Στις φλόγες η Χιλή μετά τη δολοφονία νεαρού ζογκλέρ από καραμπινιέρους

Ο καλλιτέχνης του δρόμου Φρανσίσκο Μαρτίνες Ρομέρο ήταν γνωστός για τη στήριξη που παρείχε στα κινήματα της φυλής των Μαπούτσε, με την αστυνομία να ισχυρίζεται πως αρνήθηκε αστυνομικό έλεγχο.

Νέες διαδηλώσεις ξέσπασαν στη νότια Χιλή, μετά τη δολοφονία 27χρονου ζογκλέρ στην πόλη Πανγκουιπούλι. Ήδη δέκα κτίρια της πόλης, ανάμεσά τους το δημαρχείο, έχουν τυλιχθεί στις φλόγες, ενώ ένας αξιωματικός κρατείται στα πλαίσια της έρευνας για το αιματηρό περιστατικό. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής βίας πραγματοποιήθηκαν και στην πρωτεύουσα Σαντιάγο.

Ο καλλιτέχνης του δρόμου Φρανσίσκο Μαρτίνες Ρομέρο ήταν γνωστός για τη στήριξη που παρείχε στα κινήματα της φυλής των Μαπούτσε, με την αστυνομία να ισχυρίζεται πως αρνήθηκε αστυνομικό έλεγχο. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα ΜΚΔ, ο άνδρας πυροβολήθηκε στα πόδια, κρατώντας δύο ματσέτες που χρησιμοποιούσε στις παραστάσεις του. Λίγο μετά εμφανίζεται να κινείται προς το μέρος του αστυνομικού που τον πυροβόλησε, δεχόμενος βροχή πυροβολισμών.

Η δολοφονία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση της Χιλής, με βουλευτές να απαιτούν από τον υπουργό εσωτερικών και τον αρχηγό των καραμπινιέρων να δώσουν εξηγήσεις. Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΚ Χιλής, σημειώνοντας πως “Αυτή η εγκληματική ενέργεια προκάλεσε έντονη αποστροφή στους πολίτες και εκθέτει για άλλη μια φορά τη δράση των καραμπινιέρων”.

Το συμβάν έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο αστυνομικής βίας από τον Οκτώβρη του 2019, όταν και ξεκίνησαν οι μεγάλες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Πινιέρα, οδηγώντας μεταξύ άλλων σε 450 τραυματισμούς διαδηλωτών στα μάτια από πλαστικές σφαίρες της αστυνομίας.

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: