Σφυροδρέπανα στους δρόμους της Γαλλίας – Ανταπόκριση από τη μεγάλη απεργία σε όλη τη χώρα στις 19 Μάρτη

Μαζική η παρουσία εργαζομένων, συνταξιούχων, φοιτητών και μαθητών ενάντια στη λαίλαπα αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Μακρόν σε μια σειρά τομείς της καθημερινότητας.

Μετά από την απεργιακή κινητοποίηση στην Μασσαλία που σας παρουσιάσαμε σε προηγούμενο μας άρθρο, θα κάνουμε και μια καταγραφή για την πορεία των ομοσπονδιών και συνδικάτων που βρέθηκαν στους δρόμους του Παρισιού στις 19 Μαρτίου στο πανγαλλικό κάλεσμα των συνομοσπονδιών της CGT, FO, FSU και Solidaires για συμμετοχή στην απεργία. Μαζί στην πορεία βρέθηκαν και η UNEF (πανγαλλικη ένωση φοιτητών) όπως και η UNL (πανγαλλικη ένωση μαθητών λυκείου). Με έναν μετριοπαθή υπολογισμό, μπορούμε να πούμε πως η παρουσία των συνδικαλιζόμενων εργατών από την πλευρά της CGT, έφτασε περίπου στις 50000 συμμετέχοντες. Μαζί με τις υπόλοιπες ενώσεις και συνομοσπονδίες περί τις 70000 κόσμου. Δεν έλειψε και μια μικρή παρουσία ορισμένων κίτρινων γιλέκων.

Από ‘κει και πέρα, η παρουσία ορισμένων ομοσπονδιών, είχε συγκεκριμένο μήνυμα να μας δώσει. Η ομοσπονδία συνταξιούχων της CGT, έδωσε το παρόν για να εκφράσει το μήνυμα κατά των αποφάσεων της κυβέρνησης, που αύξησε τις εισφορές των συνταξιούχων για το ασφαλιστικό ταμείο. Οι μαθητικές και φοιτητικές ενώσεις διαμαρτύρονται εναντίον του επιλεκτικού ηλεκτρονικού συστήματος “Parcoursup”, που έχει αφήσει έξω από την ανώτατη εκπαίδευση περί τις 145000 μαθητές από την αρχή της εφαρμογής του. Η πλειοψηφία των συνομοσπονδιών και συνδικάτων, έδωσε το παρόν κατά των αντιλαϊκών μέτρων, που έχουν επιφέρει πάγωμα μισθών και συντάξεων εδώ και μια δεκαετία, ενώ έχουν αυξηθεί οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και παράλληλα έχει μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής στην κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών του εκάστοτε εργαζομένου ή και συνταξιούχου ασφαλισμένου. Οι αυξητικές τάσεις στα είδη διατροφής και στα καύσιμα, δεν έπαψαν να υφίστανται ακόμα και μετά τα κροκοδείλια δάκρυα του Μακρόν στο προεδρικό διάγγελμα που έκανε τον περασμένο Γενάρη. Συνδικαλιστές από τον χώρο της Εκπαίδευσης, της επιστημονικής έρευνας και των βιβλιοθηκαρίων (CGT-FERC), έδωσαν βροντερό παρόν στο πλάι των φοιτητών και μαθητών, μαζί παράλληλα και με τις δικές τους διεκδικήσεις που αφορούν το νέο νομοθετικό πλαίσιο που προάγει το Υπ Παιδείας, για μείωση στις δαπάνες στα σχολεία, κλείσιμο σχολείων, μείωση των οικονομικών παροχών στα ερευνητικά εργαστήρια, μείωση των εργαζομένων σε όλους τους προαναφερθέντες χώρους της εθνικής εκπαίδευσης και έρευνας.

Σημαντική παρουσία υπήρξε και από την εθνική επιτροπή επισφαλών εργαζομένων και ανέργων, μαζί με επιτροπή μεταναστών εργαζομένων “χωρίς χαρτιά”. Το γαλλικό κράτος πέρασε ενα αντιδραστικό πλαίσιο για τους μεν, που προάγει την αυστηρή τους επιτήρηση και για τους δε,  τους εμπαίζει εδώ και πολλά χρόνια για να τους παρέχει τα κατάλληλα χαρτιά ώστε μπορέσουν να απολαύσουν μια αξιοπρεπή ζωή, όπως όλοι υπόλοιποι εργαζόμενοι.


Ευχάριστη είδηση με διεθνιστικό μήνυμα, ήταν η παρουσία των συνδικαλιστών του μαχητικού ταξικού σωματείου σιδηροδρομικών των Βερσαλλιών και μέλος της ΠΣΟ, μαζί με το αδελφό αγγλικό σωματείο σιδηροδρομικών RMT.
Αξίζει μια  μικρή αναφορά στην κομμουνιστική νεολαία της Λυών που έδωσε για ακόμα μια φορά,βροντερό παρόν στην απεργιακή κινητοποίηση της 19 Μαρτίου, μαζί με τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στην απεργία στην πόλη της Λυών.

Α.Π.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: