Τα νερά στα κανάλια της Βενετίας είναι και πάλι καθαρά… – Τα “παράπλευρα οφέλη” από τη μείωση του τουρισμού ελέω κορονοϊού

Το πρόβλημα δεν είναι γενικά και αόριστα ο τουρισμός ή η ανθρώπινη παρέμβαση. Αλλά η μορφή που παίρνουν σε ένα σύστημα που βάζει το κέρδος πάνω από τη δημόσια υγεία και τη φροντίδα του περιβάλλοντος.

Ένα βίντεο που αλιεύσαμε από το Twitter δείχνει τη θεαματική αλλαγή που παρουσιάζουν τα νερά στα -συνήθως βρώμικα και θολά- κανάλια της Βενετίας, από τους μεγαλύτερους τουριστικούς πόλους έλξης στη γειτονική χώρα, όπου ο λαός υποφέρει και υφίσταται τις συνέπειες από την έξαρση του κορονοϊού.

Μες στη μαυρίλα και τους χιλιάδες θανάτους, ωστόσο, υπάρχουν και κάποια απρόσμενα “παράπλευρα οφέλη” από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ιταλία, με το κλείσιμο των συνόρων της χώρας για τους τουρίστες και τις περιορισμένες βόλτες, ακόμα και για τους ντόπιους κατοίκους της πόλης, που διακρίνουν ξανά, μετά από πολλά χρόνια, κοπάδια από μικρά ψαράκια στα νερά των καναλιών.

Και όχι, το πρόβλημα δεν είναι ο τουρισμός, ούτε γενικά και αόριστα η ανθρώπινη παρέμβαση, που εξοντώνει και εκτοπίζει κάθε άλλη μορφή ζωής, αλλά το είδος του τουρισμού και το ανθρώπινο αποτύπωμα στο σημερινό σύστημα, που βάζει το κέρδος πάνω από όλα: πάνω από τη δημόσια υγεία των ανθρώπων, και την “υγεία” του φυσικού περιβάλλοντος.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: