Στη μαύρη λίστα της Ουκρανικής κυβέρνησης ο τραγουδιστής Αλ Μπάνο ως “επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια”

Κατά πάσα πιθανότητα, η απόφαση των ουκρανικών αρχών σχετίζεται με τη συμπάθεια που επανειλημμένα έχει εκφράσει ο Αλ Μπάνο για το Βλαδίμηρο Πούτιν.

Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι γνωστό πως εδώ και χρόνια έχει φτιάξει λίστες ανεπιθύμητων, απαγορεύοντας την είσοδό τους στη χώρα. Εκτός από πολιτικά πρόσωπα – ανάμεσά τους και ο «δικός μας» Σωτήρης Ζαριανόπουλος, το φιλοφασιστικό καθεστώς έχει ειδικό κατάλογο καλλιτεχνών που είναι «προγραμμένοι» στην Ουκρανία. Ένα όνομα – έκπληξη που προστέθηκε πρόσφατα, είναι εκείνο του διάσημου τραγουδιστή Αλ Μπάνο (Καρίζι), που με τραγούδια όπως η «Φελιτσιτά» και πολλά ακόμα, μεσουρανούσε διεθνώς στις δεκαετίες ’60 – ’80.

Το υπουργείο πολιτισμού της Ουκρανίας όμως έκρινε πως ο Αλ Μπάνο αντιπροσωπεύει μια «απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας», χωρίς όμως να διευκρινίζει τους λόγους αυτής της εκτίμησης. Κατάπληκτος δήλωσε ο ο ίδιος ο τραγουδιστές: «Ορκίζομαι πως μου ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, είμαι ένας άνθρωπος της ειρήνης», σχολίαζε ο ίδιος σε επικοινωνία του με τον ιταλικό τύπο.

Κατά πάσα πιθανότητα, η απόφαση των ουκρανικών αρχών σχετίζεται με τη συμπάθεια που επανειλημμένα έχει εκφράσει ο Αλ Μπάνο για το Βλαδίμηρο Πούτιν, ειδικότερα δε για τις ενέργειές του στην Ανατολική Ουκρανία, με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. «Είπε αυτό που λένε τόσος κόσμος. Τι θα κάνουμε; Θα βάλουμε βέτο σε όλους να πάνε στην Ουκρανία. Είμαι ένας άνθρωπος της ελευθερίας, δε βλέπω γιατί πρέπει να σταματάω και να αυτολογοκρίνομαι για κάτι που είναι φυσικό να λέω». Αυτή τη στιγμή, η λίστα ανεπιθύμητων καλλιτεχνών περιλαμβάνει 147 ονόματα, με εκείνο του Καρίζι να είναι το νούμερο 48 στη λίστα. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται από παλιότερα κι εκείνα γνωστών φιλοπουτινικών ηθοποιών όπως ο Στίβεν Σιγκάλ και ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, που έχουν λάβει και τη ρωσική υπηκοότητα, αλλά και ο Ιταλός Μικέλε Πλατσίντο, διάσημος στην ΕΣΣΔ για το ρόλο του ως επιθεωρητή Κατάνι.

Ο ίδιος ο Αλ Μπάνο, μαζί με την τότε σύζυγό του Ρομίνα Πάουερ ήταν ιδιαίτερα αγαπητοί στις χώρες της ΕΣΣΔ, έχοντας δώσει συναυλίες τόσο πριν, όσο και μετά τις ανατροπές. Πλέον η είσοδός του στη χώρα καθίσταται πολύ δύσκολη, ενώ και οι συναυλίες του δε θα μεταδίδονται πια ζωντανά στην τηλεόραση. Προς το παρόν τουλάχιστον, δε θα υπάρχει –επίσημο – εμπόδιο στη ραδιοφωνική μετάδοση των τραγουδιών του.

Ο Λαμπάνο είχε δηλώσει πως συνάντησε προσωπικά τον Πούτιν το 1986 στη διάρκεια περιοδείας του στο Λένινγκραντ, αρνούμενος πάντως πως είναι φίλοι: «Θα μου άρεσε να ήμασταν. Αλλά έχουμε απλά μια γνωριμία κι όχι σε ιδιαίτερο βάθος». Εκτιμά όμως την πολιτική του στη Ρωσία αλλά και στη Συρία, όπου χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του «τέλεια», αφού «σταμάτησε τον Ομπάμα που ήθελε να κηρύξει πόλεμο».

Με πληροφορίες από ilmessaggero.it

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: