Αντεργατικός κατήφορος – Αποζημίωση στον εργοδότη, αν μια απεργία βγει παράνομη και καταχρηστική!

Όχι μόνο δε θα πιέζεται ένας επιχειρηματίας από μια απεργία αλλά θα δικαιούται να διεκδικήσει και αποζημίωση, τη στιγμή που η “τυφλή και ανεξάρτητη” δικαιοσύνη κηρύσσει εννιά στις δέκα απεργίες παράνομες και καταχρηστικές!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται να φέρει νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, που χτυπά ακόμα περισσότερο το δικαίωμα στην απεργία, ως όπλο στα χέρια των εργαζόμενων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας “Τα ΝΕΑ“, έρχονται σαρωτικές αλλαγές που προβλέπουν μεταξύ άλλων: προσωπικό ασφαλείας με ευθύνη του συνδικάτου για να λειτουργεί απρόσκοπτα μια επιχείρηση τη μέρα της απεργίας, αλλαγή στους όρους και τα όρια που προστατεύουν τους εκλεγμένους συνδικαλιστές από την απόλυση, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να απολύονται και οι συνδικαλιστές που “εμποδίζουν τους συνάδελφούς τους να δουλέψουν”, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι ποινικοποιείται η περιφρούρηση ενός απεργιακού αγώνα.

Το αποκορύφωμα όμως έρχεται στη διάταξη που προβλέπει δικαίωμα αποζημίωσης για τον εργοδότη, εφόσον κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική μια απεργία.

Σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των συνδικάτων, θα υπάρχουν ποινές, ενώ για παράνομες και καταχρηστικές απεργίες εξετάζεται το ενδεχόμενο διεκδίκησης από τον εργοδότη αποζημίωσης.

Με άλλα λόγια, όχι μόνο δε θα πιέζεται ένας επιχειρηματίας από μια απεργία -αυτός είναι ο αντικειμενικός σκοπός ενός τέτοιου αγώνα άλλωστε- αλλά θα παίρνει και αποζημίωση! Και αυτό τη στιγμή που η “τυφλή και ανεξάρτητη” δικαιοσύνη κηρύσσει συστηματικά 9 στις δέκα απεργίες παράνομες και καταχρηστικές! Σα να μην έφτανε δηλαδή η εργοδοτική τρομοκρατία, η σπάθη της απόλυσης που κρέμεται πάνω από όλους τους εργαζόμενους, τώρα ουσιαστικά η κυβέρνηση αποσύρει το μαξιλαράκι προστασίας που υπήρχε για τους εκλεγμένους συνδικαλιστές, ενώ οι εργαζόμενοι θα γνωρίζουν πως ο αγώνας τους θα βγει κατά πάσα πιθανότητα παράνομος και έτσι δεν πρόκειται να χάσουν μόνο το μεροκάματο, αλλά θα πρέπει να αποζημιώσουν και το αφεντικό τους!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου θα ορίζουν τη διευθέτηση του ωραρίου, που σημαίνει κατάργηση του οκταώρου και κάνει τον εργαζόμενο λάστιχο, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης. Ενώ οι υπερωρίες μπορεί να συμψηφίζονται με ρεπό ή μειωμένο ωράριο σε άλλες εργάσιμες ημέρες.

Στο τέλος μπορεί να περάσει ως νόμο η κυβέρνηση να δηλώνουν οι εργαζόμενοι ότι απεργούν με ένα λουλούδι στο πέτο ή περασμένο στο αυτί τους, για να μη σταματά ποτέ η παραγωγή.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: