«Τι σημαίνει ότι ένα παιδί δεν έχει ένα “ζεστό γεύμα” στην Αυστρία;… Αν έχω πολύ μικρά εισοδήματα, δουλεύω περισσότερο…»

Η λέξη «κυνισμός» είναι πολύ λίγη για να χαρακτηρίσει τις δηλώσεις του Αυστριακού καγκελάριου, Καρλ Νεχάμερ, που πρότεινε στα παιδιά των φτωχών οικογενειών της χώρας να τρέφονται από τα «McDonald’s»!

Η λέξη «κυνισμός» είναι πολύ λίγη για να χαρακτηρίσει τις δηλώσεις του Αυστριακού καγκελάριου, Καρλ Νεχάμερ, που πρότεινε στα παιδιά των φτωχών οικογενειών της χώρας να τρέφονται από τα «McDonald’s»!

Συγκεκριμένα, «ενοχλήθηκε» από το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν οικογένειες – στην αναπτυγμένη, προηγμένη και «πλούσια» Αυστρία – που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν στέγη και τροφή:

«Τι σημαίνει ότι ένα παιδί δεν έχει ένα “ζεστό γεύμα” στην Αυστρία; Ξέρετε ποιο είναι το φθηνότερο ζεστό γεύμα στην Αυστρία; Δεν είναι υγιεινό, αλλά είναι φθηνό: Ενα χάμπουργκερ στα “McDonald’s” – 1,40 ευρώ κοστίζει, και αν συνοδευτεί με πατάτες 3,50 ευρώ. Τώρα μπορεί κάποιος να ισχυριστεί στα σοβαρά ότι ζούμε σε μια χώρα που οι γονείς δεν μπορούν να έχουν την οικονομική δυνατότητα για αυτό το γεύμα για το παιδί τους;».

Σύμφωνα με τον καγκελάριο του Λαϊκού Κόμματος που συγκυβερνά με τους Πράσινους, τα παιδιά των φτωχών δεν χρειάζεται να τρώνε υγιεινά, πλήρη γεύματα, μπορούν να τρέφονται και με σκουπίδια…

Το βίντεο, που είδε την Τετάρτη το «φως» της δημοσιότητας, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Αυστρία.

Ο Νεχάμερ ακούγεται στο βίντεο να παραπονιέται για τον τρόπο που τα ΜΜΕ παρουσιάζουν τη φτώχεια στην Αυστρία. Να σημειωθεί πως ο αυστριακός Τύπος κατακλύζεται τα τελευταία χρόνια από ρεπορτάζ και στοιχεία για την αυξανόμενη φτώχεια στην Αυστρία – ιδιαίτερα από την πανδημία και μετά – για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες οικογένειες να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους, για την επιδείνωση συνολικά του βιοτικού επιπέδου.

Τι προτείνει ο Αυστριακός καγκελάριος για όλα αυτά; «Αν έχω πολύ μικρά εισοδήματα, δουλεύω περισσότερο», συνέχισε προκλητικά ο Νεχάμερ στο ίδιο βίντεο, παρουσιάζοντας τη φτώχεια σαν… τεμπελιά!

Την επόμενη μέρα έριξε την ευθύνη και το φταίξιμο ξανά στους γονείς, κατηγορώντας τους για τη φτώχεια τους: «Είμαι της άποψης ότι οι επιδόσεις πρέπει να ανταμείβονται και υποστηρίζω ότι οι γονείς έχουν καθήκον να φροντίζουν τα παιδιά τους».

Δεν μας εξήγησε, βέβαια, πώς γίνεται σε μια από τις πιο αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, το βιοτικό επίπεδο του λαού να επιδεινώνεται και η φτώχεια να αυξάνεται.

Τον περασμένο Απρίλη η οργάνωση «Caritas» δημοσίευσε χαρακτηριστικά στοιχεία, επισημαίνοντας ότι «η φτώχεια στην Αυστρία έχει αυξηθεί σημαντικά το 2022».

Οπως αναφέρεται, 1,3 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν από τη φτώχεια. Επιπλέον, «το γεγονός ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σοβαρές υλικές στερήσεις – από 160.000 σε 200.000 – είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Ιδιαίτερα πλήττονται οι μονογονείς – το 16% των οποίων στερούνται απαραίτητα υλικά αγαθά».

Το 17,5% των νοικοκυριών βρισκόταν κάτω ή κοντά στο επίσημο όριο της φτώχειας…

Και να σκεφτεί κανείς πως όλες τις παραπάνω δηλώσεις ο Αυστριακός καγκελάριος τις έκανε στο πλαίσιο μιας «εκστρατείας δημοσίων σχέσεων με αισιόδοξα μηνύματα» (!) με στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο τίτλος της εκστρατείας είναι «Πιστέψτε στην Αυστρία» και προμοτάρει κυβερνητικά μέτρα «κατά του πληθωρισμού», επιδοτήσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, περιορισμό της «παράτυπης μετανάστευσης»…

Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: