Αναλώσιμες ζωές – Νεκρός 66χρονος “ωφελούμενος” στο Δήμο Ελευσίνας από ανακοπή καρδιάς

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι ΟΤΑ της περιοχής, ο άνθρωπος δεν είχε εξεταστεί από τον ιατρό εργασίας, παρότι είχε αναλάβει τα καθήκοντα του πριν έξι μήνες.

Στις ολοένα επεκτεινόμενες λίστες του θανάτου, θα παρατηρήσει κανείς πως αρκετοί από τους νεκρούς εργάτες, είτε από “ατύχημα” είτε από παθολογικά αίτια, είναι άνθρωποι σχετικά μεγάλης ηλικίας, γεγονός που προφανώς δεν προκαλεί έκπληξη. Θύμα αυτή τη φορά ο 66χρονος Όμηρος Αθηνιώτης, που είχε προσληφθεί από το Δήμο Ελευσίνας μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ ως “ωφελούμενος”, γιατί προφανώς δεν έβρισκε κάποια μονιμότερη δουλειά στην ηλικία του, ενώ οι δήμοι, όσο και πολλές κρατικές υπηρεσίες καλύπτουν με τέτοια μπαλώματα τις άπειρες τρύπες σε προσωπικό διαφόρων κλάδων.

Ο άνθρωπος, που υπέστη ανακοπή καρδιάς εν ώρα εργασίας, προφανώς δεν ήρθε από χόμπι στη θέση, αλλά από ανάγκη να συμπληρώσει ένσημα για να βγει στη σύνταξη. Όπως καταγγέλει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας – Ασπροπούργου και Μάνδρας – Ειδυλλίας μάλιστα, ο άντρας δεν είχε εξεταστεί από το γιατρό εργασίας για τη διεξαγωγή εξετάσεων πριν αναλάβει τα καθήκοντά του τον περασμένο Οκτώβρη. Στη συλλυπητήρια ανακοίνωση, οι συνάδελφοί του τονίζουν πως:

«Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι δεν είναι ωφελούμενοι όπως τους ονομάζουν, αλλά φτηνοί εργαζόμενοι, χωρίς δικαιώματα, στην υπηρεσία του κράτους.

Ήθελε να συμπληρώσει τα ένσημά του για να συνταξιοδοτηθεί.

Εντατικοποίηση, περικοπές στις προληπτικές εξετάσεις των ταμείων ασφάλισης, χρόνια ανεργία, άγχος για το πώς θα τα βγάλουν πέρα, μεροκάματα – ψίχουλα, ελαστικές σχέσεις εργασίας, ανασφάλεια για το αύριο, πετσοκομμένα εργασιακά δικαιώματα οδηγούν σε επιβάρυνση της υγείας των εργαζομένων που μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και το θάνατο.

Ο συνάδελφος αν και είχε προσληφθεί τον Οκτώβριο του 2018, δεν είχε έρθει σε επαφή με τον γιατρό εργασίας προκειμένου να κάνει προληπτικές εξετάσεις πριν του ανατεθούν καθήκοντα. Για μια ακόμη φορά βλέπουμε πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή για την κυβέρνηση και τους δημάρχους.

Συνάδελφοι, η κατάσταση θα γίνει χειρότερη, αφού η κυβέρνηση επανεξετάζει από μηδενική βάση τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα και όλοι πλέον ξέρουμε ότι θα τα πετσοκόψει.

Απαιτούμε από τη διοίκηση του δήμου να δώσει άμεσα εντολή για τον προληπτικό έλεγχο της υγείας όλων των εργαζομένων, χωρίς διακρίσεις».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: