Πρώτο το φιλορωσικό κόμμα που υπόσχεται μείωση δαπανών για το ΝΑΤΟ στη Λετονία – Αβέβαιος ο σχηματισμός κυβέρνησης

Με 19,9% των ψήφων το φιλορωσικό κόμμα έρχεται για τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση πρώτο στη χώρα, χρειάζεται όμως τουλάχιστον δυο κυβερνητικούς εταίρους για το σχηματισμό κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Η Λετονία, όπως και οι άλλες χώρες της Βαλτικής, μας απασχολεί συχνά με την αναβίωση του ναζισμού και την ηρωοποίηση των βετεράνων συνεργατών των Ναζί. Φαίνεται όμως ότι ίσως να υπάρξει αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα, καθώς η συμπαγής ψήφος της ρώσικης μειονότητας, αλλά και η αυξανόμενη αντίδραση των εθνικά Λετονών στις τεράστιες δαπάνες για το ΝΑΤΟ, οδήγησε στην τρίτη συνεχόμενη εκλογική νίκη του φιλορωσικού κόμματος “Αρμονία” του Νιλς Ουσάνοφ, δημάρχου της πρωτεύουσας Ρίγας. Το κόμμα απέσπασε 19,91% των ψήφων μπροστά από τις δεξιές δυνάμεις KPVLV (14%) και Νέο Συντηρητικό Κόμμα (13%) ενώ ακολουθεί το πλέον φιλο-ευρωπαϊκό και φιλο-νατοϊκό κόμμα “Για την Ανάπτυξη”. Το κόμμα του πρωθυπουργού Μάρις Κοντσέσκις απέσπασε μόλις 9,96%. Η τρικομματική συμμαχία τιμωρήθηκε για την πολιτική σκληρών, νεοφιλελεύθερων μέτρων, που εφαρμόζει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση μετά την οικονομκή κρίση του 2008. Πιθανόν όμως να έχει λόγο και στην επόμενη κυβέρνηση , καθώς ο κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος μπορεί να λειτουργήσει μόνο με νέο συμμαχικό σχήμα.

To KPVLV ήδη δηλωσε πως διατίθεται να συνεργαστεί με οποιονδήποτε, αλλά μια συνεργασία “Αρμονία”-KPVLV δεν αρκεί από μόνη της για την εξασφάλιση των απαραίτητων εδρών. Η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από την επίθεση χάκερ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Orangiem IV, το δεύτερο σε δημοφιλία μετά το Facebook, μεταδίδοντας φιλορωσικό μήνυμα. Ως συνήθως, η επίθεση αποδόθηκε σε απευθείας δάχτυλο του Κρεμλίνου.

Το φιλορωσικό κόμμα αύξησε την απήχησή του, περιλαμβάνοντας στις λίστες του αναγνωρίσιμους εθνικά Λετονούς, κυρίως όμως χάρη στην υπόσχεσή του να μειώσει τις αμυντικές δαπάνες στο 1% του ΑΕΠ, που προορίζονται κυρίως για το ΝΑΤΟ. Η Λετονία είναι από τις ελάχιστες χώρες που τηρούν το 2% των αμυντικών δαπανών που ορίζει η συμμαχία, όπως και η Ελλάδα. Η συμμετοχή κινήθηκε σε χαμηλά σχετικά επίπεδα, στο 54%.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: