Την άρνηση παροχής περίθαλψης σε ΛΟΑΤΚΙ από γιατρούς για “θρησκευτικούς ή ηθικούς λόγους” νομιμοποιεί η πολιτεία του Άρκανσο

Ο νόμος, με τον τίτλο “Νόμο Ιατρικής Δεοντολογίας και Διαφορετικότητας”, αναφέρει πως ακόμα κι αν μια ιατρική πράξη είναι αναγκαία, ο πάροχος θα μπορεί να την αρνηθεί, με εξαίρεση περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης.

Σε ένα σημαντικό περιορισμό των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ στην επικράτειά του προχωρά ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της πολιτείας του Άρκανσο, Άσα Χάτσινσον, καθώς σύμφωνα με νόμο που πέρασε την περασμένη Παρασκευή, οι γιατροί και συνολικά οι πάροχοι υγείας έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν την περίθαλψη ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, βασισμένοι σε ηθικές ή θρησκευτικές ενστάσεις.

Ο νόμος, με τον τίτλο “Νόμο Ιατρικής Δεοντολογίας και Διαφορετικότητας”, αναφέρει πως ακόμα κι αν μια ιατρική πράξη είναι αναγκαία, ο πάροχος θα μπορεί να την αρνηθεί, με εξαίρεση περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης. Η ισχύς του νόμου θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι κι ενώ ακόμα η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο Χάτσινσον προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας πως “Υποστηρίζω αυτό το συνειδησιακό δικαίωμα στο βαθμό που εξαιρείται η περίθαλψη έκτακτης ανάγκης και η συνειδησιακές αντιρρήσεις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άρνηση γενικών υπηρεσιών υγείας σε οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων”. Ωστόσο ο νόμος δεν ενδιαφέρει ρητά ποιες ομάδες προστατεύονται, αντίθετα, σύμφωνα πάντα με τον κυβερνήτη, η πολιτεία βασίζεται σε “ομοσπονδιακούς νόμους που απαγορεύουν τη διάκριση στη βάση φυλής, βιολογικού φύλου, κοινωνικού φύλου και εθνικής καταγωγής”.

Ήδη ο νόμος έχει συναντήσει την απόρριψη μεγάλων ιατρικών οργανώσεων των ΗΠΑ, όπως η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση, η Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων και η Αμερικανική Ιατρική Ένωση.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: