στην πράξη από σωματεία, συλλόγους και φορείς του νομού, από χιλιάδες λαού και μέχρι τώρα δεν τόλμησαν να τα αμφισβητήσουν, ούτε τα αστικά δικαστήρια».

«Σήμερα η εργοδοσία του «Market In», προσθέτει το ΕΚΙ, «επανέρχεται. Βάζει το «πρωτοπαλίκαρο» της να κάνει μήνυση στον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, αποδίδοντας του τη διεύθυνση και τη συμμετοχή σε «εγκληματικές ενέργειες» εναντίον του, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα. Έχουν μάλιστα το θράσος να συσχετίζουν τη δράση του Εργατικού Κέντρου με «ομάδες κουκουλοφόρων» που συστηματικά αξιοποιούνται για τη συκοφάντηση της δράσης του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος».

«Μπραβιλίκια» για κάθε χρήση

Και το ΕΚΙ, συνεχίζει. «Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, αναφέρει το πρωτοπαλίκαρο της «Market In», «σχετίζεται με «προστασία υψηλών προσώπων», κοινώς «μπραβιλίκι». Το ίδιο άτομο στο παρελθόν, συγκεκριμένα το 2014, συμμετείχε και σε επεισόδια μέσα στο γήπεδο της Τούμπας στον ημιτελικό του κυπέλλου ποδοσφαίρου ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού. Αυτές είναι οι «υπηρεσίες προσωπικού ασφαλείας» που προσφέρει το άτομο αυτό και που οδήγησαν την «Market In» στην στρατολόγησή του, με στόχο το χτύπημα των απεργών. Την ομάδα των «μπράβων» συμπληρώνουν άτομα σχετιζόμενα με τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής».

Έχει ευθύνη η κυβέρνηση της ΝΔ που δεν κλείνει την υπόθεση αυτή μία και καλή. Παρά την άρνηση της εργοδοσίας της «Market In» να συμμορφωθεί ακόμη και με δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους 11 εργαζόμενους της, για ασφάλιση και επιστροφή στην εργασία τους και ενώ έχει ήδη καταβάλει τμήμα των δεδουλευμένων τους, το Υπουργείο Εργασίας αρνείται να συγκαλέσει συνάντηση όπως ζητεί επίμονα το σωματείο. Σήμερα με τη μήνυση κλιμακώνουν την επίθεση, αφού κανένας πληρωμένος μπράβος δεν ενεργεί από μόνος του, χωρίς άνωθεν εντολές».

Μηχανισμοί του υποκόσμου στην υπηρεσία της εργοδοσίας

«Δεν είναι πρώτη φορά που τέτοια “πάστα” ανθρώπων επιστρατεύεται για να χτυπήσει εργατικούς αγώνες», προσθέτει το ΕΚΙ. «Πολλές φορές, την κρατική και εργοδοτική καταστολή, τις μηνύσεις, τις συλλήψεις, τα χτυπήματα των ΜΑΤ, συμπληρώνουν άνθρωποι του υποκόσμου που δρουν παριστάνοντας τους «αγανακτισμένους εργαζόμενους» ή και «πελάτες» του αφεντικού που τους μισθώνει, απειλώντας προκλητικά και εκφοβίζοντας αγωνιστές, άλλοτε χρησιμοποιώντας ωμή εγκληματική βία».

Επιδιώκουν το χτύπημα και την ποινικοποίηση της οργανωμένης συνδικαλιστικής δράσης 

«Η εργοδοσία της «Market In» και το «πρωτοπαλίκαρο» της», συμπληρώνει το ΕΚΙ, «λειτουργούν ως λαγοί της κυβέρνησης της ΝΔ, της μεγαλοεργοδοσίας. Χρόνια τώρα, με την πολιτική τους προπαγανδίζουν μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα την ανάγκη να φύγει από την μέση ότι εμποδίζει την «ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας». Για αυτό συκοφαντούν και χτυπάνε τους αγώνες για δουλειά με δικαιώματα.

Με τους νόμους για το χτύπημα των διαδηλώσεων, για τον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος, το ιδιώνυμο αδίκημα ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τόσα άλλα, επιδιώκουν την ποινικοποίηση της οργανωμένης συνδικαλιστικής δράσης των εργατοϋπαλλήλων μέσα από τα σωματεία τους, για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Θέλουν να επιβάλουν την τρομοκρατία, το σιωπητήριο στους χώρους δουλειάς».

Ακριβώς αυτόν τον σκοπό, επισημαίνει, «θέτει σε εφαρμογή η μήνυση για «εγκληματικές ενέργειες» στο πρόσωπο του προέδρου του Εργατικού Κέντρου, την ώρα μάλιστα που η πρόταση του εισαγγελέα στη δίκη της Χρυσής Αυγής αθωώνει τα μαντρόσκυλα της εργοδοσίας.

Δείχνει τι φοβάται πραγματικά η μεγαλοεργοδοσία, η αστική τάξη και τα κόμματά της. Φοβούνται τη δύναμη των εργατών, που εφόσον ενώσουν τη δύναμή τους και οργανωθούν απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο – το σύστημα της εκμετάλλευσης – μπορούν να νικήσουν.  Φοβούνται το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία, που με τη δράση τους και τις κατακτήσεις που έχουν σε χώρους δουλειάς, μπαίνουν εμπόδιο στα σχέδια των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Γιατί με τη νέα καπιταλιστική κρίση η μεγαλοεργοδοσία του νομού θέλει ελεύθερα τα χέρια της ώστε να επιβάλλει τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που θεσπίζει η κυβέρνηση με αφορμή και την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Η τηλεργασία, οι απλήρωτες υπερωρίες, η δουλειά όσο θέλει και όποτε θέλει ο εργοδότης, το τσεκούρωμα του δώρου Χριστουγέννων με βάση τα 534, είναι εδώ και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα. Το περαιτέρω χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση, η τυπική κατάργηση του πενθημέρου και του οκταώρου, η δήμευση της λαϊκής κατοικίας είναι μπροστά μας».

Καλούμε, καταλήγει το ΕΚΙ, «όλους τους φορείς της πόλης, όλους τους γιαννιώτες, να καταδικάσουν την ποινικοποίηση της δράσης των σωματείων και του εργατικού κέντρου.

Καλούμε τους εργατοϋπαλλήλους του νομού να ξεπεράσουν φόβους και αναστολές να συσπειρωθούν τώρα στα σωματεία τους, να διεκδικήσουμε το δίκιο που μας ανήκει».

Επισημαίνεται ότι το ΕΚΙ συνοδεύει την σχετική καταγγελία με φωτογραφίες (δείτε παρακάτω) από την «δράση» των μπράβων.

Πηγή: 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: