«Αγώνας μαζικός, πανοικοδομικός, θα είναι η απάντηση από δω και μπρος» – Δυναμικές απεργιακές συγκεντρώσεις των οικοδόμων στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν την πάλη για υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και βελτίωση των όρων δουλειάς διατράνωσαν οι οικοδόμοι με τις κινητοποιήσεις τους σε Αθήνα Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Αγρίνιο, Ηράκλειο, Γιάννενα κ.α. στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της 4 Νοέμβρη.

Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν την πάλη για υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και βελτίωση των όρων δουλειάς διατράνωσαν οι οικοδόμοι με την κινητοποίησή τους στην Αθήνα, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας.

«Αγώνας μαζικός, πανοικοδομικός, θα είναι η απάντηση από δω και μπρος», βροντοφώναξαν οι απεργοί κατά την πορεία τους στα γραφεία των ενώσεων εργοδοτών του κλάδου. Σε συνάντηση που είχαν με τους εργοδότες, οι απεργοί έθεσαν τα αιτήματά τους για ΣΣΕ και άλλα θεσμικά ζητήματα και αναμένεται να υπάρξει σύντομα δεύτερη συνάντηση για να υπάρχει απάντηση.

Η πάλη συνεχίζεται στους χώρους δουλειάς τόνισε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί το αγωνιστικό πνεύμα, να αυξηθεί η πίεση στους εργοδότες, ώστε να υπάρξει υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις.

«Απεργούμε και διεκδικούμε με τον αγώνα μας να πετύχουμε τα δίκαια αιτήματα που έχουμε θέσει απέναντι στην εργοδοσία του κλάδου και την κυβέρνηση. Διεκδικούμε να υπογράψουμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) για τους εργαζόμενους του κλάδου», τόνισε μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλ. Κάνιγγος ο Γιάννης Τασιούλας πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Πρόσθεσε πως «σήμερα είναι η αρχή του απεργιακού αγώνα για ΣΣΕ, ασφάλιση, για τα δικαιώματά μας. Θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε. Όλοι στον αγώνα, όλοι στη μάχη». (Δείτε το κείμενο της ομιλίας πιο κάτω).

Νωρίτερα μίλησαν ο Παύλος Αλεξανδράκης, γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας,

καθώς και ο Δημήτρης Τσαμουράνης, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, το οποίο συμμετέχει με απεργία στα εργοτάξια και με τρίωρη στάση εργασίας στις τεχνικές εταιρείες.

Στην απεργιακή συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής και αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο.

Απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν ακόμη σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Αγρίνιο, Ηράκλειο, Γιάννενα κ.α. (δείτε πιο κάτω)

Οι οικοδόμοι διεκδικούν μεταξύ άλλων: Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις. Κατώτατο μεροκάματο εργάτη 50 ευρώ, βοηθού 53 ευρώ, τεχνίτη 56 ευρώ, ως βάση υπολογισμού για τη διαμόρφωση του μεροκάματου. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

Οικονομική στήριξη εργαζομένων και ανέργων για την ανακούφιση από το μεγάλο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων. Να μείνει στα χαρτιά ο νόμος-έκτρωμα για τα Εργασιακά, την ποινικοποίηση των αγώνων, την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος της απεργίας.

Απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης πραγματοποίησαν οι οικοδόμοι στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας.

«Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» βροντοφώναξαν οι απεργοί διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και βελτίωση των όρων δουλειάς.

Στην αρχή της συγκέντρωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για το νεκρό εργάτη στην COSCO, ενώ ευχήθηκαν περαστικά στον 36χρονο εργάτη στην Πάτρα, ο οποίος τραυματίστηκε εν ώρα εργασίας στη Unisol.

Στη συγκέντρωση μίλησε οΆγγελος Γεράκης, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Οι απεργοί ενέκριναν το ψήφισμα της συγκέντρωσης, το οποίο παραδόθηκε σε αντιπροσωπεία του υπουργείου.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων ν. Θεσσαλονίκης συνεχίζει με αποφασιστικότητα τη μάχη για την ισχυροποίηση του Σωματείου και μέσα από τις αρχαιρεσίες που είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο.

Δυναμική απεργιακή συγκέντρωση έξω από το κτίριο του ΕΦΚΑ πραγματοποίησαν οι οικοδόμοι στην Πάτρα, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους.

Στην Πάτρα, δεν δούλεψε ούτε ένα γιαπί.

Οι απεργοί προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ), κλείνοντας τη μία πόρτα, ενώ με συνθήματα στην είσοδο του κτιρίου απαίτησαν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Παράλληλα, ανάρτησαν γιγαντοπανό στην πρόσοψη του κτιρίου.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση του ΙΚΑ.

Μιλώντας στους απεργούς, ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας κατήγγειλε το εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε στη «Unisol», ενώ εξήγγειλε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 21 Νοέμβρη. Παράλληλα κατήγγειλε την καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων των οικοδόμων.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας, συνδικαλιστές από άλλους κλάδους, καθώς και η δημοτική αρχή με επικεφαλής το Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη.

Στην Καλαμάτα, μετά από συνεχείς δράσεις σε χώρους δουλειάς, ενημερώσεις, συσκέψεις, φυλλάδια, αφίσες, πανό, και σήμερα από νωρίς το πρωί έγιναν παρεμβάσεις του συνδικάτου σε οικοδομές με το κάλεσμα στην πανοικοδομική απεργία. Σχεδόν όλες οι οικοδομές σήμερα μέσα στην πόλη της Καλαμάτας σταμάτησαν.

Ο Παναγιώτης Καράμπελας, πρόεδρος του Συνδικάτου, σημείωσε, πως σήμερα είναι η αρχή του αγώνα μας για ΣΣΕ για να σταματήσει η ανασφάλεια και η κλοπή των μεροκάματων και των ενσήμων. Το συνδικάτο προχώρησε σε 20 νέες εγγραφές μελών.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας το επόμενο διάστημα, μαζί με εκατοντάδες άλλα συνδικάτα σε όλη τη χώρα, είναι αποφασισμένο να κλιμακώσει τον αγώνα, για να μείνει στα χαρτιά ο ν. Χατζηδάκη, για τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στην Καλαμάτα, μετά από συνεχείς δράσεις σε χώρους δουλειάς, ενημερώσεις, συσκέψεις, φυλλάδια, αφίσες, πανό, και σήμερα από νωρίς το πρωί έγιναν παρεμβάσεις του συνδικάτου σε οικοδομές με το κάλεσμα στην πανοικοδομική απεργία. Σχεδόν όλες οι οικοδομές σήμερα μέσα στην πόλη της Καλαμάτας σταμάτησαν. Ο Παναγιώτης Καράμπελας, πρόεδρος του Συνδικάτου, σημείωσε, πως σήμερα είναι η αρχή του αγώνα μας για ΣΣΕ για να σταματήσει η ανασφάλεια και η κλοπή των μεροκάματων και των ενσήμων. Το συνδικάτο προχώρησε σε 20 νέες εγγραφές μελών.

Στην Λευκάδα, απεργιακή συγκέντρωση μπροστά από το ΙΚΑ πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης 4 Οκτώβρη το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Λευκάδας και πρώην Επαρχίας Βόνιτσας στο πλαίσιο της 24ωρης πανοικοδομικής απεργίας.

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατάληξε στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, πραγματοποίησε το Συνδικάτο Οικοδόμων του νομού, στο πλαίσιο της πανελλαδικής 24ωρης απεργίας.

Μαζί με τα αιτήματα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις και βελτίωση των όρων δουλειάς, η μαχητική πορεία των οικοδόμων απαίτησε τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της ζωή και της υγείας του λαού.

Στο νοσοκομείο, τους υποδέχθηκαν αντιπροσωπεία της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Λάρισας. Ο πρόεδρος της Ένωσης, Νίκος Νταφούλης, αφού ευχαρίστησε τους εργαζόμενους για την αλληλεγγύη, τόνισε ότι ο αγώνας για την υγεία αφορά όλο τον λαό.

Νωρίτερα οι οικοδόμοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου, όπου μίλησε ο Δημήτρης Τζιμουλης, προεδρος του Συνδικάτου.

Η μάχη της απεργίας όμως, είχε ξεκινήσεις από νωρίς το πρωί, με περιφρούρηση στο εργοτάξιο του «Αρμού» και σε γιαπιά.

Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου πραγματοποίησαν οι οικοδόμοι, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιώργος Ντουντούμης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων ν. Αιτωλοακαρνανίας ο οποίος αναφερόμενος στην επιτυχία της απεργίας τόνισε ότι κανένα γιαπί δε δουλεύει σήμερα.

Δυναμική απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο και πορεία προς την Περιφέρεια Κρήτης πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο της απεργίας των οικοδόμων.

Στην πόλη του Ηρακλείου δεν δούλεψε κανένα εργοτάξιο. Η μάχη της απεργίας είχε ξεκινήσει από νωρίς το πρωί, με περιφρούρηση σε μεγάλα εργοτάξια της πόλης και στο έργο κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Γιάννη Γωνιανάκη, ο οποίος τόνισε την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν την πάλη για υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και βελτίωση των όρων δουλειάς.

Οι οικοδόμοι διεκδικούν μεταξύ άλλων: Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις. Κατώτατο μεροκάματο εργάτη 50 ευρώ, βοηθού 53 ευρώ, τεχνίτη 56 ευρώ ως βάση υπολογισμού για τη διαμόρφωση του μεροκάματου. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Να σταματήσει το κλέψιμο της ασφάλισης, με την υπογραφή των υπεύθυνων δηλώσεων. Οικονομική στήριξη εργαζομένων και ανέργων για την ανακούφιση από το μεγάλο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων. Να μείνει στα χαρτιά ο νόμος- έκτρωμα για τα Εργασιακά, την ποινικοποίηση των αγώνων, την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος της απεργίας.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, μαζί με την Ομοσπονδία Οικοδόμων και άλλα Συνδικάτα σε όλη τη χώρα είναι αποφασισμένο να κλιμακώσει τον αγώνα, ώστε να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη.

Και στην πόλη του Ρεθύμνου, δεν δούλεψε κανένα μεγάλο εργοτάξιο. Η μάχη της απεργίας είχε ξεκινήσει από νωρίς το πρωί, με περιφρούρηση στο μεγάλο εργοτάξιο κατασκευής του νέου ΧΥΤΑ Αμαρίου όπου η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική.

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων πραγματοποίησε το Συνδικάτο Οικοδόμων στο πλαίσιο της πανελλαδικής πανοικοδομικής απεργίας.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Θανάσης Νάκος και ακολούθησε πορεία στον ΕΦΚΑ, όπου αντιπροσωπεία του Συνδικάτου απαίτησε να παρθούν μέτρα, να γίνουν ουσιαστικοί έλεγχοι στα εργοτάξια για να μπει τέλος στην εργοδοτική ασυδοσία.

Η καθολική συμμετοχή των εργατών επισφράγισε την ανάγκη να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κλάδου για την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, αυξήσεις στα μεροκάματα, να μπει τέρμα στην κλοπή των ενσήμων και διανομή των «υπέρ αγνώστων».

Στην Πρέβεζα, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας το πρωί έξω από τον ΕΟΠΥΥ, από το Σωματείο οικοδόμων του νομού. Τα μέλη του, μοίρασαν την ανακοίνωση του Σωματείου, μίλησαν με τον κόσμο και γνωστοποίησαν τα αιτήματά τους. Όπως τόνισαν, ο αγώνας συνεχίζεται με επόμενο σταθμό το πανηπειρωτικό συλλαλητήριο των εργατικών κέντρων και σωματείων της περιοχής, την Τετάρτη 10 Νοέμβρη στα Γιάννενα. Για να διατρανώσουν και οι οικοδόμοι μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αυξήσεις των μισθών, ενάντια στο νόμο τερατούργημα του Χατζηδάκη.

Γ. Τασιούλας: Σήμερα είναι η αρχή του απεργιακού αγώνα για ΣΣΕ, ασφάλιση και για τα δικαιώματά μας – Θα συνεχίσουμε

«Απεργούμε και διεκδικούμε με τον αγώνα μας να πετύχουμε τα δίκαια αιτήματα που έχουμε θέσει απέναντι στην εργοδοσία του κλάδου και την κυβέρνηση. Διεκδικούμε να υπογράψουμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) για τους εργαζόμενους του κλάδου», τόνισε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση των οικοδόμων στην Αθήνα.

«Σήμερα είναι η αρχή του απεργιακού αγώνα για ΣΣΕ, Ασφάλιση, για τα δικαιώματά μας. Θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε. Όλοι στον αγώνα, όλοι στη μάχη», υπογράμμισε.

Ολόκληρη η ομιλία έχει ως εξής:

«Απεργούμε σήμερα πανελλαδικά και διεκδικούμε με τον αγώνα μας να πετύχουμε τα δίκαια αιτήματα που έχουμε θέσει απέναντι στην εργοδοσία του κλάδου και την κυβέρνηση.

Διεκδικούμε να υπογράψουμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) για τους εργαζόμενους του κλάδου.

Η υπογραφή των ΣΣΕ δεν ανοίγει μονάχα τον δρόμο για την κατοχύρωση των κατώτερων μεροκάματων και μισθών, των όρων δουλειάς και των συνθηκών εργασίας, αλλά θα δώσει μια στέρεη βάση για να αντιμετωπιστεί το πλιάτσικο που γίνεται με τα ένσημά μας.

Για αυτό το αίσχος, που υπάρχει σήμερα, άλλα μεροκάματα να κάνουμε και για πολύ λιγότερα να ασφαλιζόμαστε. Διαφορετικό μεροκάματο να παίρνουμε στο χέρι και στο ΙΚΑ να κολλιέται το κατώτερο μετά από εκβιασμούς για απολύσεις και ότι δεν θα ξαναέχουμε μεροκάματο αν διεκδικήσουμε την πραγματική μας ασφάλιση. Για αυτό το βιολί με τις υπεύθυνες δηλώσεις στα ΚΕΠ, που ο ΕΦΚΑ όχι μόνο τις δέχεται ανεξέλεγκτα, αλλά από πάνω συμβουλεύει τους εργοδότες να ακολουθούν αυτόν το δρόμο για να κολλιούνται τα ένσημά μας με 30 ευρώ, την αποκλειστική ευθύνη φέρνουν οι εργοδότες και η κυβέρνηση που τους κάνει πλάτες.

Ρωτάμε και πρέπει να μας δώσουν συγκεκριμένη απάντηση:

  • Σε πόσους χώρους δουλειάς, σε πόσα γιαπιά, σε πόσα εργοτάξια βγήκαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας να διαπιστώσουν την ορθότητα των στοιχείων που δηλώνουν οι εργοδότες για την ασφάλισή μας;
  • Σε πόσες περιπτώσεις έχουν διαπιστώσει έστω μια παράβαση;

Σε καμία περίπτωση. Και αυτό γιατί όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν επιδοθεί σε μια “κούρσα” μέτρων στήριξης της κερδοφορίας της μεγαλοεργοδοσίας και χτυπήματος της ασφάλισης της δικής μας και όλων των εργαζομένων.

Ο στόχος τους είναι να απαλλάξουν από την υποχρέωση της ασφάλισης την εργοδοσία. Οι αντεργατικοί νόμοι δίνουν το σινιάλο της επίθεσης στην εργοδοσία. Η εργοδοσία τους αξιοποιεί και δεν μένει μόνο σε αυτό. Εντείνει την επίθεση, κάνει περισσότερα βήματα και προσπαθεί να επιβάλει ακόμη χειρότερες συνθήκες δουλειάς και ασφάλισης. Ο νόμος της εργοδοσίας προπορεύεται των αντεργατικών μέτρων.

Το παράδειγμα της κατασκευαστικής εταιρείας “ΤΕΡΝΑ”, στο υπό κατασκευή αεροδρόμιο του Καστελλίου στο Ηράκλειο της Κρήτης, είναι χαρακτηριστικό. Προσπαθεί να αλλάξει την ασφάλιση των οικοδόμων από οικοδομική σε υπαλλήλου γραφείου! Μάλιστα, επικαλείται πως έχει την έγκριση και την κατεύθυνση για κάτι τέτοιο του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης.

Εδώ και βδομάδες, τόσο το υπουργείο όσο και η “ΤΕΡΝΑ” “κάνουν τον Κινέζο” και δεν απαντάνε πάνω στο ζήτημα.

Βέβαια αυτή η προσπάθεια μπλοκαρίστηκε έπειτα από την αγωνιστική παρέμβαση και απεργία στο εργοτάξιο από την Ομοσπονδία μας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου.

Το “κερασάκι” στα σχέδια της εργοδοσίας στο ίδιο εργοτάξιο είναι η προσπάθεια εφαρμογής του νόμου Χατζηδάκη. Ζητάνε, λοιπόν, από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομική σύμβαση, να δουλεύουν 10ωρο και επιπλέον “καπέλο” τη μισή ώρα του κολατσιού. Ούτε αυτό τους πέρασε.

Αυτοί μας θέλουν ξεμοναχιασμένους για να περνάνε τα βρώμικα σχέδιά τους. Εμείς έχουμε συμφέρον να δυναμώσουμε τα Συνδικάτα και τον αγώνα. Έτσι μόνο μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε και να επιβάλουμε το δίκιο μας.

Η υπογραφή ΣΣΕ θα είναι η ζωντανή απόδειξη της δύναμής μας, του αγώνα μας και η απόφασή μας ότι δεν δεχόμαστε τους αντεργατικούς σχεδιασμούς.

Δεν δεχόμαστε να πληρώνουμε τα σπασμένα και στην κρίση και στην ανάκαμψη.

Δεν ξεχνάμε ότι στα χρόνια της κρίσης αυτοί που μας κόβαν μισθούς και ασφάλιση υπόσχονταν ότι τα αντεργατικά μέτρα ήταν προσωρινά. Τώρα βλέπουμε ότι η προσωρινότητα έγινε μονιμότητα και καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι μόνο με τον οργανωμένο μαζικό αγώνα μας θα επιβάλουμε τις λύσεις που έχουμε ανάγκη.

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα,

Δεν παραιτούμαστε από τον αγώνα για την αναγνώριση και διανομή των “υπέρ αγνώστων ενσήμων”.

Δεν παραιτούμαστε από τον αγώνα να ενταχθούν στα ΒΑΕ συναφή επαγγέλματα του κλάδου (ξύλο, γυψοσανίδες).

Για τα “υπέρ αγνώστων” η κοροϊδία πάει σύννεφο. Όλες οι κυβερνήσεις περιπαίζουν έναν ολόκληρο κλάδο. Μαζεύει χρήμα ο ΕΦΚΑ για τα “υπέρ αγνώστων”, αλλά οι οικοδόμοι ένσημα δεν βλέπουν. Φτάνουν στο όριο συνταξιοδότησης και δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη.

Δεν φταίμε εμείς για αυτό. Δεν φταίμε ούτε που μείναμε άνεργοι, ούτε που γίνεται πλιάτσικο στα ένσημά μας.

Αυτοί φταίνε. Ενώ υπάρχουν τεράστιες ανάγκες σε έργα υποδομών, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά, εμείς αγωνιούμε για το μεροκάματο και το ένσημο.

Η δικιά τους πολιτική, που ακολουθούν οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια, μας έφερε εδώ που μας έφερε. Να είμαστε κακοπληρωμένοι, χωρίς ασφάλιση, χωρίς σταθερή δουλειά. Να δουλεύουμε και να μην μπορούμε να έχουμε ένσημα για τη σύνταξη.

Οι διεκδικήσεις μας είναι δίκαιες γιατί ταυτίζονται με τις ανάγκες μας. Γιατί πατάνε πάνω στα χρόνια δουλειάς που έχουμε στην πλάτη μας.

Έχουμε όλο το δίκιο να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε και όσα θέτουμε σήμερα και ακόμα περισσότερα. Χωρίς εμάς ούτε ένα τούβλο πάνω στο άλλο δεν μπορεί να μπει, ούτε ένα έργο δεν μπορεί να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί.

Εμείς είμαστε οι παραγωγοί όλου του πλούτου. Όπου και αν γυρίσει το μάτι του κανείς, θα δει τη δική μας δουλειά, των εργατών. Με τη δουλειά μας, τον πλούτο που παράγουν τα χέρια μας και το μυαλό μας θέλουμε να ζήσουμε καλύτερα και να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας. Και είμαστε αποφασισμένοι ό,τι εμποδίζει αυτή την προοπτική να το αντιμετωπίσουμε, να το βάλουμε στην άκρη οριστικά με τον αγώνα μας.

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα,

Ο απεργιακός μας αγώνας έχει και μια ξεχωριστή πλευρά που θέλουμε να αναδείξουμε. Συμβάλλει στην πράξη να αντιμετωπιστεί η επίθεση που δέχεται όλη η εργατική τάξη. Ο νόμος Χατζηδάκη και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι είναι ο πυρήνας της επίθεσης που δεχόμαστε.

Θέλουν να βάλουν στον γύψο τους αγώνες μας.

Να μπορούν χωρίς εμπόδια να υλοποιούν τα αντεργατικά τους σχέδια. Να μας έχουν να δουλεύουμε ήλιο με ήλιο, με απλήρωτη δουλειά, με μεροκάματα φιλοδωρήματα, με δουλειά τις Κυριακές και συνθήκες εντατικοποίησης. Χωρίς ανάσα να προσαρμοστούμε σε ό,τι θέλει να επιβάλει η μεγαλοεργοδοσία.

Δεν θα τους περάσει! Δεν θα αφήσουμε να μπουν οι αγώνες μας στον γύψο, ο χωροφύλακας μέσα στα Συνδικάτα και οι ανάγκες μας να παραμένουν ανικανοποίητες.

Η απεργία μας συμβάλλει ώστε να εκφραστεί άμεσα η κλιμάκωση της πάλης όλων των εργαζομένων ενάντια στους αντεργατικούς νόμους και την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Συμβάλλει στη δημιουργία πανελλαδικού απεργιακού μετώπου εργαζόμενων και Συνδικάτων που θα ακυρώσουν στην πράξη το νόμο Χατζηδάκη, που μας θέλει “μουγκούς”, “φρόνιμους και φακελωμένους”.

Συμβάλλει να ενισχυθεί η αντιπαράθεση με το σύνολο του αντεργατικού οπλοστασίου, την πολιτική του κεφαλαίου και τον αγώνα για την ανατροπή τους.

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα,

Έχουμε τεράστια πείρα, έχουμε μελετήσει πολύ καλά τα ζητήματα και έχουμε ισχυρή πεποίθηση ότι μόνο μέσα από τον προσανατολισμένο, μαζικό αγώνα, σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της εργοδοσίας, των κυβερνήσεων και των μηχανισμών της, μπορούμε να μετρήσουμε αποτελέσματα.

Δεν περιμένουμε Μεσσίες, δεν εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε καμία κυβέρνηση, ούτε σε κανέναν εργοδότη ότι θα μας λυπηθούν. Αυτοί αγωνιούν για τα δικά τους συμφέροντα.

Η κυβέρνηση δίνει δισεκατομμύρια σε συνδρομές στο ΝΑΤΟ και σε εξοπλισμούς, στέλνει τα παιδιά μας σε ένα σωρό στρατιωτικές αποστολές ανά τον κόσμο για να στηριχτούν και να υλοποιηθούν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και για τους εργαζόμενους ανακοινώνει 52 λεπτά μεικτά αύξηση-παρωδία.

Για εμάς τους οικοδόμους δεν δίνει τα ”υπέρ αγνώστων” για να μην τυχόν και πάρει σύνταξη κανένας βασανισμένος της ζωής. Δεν δίνει τα ”υπέρ αγνώστων” που τα εισέπραξε και δεν στοιχίζει ούτε μία δεκάρα η άμεση αναγνώριση και διανομή τους.

Αυτός είναι ο σκληρός χαρακτήρας της σημερινής, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Για τους εργάτες χτυπήματα και περικοπές, για τη μεγαλοεργοδοσία προνόμια, δώρα και παροχές.

Μόνο μέσα στην πανδημία του κορονοϊού το κεφάλαιο έχει πάρει πολλά δωράκια. Ετοιμάζεται να ξεκοκαλίσει το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης πάνω στις στάχτες των εργατικών μας δικαιωμάτων και των αναγκών μας.

Ξέρουμε λοιπόν ότι όσα πετύχαμε και όσα θα πετύχουμε θα έρθουν μόνο με τον αγώνα μας. Με το δυνάμωμα των Συνδικάτων μας, τη συμμετοχή στην πάλη περισσότερων εργαζομένων του κλάδου. Εδώ βρίσκεται το σημείο-κλειδί για την αποτελεσματικότητα της πάλης μας, στη συμμετοχή και την ενίσχυση της γραμμής πάλης που έχουμε καθορίσει και επιβεβαιώνεται καθημερινά στη ζωή.

Έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Ξέρουμε ότι στη συνέχεια θα γίνουμε πιο πολλοί και πιο δυνατοί.

Γνωρίζουμε τα όπλα που διαθέτουμε και τα σφυρηλατούμε καθημερινά με την παρέμβαση και τον αγώνα μας.

Η αλληλεγγύη είναι ένα μεγάλο όπλο. Για αυτό στεκόμαστε δίπλα σε όσους αγωνίζονται για τη δουλειά, τη ζωή, το μέλλον και τις ανάγκες τους.

Ο αγώνας των λιμενεργατών στην COSCO είναι σπουδαίος και παλικαρίσιος, γιατί είναι αγώνας για τη ζωή. Το ίδιο και ο αγώνας, πριν λίγο καιρό, των εργαζομένων στην “e-food”. Στεκόμαστε δίπλα σε αυτούς τους αγώνες γιατί με τέτοιους αγώνες σε κάθε κλάδο η εργατιά μπορεί να σηκώσει κεφάλι και να δημιουργήσει νέους ελπιδοφόρους όρους στον πόλεμο και τη σύγκρουση με τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας που ”όλα τα κόβει και τα ράβει” σύμφωνα με την κερδοφορία της.

Γι’ αυτό λοιπόν:

Οι οικοδόμοι δίπλα στους λιμενεργάτες και τους “ντελιβεράδες”.

Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι δίπλα στον λαό στη μάχη της πανδημίας.

Οι συνταξιούχοι με τους αγώνες τους δίπλα στους εργαζόμενους και τα παιδιά τους.

Ο μισθωτός δίπλα στον φτωχό αγρότη και τον αυτοαπασχολούμενο.

Όλοι δίπλα στα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς για ένα σχολείο που πραγματικά να προσφέρει μόρφωση και όχι ενταγμένο στα σχέδια και τις μπίζνες των επιχειρηματιών.

Αυτός είναι ο δρόμος για να πετύχουμε πολλά. Εδώ πρέπει να καταθέσουμε όλες τις δυνάμεις μας.

Σήμερα είναι η αρχή του απεργιακού αγώνα για ΣΣΕ, ασφάλιση, για τα δικαιώματά μας. Θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε.

Όλοι στον αγώνα, όλοι στη μάχη».

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: