Συνοδεία αστυνομικής προστασίας παρέλασαν νεοναζί στο Μαγδεμβούργο

Παράλληλα τα όργανα της τάξης επιτέθηκαν βίαια σε αντιφασίστες που προσπαθούσαν να παρεμποδίσουν τη φασιστική “Πορεία Πένθους” για την 75η επέτειο του βομβαρδισμού της πόλης στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η σχέση αστυνομίας και στρατού με ακροδεξιούς κύκλους δεν προκαλεί ακριβώς σοκ στη Γερμανία, καθώς ολοένα και πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για τη διασύνδεση μελών τους με νεοναζιστικές και εθνικιστικές οργανώσεις. Εν προκειμένω ωστόσο δε μιλάμε για “μεμονωμένα” περιστατικά ή “μαύρα πρόβατα”, αλλά για αφ’ υψηλού προστασία που παρείχε η αστυνομία στο Μαγδεμβούργο, πρωτεύουσα της Σαξονίας – Άνχαλτ, στη διάρκεια “Πορείας Πένθους” των νεοναζί της πόλης στις 16 Γενάρη.

Οι αστυνομικοί, εκτελώντας εντολές, όχι απλά προστάτευσαν την πορεία, αλλά επιτέθηκαν σε πορεία περίπου 1000 αντιφασιστών, που προσπάθησαν να σταματήσουν την παρέλαση των νεοναζί στην πόλη. Από βίντεο που ανέβασε ο δημοσιογράφος Ντάνιελ Τάουτς, που για λογαριασμό του τοπικού δημόσιου καναλιού MDR, βρέθηκε στα γεγονότα, φαίνεται όπου φαίνονται αστυνομικοί να επιτίθενται με γκλομπ σε φιλειρηνικούς διαδηλωτές.

Ο ίδιος δημοσιογράφος κατήγγειλε επίσης ότι αστυνομικός έσπρωξε απότομα διαδηλώτρια προς το πεζοδρόμιο για να την αποτρέψει από το να συμμετάσχει σε καθιστική πορεία διαμαρτυρία. Στο βίντεο εμφανίζεται επίσης ο ίδιος αστυνομικός να απειλεί πολλούς συμμετέχοντες με χρήση γκλομπ. Εκείνος και άλλοι συνάδελφοί του ούρλιαζαν προς το μέρος των αντιφασιστών, και πέταξαν τουλάχιστον δύο διαδηλωτές ακόμα έναν στο δρόμο και έναν σε φράχτη οικοδομής. Συνολικά, ο Τάουτς κατήγγειλε τη βία ως “αθέμιτη στην επιθετικότητά της”, “που χρήζει έρευνας”. Η οργάνωση “Αλληλέγγυο Μαγδεμβούργο επίσης κατήγγειλε σειρά περιστατικών αστυνομικής βίας, την ώρα που κουκουλοφόροι φασίστες διέσχιζαν ανενόχλητοι και με υψηλή προστασία τους δρόμους της πόλης.

Η εκδήλωση των φασιστών σχετιζόταν με την 75η επέτειο του βομβαρδισμού του Μαγδεμβούργου από τους συμμάχους στις 16 Γενάρη 1945. Το γεγονός αυτό εκμεταλλεύονται νεοναζιστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους και ο μεγαλύτερος σχεδόν ανοιχτά ναζιστικός πολιτικός φορέας NPD, προκειμένου να ξεπλύνουν τα εγκλήματα του ναζισμού, κρυπτόμενοι πίσω από τις απώλειες αμάχων στον καταστροφικό για την πόλη βομβαρδισμό. Στην “Πορεία Πένθους” συμμετείχαν μόλις 150 άτομα, με δαυλούς και μαύρες σημαίες στα χέρια.

Οι επέτειοι αυτοί διοργανώνοντας από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 στην πόλη, μιμούμενοι ανάλογες εκδηλώσεις στη Δρέσδη το Φλεβάρη. Ο μεγιστός αριθμός συμμετεχόντων δεν έχει ξεπεράσει καμία χρονιά τα 1000 άτομα, πολλά από αυτά νεοναζί από όλη τη Γερμανία. Η παρουσία της αστυνομίας στο πλευρό τους ήταν και τότε έντονη, ενώ το 2013 η γερμανική εταιρεία σιδηροδρόμων διοργάνωσε ειδικό δρομολόγιο(!) προκειμένου να μεταφερθούν εκατοντάδες συμμετέχοντες από το σημείο συγκέντρωσης της πορείας σε άλλες γειτονιές.

Φέτος, η αστυνομία μίλησε για “συγκέντρωση χωρίς ιδιαίτερα επεισόδια”, όπου ομολογεί ωστόσο απροκάλυπτα ότι υποχρεώθηκε “με χρήση σωματικής βίας και κατά περίπτωση τη χρήση γκλομπ”, “να αποτρέψει ομάδες του αριστερού πολιτικού φάσματος να φτάσουν στη δεξιά πορεία”. Τα όργανα της τάξης δεν έχουν δηλαδή κανένα πρόβλημα να παραδεχθούν ότι έκαναν χρήση βίας για να προστατέψουν τους φασίστες από το δικαίωμά τους να σκορπούν το μίσος και να αναθεωρούν την ιστορία στα μέτρα τους.

Με πληροφορίες από jungewelt.de

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: