Πούτιν: Οι κομμουνιστές φταίνε για την κατάρρευση της ΕΣΣΔ ή αλλιώς μάθανε πως οπορτουνίζουμε, πλακώσανε κι οι Πούτιν

Ο Πούτιν προφανώς δε στενοχωριέται για το σοσιαλισμό και τους κομμουνιστές, αλλά γιατί η σύγχρονη αστική Ρωσία εξακολουθεί να υπολείπεται σε έκταση και ισχύ της μεταπολεμικής Σοβιετικής Ένωσης.

Το κομμουνιστικό κόμμα ενοχοποίησε για τη διάλυση της ΕΣΣΔ ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε ξέσπασμα-απάντηση προς τον Γκενάντι Ζιουγκάνοφ του ΚΚΡΟ στη ρωσική δούμα για την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης και τις συνέπεις της αντεπανάστασης που φαίνονται πρωτίστως στις κατακτήσεις και το βιοτικό επίπεδο του εργαζόμενου. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε πως, “υπό την ευαίσθητη καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος, η Σοβιετική Ένωση έπαψε να υπάρχει” και ότι  “κανένας άλλος εκτός από το Κομμουνιστικό Κόμμα, ο ρόλος του οποίου ήταν κατοχυρωμένος ακόμη και στο Σύνταγμα της Σοβιετικής Ένωσης, δεν ήταν μεταξύ αυτών που ηγούντο αυτής της διαδικασίας”, προσθέτοντας πως “πολλές έξωθεν δυνάμεις, το ΚΚΣΕ ήταν επικεφαλής και στην ουσία με τα χέρια των ηγετών του ΚΚΣΕ, ούτως ή άλλως, εξελίχθηκε η διαδικασία αυτή”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που “παίρνει ο πόνος” τον Πούτιν για την τύχη της ΕΣΣΔ, αφού είχε δηλώσει πριν λίγους μήνες πως αν μπορούσε “θα απέτρεπε την κατάρρευσή της.”, ενώ με διάφορες αφορμές, όπως και τη σημερινή μέρα της Αντιφασιστικής νίκης των λαών, προσπαθεί να οικειοποιηθεί τα τμήματα της σοβιετικής κληρονομιάς που θεωρεί πως μπορεί να προσαρμόσει στο δικό του εθνικό και πολιτικό αφήγημα.

Ο Πούτιν προφανώς δε στενοχωριέται για το σοσιαλισμό και τους κομμουνιστές, αλλά γιατί η σύγχρονη αστική Ρωσία εξακολουθεί να υπολείπεται σε έκταση και ισχύ της μεταπολεμικής Σοβιετικής Ένωσης. “Ξεχνά” επίσης ότι για τις ανατροπές δεν ευθύνονται οι κομμουνιστές γενικά αόριστα, αλλά όσοι υποκρινόμενοι τους κομμουνιστές άλωσαν το ΚΚΣΕ δήθεν στο όνομα της ανανέωσης των σοσιαλιστικών ιδεωδών, στην πραγματικότητα οργανώνοντας από τα μέσα κι από τα πάνω την αντεπανάσταση.

Η επίθεση στο ΚΚΡΟ βρίσκει αντικειμενικά πάτημα και στην “πατριωτική” γραμμή του κόμματος, που εν προκειμένω χρησιμοποιείται από τον Πούτιν εναντίον του τελευταίου ως ένα είδος μπούμερανγκ. Ανεξάρτητα όμως από την όποια πολιτική κριτική μπορεί να ασκήσει κανείς σήμερα στους Ρώσους κομμουνιστές, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν ήταν ο Ζιουγκάνοφ και το κόμμα του υπεύθυνο για την επίθεση στο λαϊκό εισόδημα και τα δικαιώματα των λαών της Σοβιετικής Ένωσης μετά την επικράτηση της αντεπανάστασης.

Σ’ ένα πράγμα ωστόσο έχει αδιαμφισβήτητα δίκιο ο Ρώσος πρόεδρος, κι αυτό δεν είναι άλλο από το ότι όντως το ΚΚΣΕ ήταν στα πράγματα καθ’ όλη τη διάρκεια των ανατροπών, έχοντας κυοφορήσει στις γραμμές του την πολιτική “πρωτοπορία” της αντεπανάστασης, που πάτησε στα λάθη, την ελλιπή εγρήγορση και τα προβληματικά αντανακλαστικά των πραγματικών κομμουνιστών στο κόμμα και την κοινωνία.

Αν όμως εννοεί -που δείχνει και το πιθανότερο ενδεχόμενο- πως η επικράτηση της αντεπανάστασης είναι “ιστορικό γεγονός”, όπως τη χαρακτήρισε στην ίδια απάντηση, δηλαδή τετελεσμένο και μη αναστρέψιμο, συνεπώς τα κεφάλια μέσα και πορεύομαστε ως έχει, εκφράζει απλώς μύχιους πόθους του ίδιου και της τάξης που εκπροσωπεί.

Οι λαοί δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
1 Σχόλιο

  • Ο/Η vassilis λέει:

    Εδώ που τα λέμε, δεν έχει και άδικο ο Πούτιν. Όσο γι αυτούς που “υποκρινόμενοι τους κομμουνιστές, άλωσαν εκ των έσω το κομμουνιστικό κόμμα” κι αυτό, πάλι κακή πρακτική του ΚΚ ήταν, που έβαζε μέσα στο κόμμα τη “Σάρα και τη Μάρα” σχεδόν με το ζόρι και χωρίς κανένα σχεδόν κριτήριο καταλληλότητας. Θεωρούσε, το κόμμα, ότι κατ αυτόν τον τρόπο τους ελέγχει και τους εντάσσει στην κομματική πειθαρχεία, όμως τελικά, ήταν το κόμμα που έχασε τον επαναστατικό του χαρακτήρα και αλλοτριώθηκε εκ των έσω από τα αστικά στοιχεία που τα έβαλε μεν στις τάξεις του, αλλά δεν τα ενσωμάτωσε.

Κάντε ένα σχόλιο: