«Δεν το περίμενα ότι θα μαζευτούμε τόσοι πολλοί»! – Συνεχίζεται η απεργία των διανομέων στη Wolt (ΒΙΝΤΕΟ) – Αλληλεγγύη εκφράζουν εργατικά Συνδικάτα

Οι διανομείς στη «Wolt» απασχολούνται με το καθεστώς του «συνεργάτη», καθώς η εταιρεία αξιοποιεί το λεγόμενο freelancing. Στο πλευρό τους είναι συνάδελφοί τους από το σωματείο στην efood, όπως επίσης και άλλα εργατικά σωματεία της Αθηνάς που τους συμπαραστέκονται.

Και νέα κινητοποίηση πραγματοποίησαν διανομείς που εργάζονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Wolt», ενάντια στην απόφαση της εταιρείας να μειώσει την αμοιβή τους ανά παραγγελία. Συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση Αλεξάνδρας και Κηφισίας και έπειτα έκαναν μηχανοκίνητη πορεία.

Στο πλευρό τους είναι συνάδελφοί τους από το σωματείο στην «efood», όπως επίσης και άλλα εργατικά σωματεία της Αθηνάς που τους συμπαραστέκονται. Στους απεργούς διανομείς μοιράστηκε και διαβάστηκε η ανακοίνωση στήριξης του ΚΚΕ στο δίκαιο αγώνα τους.

Η απεργία των διανομέων στη «Wolt» συνεχίζεται μέχρι τη Δευτέρα, ενώ την Κυριακή θα προχωρήσουν σε νέα συγκέντρωση, στη διασταύρωση Αλεξάνδρας και Κηφισίας στις 4 μ.μ. και τη Δευτέρα 3 Απρίλη στις 2 μ.μ. στα γραφεία της εταιρείας (Μιχαλακοπούλου 80).

Οι διανομείς έκαναν μηχανοκίνητες πορείας την Πέμπτη και την Παρασκευή στο κέντρο της Αθήνας.

Οι διανομείς στη «Wolt» απασχολούνται με το καθεστώς του «συνεργάτη», καθώς η εταιρεία αξιοποιεί το λεγόμενο freelancing. Η εργασιακή αυτή σχέση δημιουργεί μια σειρά προβλήματα, καθώς οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν πόσες παραγγελίες θα λάβουν και τι αποδοχές θα έχουν, μένουν «ξεκρέμαστοι» όταν αρρωσταίνουν ή όταν πέφτουν θύματα «ατυχήματος» την ώρα της δουλειάς. Τώρα, η εταιρεία προχωρά στη μείωση της αμοιβής ανά παραγγελία, σε μια περίοδο μάλιστα που το εισόδημα των διανομέων λεηλατείται από την ακρίβεια στα καύσιμα και τα είδη πλατιάς κατανάλωσης.

Παράλληλα, μεγάλο μέρος των διανομέων, μεταξύ των οποίων και πολλοί μετανάστες, δουλεύουν με ακόμα πιο θολό καθεστώς: Ενώ εργάζονται στην πράξη για την ηλεκτρονική πλατφόρμα, προσλαμβάνονται ως μισθωτοί από «συνεργάτες» – «εργολάβους». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ασφαλίζονται για το ωράριο που πραγματικά δουλεύουν και να πληρώνονται με μεροκάματα που διαμορφώνουν αυθαίρετα οι εργολάβοι.

Στη δεύτερη κατά σειρά απεργιακή συγκέντρωσή τους μιλήσαμε με κάποιους από τους εργαζόμενους, λίγο πριν ξεκινήσει.

Από τις πρώτες κουβέντες τους γίνεται αντιληπτό ότι είναι αντιμέτωποι ένα σύνθετο σύστημα αμοιβών και μορφών εργασίας που στόχο έχει την αύξηση των κερδών με τη μεγαλύτερη δυνατή συμπίεση του λεγόμενου «εργασιακού κόστους». Οπως μας είπαν υπολογίζουν ότι στη Wolt απασχολούνται περίπου 6.000 εργαζόμενοι. Περίπου οι 2.500 από αυτούς δουλεύουν με μπλοκάκι και οι υπόλοιποι 3.000 – 3.500 δουλεύουν μέσω εργολάβων που δουλεύουν με ακόμα χειρότερες συνθήκες.

Οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι δουλεύουν συνήθως 8 ώρες, ίσως και παραπάνω, τη μέρα και περίπου 23-25 μέρες τον μήνα. Αμείβονται απευθείας από τη Wolt με βάση κυρίως τα χιλιόμετρα που διανύουν και την παραγγελία. Στη 1 Μάρτη η Wolt προχώρησε στον επανυπολογισμό της αποζημίωσή τους με αποτέλεσμα τη μείωσή των αποδοχών τους. Μετά από αρκετή κουβέντα – καθώς και οι ίδιοι δυσκολεύονταν να μας εξηγήσουν τον τρόπο υπολογισμού των αποδοχών τους, ο οποίος είναι συνειδητά περίπλοκος – έγινε καθαρό ότι, μετά τις μειώσεις που έκανε η Wolt, για μπορέσουν να βγάζουν όσα χρήματα έβγαζαν προηγουμένως θα πρέπει να δουλεύουν 1-2 ώρες παραπάνω τη μέρα!

Προχωρώντας η κουβέντα στους εργολαβικούς εργαζόμενους φάνηκε ότι τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα γιατί φαίνεται να είναι ανεξέλεγκτα. Οι εργολάβοι ή αλλιώς οι λεγόμενοι διαχειριστές αναλαμβάνουν ένα μέρους του έργου από τη Wolt και οι μεγαλύτεροι από αυτούς έχουν στη δούλεψή τους εκατοντάδες εργαζόμενους που είναι κυρίως μετανάστες. Οπως μας είπαν, πολλοί από τους αυτούς δουλεύουν σε συνθήκες μαύρης εργασίας ενώ και όσοι ασφαλίζονται παρόλο που δουλεύουν «υπερ-πλήρη» απασχόληση τους κολλάνε ίσως και μόνο δύο ένσημα το μήνα! Εχοντας την ανάγκη για μεροκάματο αναγκάζονται να δουλέψουν πολλές φορές για μεγάλο χρονικό διάστημα 10-12 ώρες τη μέρα, για πολλές μέρες χωρίς ρεπό. Ο εργολάβος εισπράττει όπως φαίνεται μια αμοιβή με βάση το έργο που παράγουν οι εργαζόμενοι αυτοί, της οποίας παρακρατεί ένα μεγάλο μέρος ως αμοιβή για τον ίδιο!

Ιδιαίτερα στο τμήμα αυτό των εργαζόμενων φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος ούτε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως είναι η Επιθεώρηση Εργασίας.

Τα παραπάνω προκύπτουν από καταγγελίες εργαζόμενων με τους οποίους μιλήσαμε που ακόμα κι αν ισχύουν τα μισά από αυτά δείχνουν τις άσχημες συνθήκες εργασίας, εργαζόμενους που δουλεύουν σε διαρκή ένταση και ενώ βρίσκονται διαρκώς εκτεθειμένοι στον κίνδυνο ενός τροχαίου ατυχήματος για πολλές ώρες κάθε μέρα, για πολλές μέρες κάθε μήνα.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι σήκωσαν κεφάλι και μαζικά προχώρησαν στην απεργία τους που έχει ξεκινήσει την Παρασκευή και συνεχίζεται το Σάββατο, την Κυριακή, μέχρι και τη Δευτέρα.

Η μαζική συμμετοχή τους ξάφνιασε και τους ίδιους ή όπως μας είπε ένας εργαζόμενος «δεν το περίμενα ότι θα μαζευτούμε τόσοι πολλοί». Ακόμα έχουν δίπλα τους άλλα σωματεία από άλλους κλάδους αλλά και συναδέλφους εργαζόμενους από την efood οι οποίοι έρχονται στις συγκεντρώσεις για να στηρίξουν τον αγώνα τους. Ενας από αυτούς μας είπε «Ο αγώνας τους είναι και δικός μας. Αν τους ρίξουν τα μεροκάματα, θα έρθουν και οι δικοί μας εργοδότες να κάνουν το ίδιο. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε».

*

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των διανομέων της «Wolt» εκφράζουν εργατικά Συνδικάτα, ενάντια στην απόφαση της εταιρείας να μειώσει την αμοιβή τους ανά παραγγελία.

«Δεν θα τους περάσει. Ο αγώνας των συναδέλφων της «Wolt» είναι και δικός μας αγώνας. Θέλουν τους εργαζόμενους σύγχρονους δούλους. Να δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ και να αμειβόμαστε με ψίχουλα ως “συνεργάτες” προκειμένου αυτοί να αυξήσουν την κερδοφορία τους», σημειώνουν μεταξύ άλλων.

Την αλληλεγγύη τους εκφράζουν μεταξύ άλλων: Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, το Συνδικάτο Οικοδομών Αθήνας, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το Σωματείο Διανομέων Χανίων «Ιωσήφ Σαριδάκης», το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής, Εύβοιας, Κορινθίας.

*

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τη στήριξή του στην απεργία των διανομέων της «Wolt» τονίζοντας:

«Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των εκατοντάδων διανομέων στη “Wolt”, οι οποίοι με τη χθεσινή τους μεγάλη κινητοποίηση και με αυτές που ακολουθούν, δίνουν μαχητική απάντηση στην κυβέρνηση και την εργοδοσία μετά από την προκλητική απόφαση για μείωση της αμοιβής των εργαζόμενων ανά παραγγελία. Η απόφαση της εργοδοσίας ήρθε να προστεθεί στα συνεχόμενα θανατηφόρα και πολύ σοβαρά εργατικά ατυχήματα, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας και ασφάλειας, τη δουλειά από ήλιο σε ήλιο, από νύχτα σε νύχτα.

Η δυναμική και μαζική τους συμμετοχή στην απεργία αποδεικνύει ακόμα μια φορά ότι μόνο με τον οργανωμένο, μαζικό αγώνα, με την αλληλεγγύη, μπορούν οι εργαζόμενοι να κερδίσουν και να κατοχυρώσουν τα δίκαια αιτήματά τους.

Ο αγώνας των διανομέων της “Wolt” είναι συνέχεια και συνδέεται με τον αγώνα όλης της εργατικής τάξης για ζωή με αξιοπρέπεια, ασφαλείς συνθήκες εργασίας, ασφαλή σχολειά, δρόμους, αντισεισμική θωράκιση, δωρεάν πρόσβαση στην Υγεία και την Παιδεία για όλο τον λαό και τους εργαζομένους».

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: