“Τα καλύτερα σχολεία του κόσμου – Σχολεία Λοταρία” (VIDEO) – Πίσω από τη βιτρίνα του “Σουηδικού Μοντέλου”

Το σύστημα, ό,τι και να κάνει, όσο και να φτιασιδωθεί, κάποια στιγμή θα βρεθεί ένα παιδάκι μέσα από το πλήθος να φωνάξει ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Ο δημοσιογράφος Νατανιέλ Ντέργουινγκερ αναλαμβάνει αυτό το καθήκον. – ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ

01.Världens bästa skitskola – Lotteriet (2011)

Η Σουηδία θεωρήθηκε και θεωρείται ακόμα και σήμερα από πολλούς ο “βασιλιάς” των κοινωνικών παροχών του δυτικού κόσμου. Ήταν μια ασφαλής χώρα για να ζήσει κάποιος. Οι ίδιοι οι Σουηδοί παρομοίαζαν την χώρα τους με τα αυτοκίνητα της Volvo, τα οποία παρείχαν πρωτοποριακά συστήματα ασφαλείας.

Η τηλεοπτική σειρά Världens bästa skitskola (Τα καλύτερα-χάλια σχολεία του κόσμου) αποκαλύπτει τις αδυναμίες του σουηδικού συστήματος παιδείας, ως αποτέλεσμα μιας σειράς οπισθοδρομικών μεταρρυθμίσεων, οι oποίες είχαν ως αφετηρία την δεκαετία του ‘90.

Το πρώτο μέρος Världens bästa skitskola – Lotteriet (Τα καλύτερα-χάλια σχολεία του κόσμου – σχολεία λόττο) αναφέρεται στην ταξική διαφοροποίηση των σχολείων. Αν, λοιπόν, έχεις γεννηθεί στην “σωστή” περιοχή, από “σωστούς” – πλούσιους γονείς, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχει πιάσεις το λόττο (καλή παιδεία). Αν είσαι φτωχός, τότε η ποιοτική παιδεία είναι για εσένα ένα μακρινό όνειρο.

Το σύστημα, ό,τι και να κάνει, όσο και να φτιασιδωθεί, κάποια στιγμή θα βρεθεί ένα παιδάκι μέσα από το πλήθος να φωνάξει ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Ο δημοσιογράφος Νατανιέλ Ντέργουινγκερ αναλαμβάνει αυτό το καθήκον.

Το παρακάτω βίντεο περιγράφει την κατάσταση στον σχολικό δήμο της Εσκιλστούνα.

00:00-14:46

Θα ακολουθήσουν και άλλα!

 Στάθης – Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

2 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: