Στρατιωτικός νόμος στο Εκουαδόρ κατά των κινητοποιήσεων

Σε υλοποίηση των εντολών του Λ. Μορένο, το γενικό επιτελείο των ένοπλων δυνάμεων του Εκουαδόρ ανακοίνωσε ότι επιβάλλει απαγόρευση της κυκλοφορίας ή περιορισμούς στην κίνηση των πολιτών σε «περιοχές στρατηγικής σημασίας» σε όλη την επικράτεια της χώρας των Άνδεων.

Με επιβολή στρατιωτικού νόμου και συνολικότερη ένταση της καταστολής επιχειρεί η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Λενίν Μορένο να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες λαϊκές κινητοποιήσεις στο Εκουαδόρ, τις οποίες οργανώνουν εργατικές οργανώσεις και οι αυτόχθονες της Συνομοσπονδίας Αυτοχθόνων Λαών του Εκουαδόρ (CONAIE).

Βασικό αίτημα των κινητοποιήσεων είναι να παρθεί πίσω το πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες στο πλαίσιο της συμφωνίας με το ΔΝΤ για δάνειο ύψους 4,2 δισ. δολαρίων, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει υπερδιπλασιασμό της τιμής των καυσίμων και μεγάλη αύξηση των τιμών σε σειρά από προϊόντα, ενώ παράλληλα «τρέχουν» ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων, απολύσεις, περικοπές πολλών επιδομάτων από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Απέναντι στις λαϊκές κινητοποιήσεις, ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε το Σάββατο την επιβολή στρατιωτικού νόμου, αρχής γενομένης από την πρωτεύουσα Κίτο. Σε υλοποίηση των εντολών του Λ. Μορένο, το γενικό επιτελείο των ένοπλων δυνάμεων του Εκουαδόρ ανακοίνωσε ότι επιβάλλει απαγόρευση της κυκλοφορίας ή περιορισμούς στην κίνηση των πολιτών σε «περιοχές στρατηγικής σημασίας» σε όλη την επικράτεια της χώρας των Άνδεων.

Κατά τις ένοπλες δυνάμεις, στις περιοχές στρατηγικής σημασίας συγκαταλέγονται δημόσια κτίρια, εγκαταστάσεις της αστυνομίας και του στρατού, λιμάνια και αεροδρόμια, τηλεπικοινωνιακές υποδομές, εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων ηλεκτρισμού και ύδρευσης, διυλιστήρια και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Παράλληλα, συνεχίζοντας την επιχείρηση συκοφάντησης των λαϊκών κινητοποιήσεων, ο Λ. Μορένο επανέλαβε τις κατηγορίες περί «υποκίνησης» τους από «ναρκοτρομοκράτες», από τον προκάτοχό του Ρ. Κορέα και τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ν. Μαδούρο.

Συγκεκριμένα, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ισχυρίστηκε ότι «σκοτεινές δυνάμεις, που συνδέονται με το πολιτικό οργανωμένο έγκλημα και κατευθύνονται από τους Κορέα και Μαδούρο, με τη συνέργεια ναρκοτρομοκρατών, εγκληματικών συμμοριών, βίαιων αλλοδαπών, προκαλούν μια βία χωρίς προηγούμενο».

Ως αφορμή για την ένταση της κρατικής καταστολής, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου Teleamazonas και της εφημερίδας El Mercurio στο Κίτο.

Το κίνημα των αυτοχθόνων CONAIE διέψευσε οποιαδήποτε εμπλοκή του σε αυτές τις επιθέσεις.

Σε ένα τέτοιο φόντο, σήμερα Κυριακή θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα Κίτο μια πρώτη συνάντηση ανάμεσα στην κυβέρνηση του Εκουαδόρ και το κίνημα των αυτοχθόνων.

Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν ο ΟΗΕ και η ρωμαιοκαθολική εκκλησία.

Από 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: