Στα 48 δισεκατομμύρια δολάρια το κόστος της ισραηλινής κατοχής στην Παλαιστίνη

Πέρα από τη βία και την καταπίεση της κατοχής, οι Παλαιστίνιοι υφίστανται και έναν εντεινόμενο οικονομικό στραγγαλισμό, που λαμβάνει ποικίλες μορφές και εντείνεται και από εξωτερικές πιέσεις.

Η ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης, εκτός από το αίμα, τους αποκλεισμούς, τις φυλακίσεις και τις αμέτρητες στερήσεις που έχει στοιχίσει στον παλαιστινιακό λαό, έχει και μια λιγότερο προβεβλημένη, αλλά πολύ σοβαρή πτυχή. Πρόκειται για τον οικονομικό στραγγαλισμό που υφίσταται ο παλαιστινιακός λαός εξαιτίας της κατοχής, που μόνο για τα έτη 2000-2017 ανέρχεται σε σχεδόν 48 δις δολάρια, δηλαδή τρεις φορές το μέγεθος του Παλαιστινιακού ΑΕΠ για το 2017.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ, σε έκθεση με τίτλο «Οικονομικό κόστος της ισραηλινής κατοχής για τον παλαιστινιακό λαό: Φορολογικές πτυχές». Σύμφωνα με αυτή, μέσα σε αυτά τα χρόνια οι Παλαιστίνιοι έχουν χάσει φορολογικά έσοδα 2,5 δις το χρόνο λόγω του εμπάργκο και της παράνομης κατοχής των εδαφών τους.

Μάλιστα, το συνολικό φορολογικό κόστος της κατοχής, όχι απλά θα εκμηδένιζε το έλλειμμα 17,7 δις της Παλαιστίνης για το ίδιο χρονικό διάστημα, αλλά θα ισοδυναμούσε με πλεόνασμα σχεδόν διπλάσιο του ποσού του ελλείμματος.

Η οικονομική αφαίμαξη των Παλαιστινίων λαμβάνει μια σειρά μορφών, ανάμεσά τους τον περιορισμό της ελεύθερης μετακίνησης προσώπων και προϊόντων, τον έλεγχο των συνοριακών περιοχών από τον ισραηλινό στρατό, τη στέρηση του ελέγχου των φορολογικών εσόδων από την παλαιστινιακή αρχή, τη στέρηση της δυνατότητας διαχείρισης της γης και των φυσικών και ανθρώπινων πόρων από τους ίδιους του Παλαιστίνιους.

Στην πραγματικότητα, το συνολικό ποσό της οικονομικής βλάβης που υπέστησαν μόνο τις τελευταίες δυο δεκαετίες οι Παλαιστίνιοι είναι πιθανότατα ακόμα μεγαλύτερο, αφού στην έκθεση μετρήθηκαν μόνο δείκτες με άμεση φορολογική επίδραση.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση του ΟΗΕ, αν τα χρήματα αυτά είχαν επενδυθεί στην παλαιστινιακή οικονομία, που μαστίζεται από έλλειψη υποδομών και ανεργία που κυμαίνεται από 18% στη Δυτική Όχθη ως 52% στη Λωρίδα της Γάζας, θα είχαν δημιουργηθεί το ίδιο διάστημα επιπλέον 2 εκ. νέες θέσεις εργασίας.

Το 2019 ήταν ακόμα πιο δύσκολο οικονομικά για την κατεχόμενη Παλαιστίνη, λόγω επιπλέον κυρώσεων του Ισραήλ, αλλά και την περικοπή που επέβαλε από το 2018 στο πρόγραμμα βοήθειας του Παλαιστινιακού λαού και της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες της Παλαιστίνης. Στις αρχές του 2019, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων σταμάτησε τη χορήγηση βοήθειας σε περίπου 190000 Παλαιστίνιους λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Ακόμα χειρότερη αποδείχτηκε η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να παρακρατήσει το 6% του ΦΠΑ το οποίο συλλέγει για λογαριασμό της παλαιστινιακής αρχής. Να σημειωθεί ότι ο έλεγχος των φορολογικών εσόδων από το Ισραήλ διευκολύνθηκε και από το Πρωτόκολλο του Παρισιού το 1994, μεταξύ Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και Ισραήλ, καθώς το δεύτερο απέκτησε έτσι τον πλήρη έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και το δικαίωμα συλλογής φόρων εισαγωγών και προστιθέμενης αξίας.

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: