Το μεγάλο αρδευτικό-τεχνητό ποτάμι του Αφγανιστάν

Το κανάλι Qosh Tepa κατασκευάζεται στο Bόρειο Αφγανιστάν για την εκτροπή του νερού από το Amu Darya. Το κύριο κανάλι αναμένεται να έχει μήκος 285 km και η συνολική πρωτοβουλία επιδιώκει να μετατρέψει 55.000 εκτάρια ερήμου σε γεωργική γη.

Από το 2022 λίγους μήνες έπειτα από την αποχώρηση των Αμερικανών (15 Αυγούστου 2021) και την ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους του Αφγανιστάν ξεκίνησε η κατασκευή του καναλιού Qosh Tepa. Το κανάλι Qosh Tepa είναι ένα κανάλι που κατασκευάζεται στο Bόρειο Αφγανιστάν για την εκτροπή του νερού του ποταμού Amu Darya. Το κύριο κανάλι αναμένεται να έχει μήκος 285 km και η συνολική πρωτοβουλία επιδιώκει να μετατρέψει 55.000 εκτάρια ερήμου σε γεωργική γη.

Σύμφωνα με το παρακάτω ντοκιμαντέρ το μεγαλύτερο αρδευτικό-τεχνητό ποτάμι της Ασίας μήκους 285m, πλάτους 152m, βάθους 8,5m θα έχει ολοκληρωθεί το έτος 2025 αντί για το 2028 όπως έχει προγραμματιστεί. Δεν υπάρχει εξωτερική βοήθεια και κατασκευάστηκε με πρωτόγονα μηχανήματα και με μηχανές-φορτηγά των δεκαετιών του ‘50 και του ‘60. Το μεγάλο αρδευτικό ποτάμι διαθέτει και αντιπλημμυρικό σύστημα καθώς και εκτεταμένη δενδροφύτευση ώστε να σταθεροποιείται το χώμα γύρω από αυτό. Το έργο περιλαμβάνει έργα ηλεκτροδότησης καθώς και παροχή θερμού νερού στους αγρότες και στους κάτοικους της περιοχής. Θα υπάρχει υπερπαραγωγή σιταριού, δημητριακών και ίσως σε μερικά χρόνια το Αφγανιστάν να κάνει εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Το κόστος κατασκευής είναι 500 εκατομμύρια δολάρια το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα φτάσει τα 600 εκατομμύρια δολάρια. 

Δείτε το ντοκιμαντέρ με αυτόματο υποτιτλισμό-μετάφραση:

Στάθης Γεωργούλης
Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: