Απολύθηκε γιατί ζήτησε να μη δουλεύει απλήρωτες υπερωρίες! – Εργοδοτική τρομοκρατία στη ΜΕΒΓΑΛ στο Ηράκλειο

Καταδικάζουμε την εκδικητική απόφαση της εταιρίας ΜΕΒΓΑΛ, να απολύσει συνάδελφο, μέλος του Συνδικάτου μας γιατί έκανε το «λάθος» να ζητήσει να μη δουλεύει απλήρωτες υπερωρίες! Μερικές μέρες μετά την προσχηματική επίπληξη η εταιρία προχώρησε στην εκδικητική απόλυσή του, μετά από 11,5 χρόνια δουλειάς!

Ανακοίνωση του Συνδικάτου Τροφίμων Ν. Ηρακλείου για την απόλυση και την εργοδοτική τρομοκρατία στην επιχείρηση ΜΕΒΓΑΛ

Να παρθεί πίσω η απόλυση!

Να σταματήσει η τρομοκρατία!

Καταδικάζουμε την εκδικητική απόφαση της εταιρίας ΜΕΒΓΑΛ, να απολύσει συνάδελφο, μέλος του Συνδικάτου μας γιατί έκανε το «λάθος» να ζητήσει να μη δουλεύει απλήρωτες υπερωρίες!

Η επίθεση προς τον εργαζόμενο ξεκίνησε όταν μαζί με άλλους συναδέλφους του, ζήτησαν να σταματήσουν να δουλεύουν απλήρωτες και αδήλωτες υπερωρίες. Εδώ και αρκετό καιρό στο Συνδικάτο μας έχουν φτάσει καταγγελίες επανειλημμένα από τους εργαζόμενους της εταιρίας, για μια σειρά προβλήματα που δημιουργεί η διοίκηση. Τους ζητείται πολύ συχνά να δουλεύουν πέραν του ωραρίου χωρίς να πληρώνονται, δεν δηλώνονται στον ΕΦΚΑ οι παραπάνω ώρες δουλειάς, δεν παίρνονται επαρκή μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από το κρύο των ψυγείων, ενώ πολλές φορές υποχρεώνει να μπαίνει 2ο άτομο στο φορτηγό που φεύγει για δρομολόγιο αντίθετα στις οδηγίες σχετικά με την προστασία της υγείας ενάντια στονCovid-19.

Τα μέτρα προστασίας ενάντια στην πανδημία ήταν η πρόφαση που επικαλέστηκε η εταιρία για να επιπλήξει τον εργαζόμενο και να τον προειδοποιήσει πως θα τον απολύσει. Μερικές μέρες μετά την προσχηματική επίπληξη η εταιρία προχώρησε στην εκδικητική απόλυσή του, μετά από 11,5 χρόνια δουλειάς!

Καταγγέλλουμε την αδιάλλακτη στάση της επιχείρησης που σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Συνδικάτο μας μαζί της, μας ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να πάρει πίσω την άδικη απόλυση του συναδέλφου. Ταυτόχρονα συνεχίζει να αμφισβητεί τις καταγγελίες των εργαζομένων στο υποκατάστημα του Ηρακλείου για τις απλήρωτες υπερωρίες που κάνουν οι εργαζόμενοι μέχρι και σήμερα, καθώς και το γεγονός πως παραβιάζονται συστηματικά τα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορονοϊό. Συγκεκριμένα με την πρακτική να μπαίνει 2ο άτομο στο φορτηγό που φεύγει για δρομολόγιο, ακόμα και τώρα που το Ηράκλειο μετράει καθημερινά διψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων και μάλιστα τον περασμένο Οκτώβρη υπήρξαν 4 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο υποκατάστημα.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία που θέλει να επιβάλει η διοίκηση του υποκαταστήματος με επιχειρήματα πως «θα κλείσει το υποκατάστημα και θα μείνουν στο δρόμο, αν συνεχιστούν οι διεκδικήσεις»! Οι απειλές αυτές είναι τουλάχιστον προκλητικές και  αβάσιμες αφού στην πόλη μας σημειώνεται συνεχής αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με την περσυνή χρονιά, σύμφωνα με τους ίδιους! Η εταιρία δεν πρωτοτυπεί με αυτές τις τακτικές. Κάθε φορά που τα αφεντικά βλέπουν τον κίνδυνο να οργανωθούν οι εργαζόμενοι και διεκδικήσουν μαζί με το Συνδικάτο τους τη βελτίωση των όρων δουλειάς, επιστρατεύει τέτοιου είδους άθλια προπαγάνδα! Ας κάνουμε τους φόβους τους εφιάλτες, αφού δε νοιάζονται αν η ζωή μας γίνεται κόλαση με τις αποφάσεις τους!

Η αλήθεια είναι πως η εταιρία έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο όταν θίχτηκαν τα κέρδη της! Πετάει στο δρόμο έναν εργαζόμενο, επειδή ζήτησε το αυτονόητο, σε μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας και μεγάλης ανεργίας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και της οικονομικής κρίσης στην οποία μπαίνει η χώρα μας.

Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την τακτική και απαιτούμε από την εταιρία:

  • -να πάρει πίσω την άδικη και εκδικητική απόλυση
  • -να τηρεί τα ωράρια των εργαζομένων και να πληρώνει τις υπερωρίες τους
  • -να καταβάλει το επίδομα γάλακτος, το οποίο τους οφείλει
  • -να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων
  • -να σταματήσει η τρομοκρατία και η εντατικοποίηση

Η εργοδοσία σε κάθε χώρο δουλειάς αξιοποιεί τους ελλιπείς ή ανύπαρκτους ελέγχου στους χώρους δουλειάς από το κράτος, την κυβερνητική προπαγάνδα περί ατομικής ευθύνης για την καταπολέμηση της πανδημίας, το νομοθετικό πλαίσιο που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της.  Καλούμε τους συναδέλφους του κλάδου μας να μαζικοποιήσουν το Συνδικάτο γιατί αποτελεί τη μοναδική λύση απέναντι στην επίθεση κράτους και εργοδοσίας.

Δεν χωράει άλλος συμβιβασμός και αναμονή. Δυναμώνουμε τις φωνές μας και σηκώνουμε το κεφάλι ψηλά. Η δύναμη μας βρίσκεται στο συνδικάτο μας. Έχουμε πού να απευθυνθούμε, δεν είμαστε μόνοι μας απέναντι στην εργοδοσία.

Πηγή: ΠΑΜΕ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: