“Προμελετημένο έγκλημα η εξέλιξη της πανδημίας στη Δυτική Αττική” – Ανακοίνωση της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ

“Η κυβέρνηση, αντί να ψάχνει τρόπους να «ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους της περιοχής» στις έκτακτες συσκέψεις που καλεί, να ψάξει και να δει την πραγματική αιτία που έχει οδηγήσει την κατάσταση εκεί, που δεν είναι άλλη από την πολιτική της ίδιας και των προηγούμενων κυβερνήσεων όλα τα προηγούμενα χρόνια”.

Tην ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει στις ράγες της “ατομικής ευθύνης” σε ό,τι αφορά την ανησυχητική έκρηξη της πανδημίας στη Δυτική Αττική, αφήνοντας εντελώς εκτός κάδρου την κατάσταση στις πολυάριθμες βιομηχανίες της περιοχής, η ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ καταδεικνύει τους πραγματικούς υπεύθυνους της κατάστασης, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοτών:

 

Η εξέλιξη της πανδημίας στη Δυτική Αττική με την αύξηση των κρουσμάτων, έχει χτυπήσει κόκκινο, κάτι που προκαλεί εύλογα μεγάλη ανησυχία στους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής. Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά, κλείνει τα μάτια στις πραγματικές αιτίες του προβλήματος και δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας του λαού και των εργαζομένων.

Στην πραγματικότητα, η κατάσταση που διαμορφώνεται και στη Δυτική Αττική, είναι ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Στη Δυτική Αττική και ιδιαίτερα στην περιοχή του Θριασίου, συγκεντρώνεται πολύ μεγάλος αριθμός εργοστασίων και άλλων μεγάλων εργασιακών χώρων που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ την ίδια ώρα απουσιάζουν ακόμη και τα στοιχειώδη μέσα και μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων.

Η κυβέρνηση λοιπόν, αντί να ψάχνει τρόπους να «ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους της περιοχής» στις έκτακτες συσκέψεις που καλεί, να ψάξει και να δει την πραγματική αιτία που έχει οδηγήσει την κατάσταση εκεί, που δεν είναι άλλη από την πολιτική της ίδιας και των προηγούμενων κυβερνήσεων όλα τα προηγούμενα χρόνια, και να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την πρόληψη της πανδημίας και την προστασία της υγείας μας.

Να μας πει στα αλήθεια, πόσους ελέγχους έχει πραγματοποιήσει η επιθεώρηση εργασίας στα μεγάλα εργοστάσια της περιοχής; Τι μέτρα παίρνονται στους χώρους δουλειάς; Πόσα λεωφορεία πρόσθεσαν στη Δυτική Αττική και στις υπόλοιπες περιοχές – ιδιαίτερα τις βιομηχανικές ζώνες- για να αραιώσουν τα δρομολόγια και να μην αναγκάζονται να παστώνονται σαν σαρδέλες οι εργαζόμενοι για να πάνε στη δουλειά τους;

Αντί να κουνάει το δάχτυλο και να επικαλείται άλλη μια φορά την «ατομική ευθύνη», να μας απαντήσει επιτέλους για τη δική της ευθύνη και την ευθύνη των εργοδοτών! Να μας πει: Δε γνωρίζουν τα στελέχη της κυβέρνησης ότι υπάρχουν εργοστάσια που έχουν επιβεβαιωμένο κρούσμα και η εργοδοσία το κρύβει; Ότι ακόμη περισσότερο σε αυτές τις συνθήκες η τρομοκρατία μέσα στους χώρους δουλειάς τσακίζει κόκκαλα; Ότι οι εργοδότες απειλούν τους εργαζόμενους να μην πουν ότι έχουν συμπτώματα; Ότι υπάρχουν περιπτώσεις που απαιτούν από εργαζόμενους που νοσούν οι ίδιοι ή είναι επαφές με επιβεβαιωμένο κρούσμα, να πηγαίνουν στη δουλειά (με μια μάσκα παραπάνω); Ότι όχι μόνο δε διενεργούν μαζικά τεστ στους εργαζόμενους, αλλά ουσιαστικά δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την προστασία τους; Ότι υπάρχουν χώροι που δεν τηρούν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας, εργοδότες που υποχρεώνουν με την απειλή της απόλυσης ακόμη και ευπαθείς ομάδες να εργάζονται εκθέτοντας καθημερινά την υγεία τους σε τεράστιους κινδύνους; Ότι στους χώρους δουλειάς παραμένουν και οι υπόλοιποι κίνδυνοι εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, πέραν της πανδημίας, λόγω έλλειψης των αναγκαίων μέτρων προστασίας;

Ή δεν έχουν ακούσει ότι απειλούν όποιον εργαζόμενο τολμήσει να απαιτήσει μέτρα μέσα στο χώρο δουλειάς;

Γνωρίζουν πολύ καλά! Αλλά κάνουν τα στραβά μάτια μπροστά στις απαιτήσεις των εργοδοτών, γιατί τα δικά τους συμφέροντα υπηρετεί η πολιτική τους.

Κλείνουν τα αυτιά στις καταγγελίες των εργαζομένων και των ταξικών σωματείων. Κάνουν τους αδιάφορους όταν οι εργοδότες παίζουν με τη δημόσια υγεία, λέγοντας σε περίπτωση απόκρυψης επιβεβαιωμένου κρούσματος ότι δήθεν ότι «δε θέλουν να δημιουργήσουν ανησυχία χωρίς λόγο», προκαλώντας με αυτό τον τρόπο ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία. Όταν οι εργοδότες λένε ότι «εδώ είναι ιδιωτικός τομέας και δεν έχουμε περιθώριο να κλείσουμε».

Η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα που υπηρετούν την ίδια πολιτική, αποδεικνύονται οι καλύτεροι σύμμαχοί των εργοδοτών για την εξασφάλιση της κερδοφορίας τους. Υπηρέτησαν και υπηρετούν μια πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό.

Φτάνει πια! Τώρα να δυναμώσει η πάλη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και του λαού. Τώρα να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας μας. Δε θα βάλουμε άλλο σε κίνδυνο την υγεία μας για τα δικά τους κέρδη.

Απαιτούμε εδώ και τώρα

Να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς. Με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας να γίνουν δωρεάν μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.

Να στελεχωθούν άμεσα όλες οι αρμόδιες κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες και να διενεργούν συχνούς ελέγχους στους μεγάλους χώρους δουλειάς για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας των εργαζομένων, αλλά και όλων των αναγκαίων μέτρων σε περίπτωση που υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίζονται όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων που νοσούν ή μπαίνουν προληπτικά σε καραντίνα, καθώς δεν μπορεί να αποτελεί ατομική ευθύνη σε συνθήκες μάλιστα έξαρσης της πανδημίας.

Να παρθούν άμεσα μέτρα για την ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων από και προς την εργασία τους. Να πυκνώσουν τα δρομολόγια των ΜΜΜ. Στα μεγάλα εργοστάσια που απασχολούν δεκάδες εργαζόμενους να μπουν δωρεάν δρομολόγια με ευθύνη της εργοδοσίας.

Να στελεχωθούν οι δημόσιες δομές υγείας, να στελεχωθούν τα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Να γίνει πραγματική και άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.»

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: