Τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα – Μουγκαμάρα στο περιοδικό “Σπήγκελ” για τη νέα επιβεβαίωση πως οι ναζί έκαψαν το Ράιχσταγκ

Η ναυαρχίδα του γερμανικού περιοδικού τύπου που καθιέρωσε στη δημόσια ιστορία της ΟΔΓ το αφήγημα περί της αθωότητας των ναζί για τον εμπρησμό κάνει πως δε βλέπει τα ντοκουμέντα που βγαίνουν στο φως δεκαετίες μετά.

Ήταν 1959, όταν το διάσημο περιοδικό “Σπήγκελ”, δημοσίευε σε έντεκα μέρη την “έρευνα” του Φριτς Τομπίας, υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Υπηρεσίας Προστασίας Συντάγματος του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας (που είχε τοποθετηθεί εκεί με σύσταση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών), σχετικά με την πυρκαγιά στο Ράιχσταγκ το 1933. Με τίτλο “Εγερθείτε κύριε βαν ντερ Λούμπε”, “αποδείκνυε” την ενοχή του άτυχου Ολλανδού. “Για την πυρκαγιά στο Ράιχσταγκ μετά από αυτή τη σειρά του “Σπήγκελ” δε θα υπάρξουν άλλες αντιπαραθέσεις. Δεν υπάρχει ούτε σκιά απόδειξης, που να μπορεί να κρατήσει ζωντανή την πίστη για μια συνέργεια των ναζί. Δίνουμε θανάσιμο πλήγμα σε ένα θρύλο του αιώνα. Ξεφορτώσαμε τους μελλοντικούς ιστορικούς από ένα κομμάτι χαμαλοδουλειάς, κάτι που σπάνια και μόνο με πολλή τύχη τυχαίνει στο δημοσιογράφο”, έγραφε ο ιδρυτής του περιοδικού Ρούντολφ Άουγκσταϊν.

Μεγάλο μέρος των ακαδημαϊκών ιστορικών της χώρας, ανάμεσά τους και το ιερό τέρας Χανς Μόμσεν, σοσιαλδημοκράτης υπεράνω πάσης υποψίας αθώωσης των ναζί, ασπάστηκαν ασμένως αυτό το δόγμα. Μάλιστα, το 2001, το περιοδικο “αναψηλάφισε” το ζήτημα, καταλήγοντας στο ίδιο πόρισμα: Ο ανυποψίαστος Χίτλερ έτρωγε στο σπίτι του Γκέμπελς αυγά με σαλάτα, ο υπουργός του πέστροφα, όταν δέχτηκαν το τηλεφώνημα του εκπροσώπου τύπου για τα ξένα ΜΜΕ, Έρνστ Χάφστενγκλ, πως η βουλή ήταν στις φλόγες. Όλα αυτά μας τα έλεγε στα απομνημονεύματά του ο ίδιος ο Χάφστενγκλ. Μόνο που ο ίδιος στην αμέσως επόμενη σελίδα μετά τις γαστρονομικές περιγραφές δήλωνε πως η έκπληξη των δύο ηγετών του φαινόταν φτιαχτή. Ποιος όμως δίνει σημασία σε τέτοιες λεπτομέρειες;

Μέχρι που αποκαλύφθηκε πριν λίγες μέρες, πως 4 χρόνια πριν ξεκινήσει η σειρά άρθρων στο περιοδικό, ένας πρώην άντρας των Ες – Ες κατέθετε πως είχε μεταφέρει ο ίδιος κατόπιν διαταγής τον βαν ντερ Λούμπε στο ήδη καιόμενο Ράιχσταγκ. Και το καλύτερο, ο Φρις Τομπίας γνώριζε πολύ καλά την ύπαρξη του εγγράφου της κατάθεσης. Πρακτικά όλα τα σημαντικά και μη ηλεκτρονικά κι έντυπα ΜΜΕ στη Γερμανία ασχολούνται με αναλύσεις επί αναλύσεων για το θέμα, ή τουλάχιστον έχουν αναφερθεί στην είδηση ως γεγονός. Κι όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα, εκτός από το ίδιο το “Σπίγκελ”, το οποίο, ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν μπήκε καν στον κόπο να το εντάξει στη διαδικτυακή του έκδοση.

Μέχρι να σκεφτούν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης, άλλοι διαπρύσιοι κήρυκες της αθωότητας των ναζί ήδη έχουν πιάσει δουλειά. Έτσι, ο γνωστός για τις επιφυλλίδες του στον τύπο, ιστορικός Σβεν Φέλιξ Κέλερχοφ, ο οποίος κάποτε είχε εφεύρει ολόκληρο βιβλίο για να συκοφαντήσει καλύτερα τον υποτιθέμενο συγγραφέα του. Ο κύριος αυτός, αποφάσισε να βγει στην αντεπίθεση, δηλώνοντας σε συνέντευξή του το Σάββατο πως το έγγραφο που παρουσίασαν “μειωμένης αξιοπιστίας ειδικοί” δεν αποδεικνύει τίποτε. Κι αυτό γιατί δεν συμφωνούν με τις έρευνες της Πολιτικής Αστυνομίας της Πρωσίας, δηλαδή της αστυνομίας που ήδη βρισκόταν υπό τον πλήρη έλεγχο των ναζί.

Με πληροφορίες από jungewelt.de

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: