Δήλωση της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας για την Επιδημία του Κορονοϊού

Η Ευρωπαϊκή κομμουνιστική πρωτοβουλία και τα κόμματά της θα είναι σε εγρήγορση και με την παρέμβασή τους στο εργατικό-λαϊκό κίνημα θα δράσουν ενάντια στο σχεδιασμό των εργοδοτών να μειώσουν μισθούς, να μην πληρώσουν τους εργαζόμενους ή ακόμα και να περιορίσουν εργατικά δικαιώματα και την κοινωνική ασφάλιση.

Τις πρακτικές που οδήγησαν στην αδυναμία των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που φέρνει η πανδημία αναδεικνύει η δήλωση της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας για το ζήτημα, ζητώντας παράλληλα τη λήψη άμεσων μέτρων για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, τη διανομή υλικών πρόληψης με ευθύνη του κράτους και τη χορήγηση αδειών με πλήρη δικαιώματα σε ασθενείς εργαζόμενους ή όσους έχουν μέλη οικογένειας που πρέπει να περιθάλψουν:

Η επιδημία του κορονοϊού αποκαλύπτει τα σοβαρά προβλήματα και την ακαταλληλότητα των συστημάτων υγείας στις χώρες μας που είναι σε κάθε περίπτωση ανεπαρκή για να καλύψουν τις λαϊκές ανάγκες, ακόμα περισσότερο σήμερα με την εξάπλωση του κορονοϊού.

Μια υπεύθυνη στάση απέναντι στην εξάπλωση του ιού δεν μπορεί να αποκρύψει τις πολιτικές που για τόσα χρόνια τώρα συστηματικά ελάττωσαν την κρατική ενίσχυση για την ιατρική μέριμνα, πάγωσαν τις προσλήψεις υγειονομικών και παγίωσαν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μείωσαν ιατρικές πτέρυγες των νοσοκομείων, έκλεισαν νοσοκομειακές εγκαταστάσεις, παρέδωσαν τις υπηρεσίες υγείας στον ιδιωτικό τομέα και προώθησαν την ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίησή τους. Οι αστικές κυβερνήσεις, στο όνομα ενός ισορροπημένου ισολογισμού και της οικονομικής σταθερότητας, δηλαδή, για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, μας οδήγησαν στη σημερινή αξιοκατάκριτη κατάσταση στον τομέα της δημόσιας υγείας. Επιπρόσθετα, γίναμε μάρτυρες εκτεταμένης κερδοσκοπίας  στις τιμές για υλικά πρόληψης, αλλά οι αστικές κυβερνήσεις δεν παίρνουν κανένα μέτρο εναντίον της.

Οι αστικές κυβερνήσεις επιχειρούν να διαχειριστούν τη σοβαρή έλλειψη στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το πρόβλημα των απαιτούμενων  νοσοκομειακών εγκαταστάσεων και κλινών, προσλαμβάνοντας ελάχιστο, προσωρινό και φτωχά αμειβόμενο προσωπικό, αναγκάζοντας τους υγειονομικούς εργαζόμενους να δουλεύουν μέχρι εξάντλησης. Η Ευρωπαϊκή κομμουνιστική πρωτοβουλία και τα κόμματά της θα είναι σε εγρήγορση και με την παρέμβασή τους στο εργατικό-λαϊκό κίνημα θα δράσουν ενάντια στο σχεδιασμό των εργοδοτών να μειώσουν μισθούς, να μην πληρώσουν τους εργαζόμενους ή ακόμα και να περιορίσουν εργατικά δικαιώματα και την κοινωνική ασφάλιση.

Τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας απαιτούν να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:

1.Να προσληφθεί μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με πλήρη δικαιώματα, και να αυξηθούν τα κονδύλια για να καλυφθούν οι ανάγκες του προσωπικού, των ΜΕΘ και άλλων εγκαταστάσεων που χρειάζονται για την πλήρη λειτουργία του δημόσιου τομέα υγείας και των ερευνητικών κέντρων.

2. Μόνιμη απασχόληση για όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται κάτω από ελαστικές και επισφαλείς συνθήκες εργασίας.

3. Δωρεάν διανομή των απαραίτητων προληπτικών υλικών με την ευθύνη του κράτους.

4. Δικαίωμα άδειας με πλήρεις αποδοχές και ασφάλισης για νοσούντες εργαζόμενους που πρέπει να μείνουν σπίτι για να περιθάλψουν άρρωστα μέλη της οικογένειάς τους.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: