Πολύτιμη η διεθνιστική αλληλεγγύη: «Το ΚΚΕ σταθερός φίλος της Κούβας ενάντια στον αμερικανικό αποκλεισμό»

Επέστρεψε στην Αθήνα από την Κούβα η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που βρισκόταν στην Αβάνα από την Τετάρτη 13/7 έως το βράδυ του Σαββάτου 16/7 μετά από πρόσκληση του ΚΚ Κούβας (ΚΚΚ), και είχε σειρά συναντήσεων με κομματικά, κρατικά, συνδικαλιστικά και νεολαιίστικα στελέχη της Κούβας.

Επέστρεψε στην Αθήνα από την Κούβα η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, και Αρη Ευαγγελίδη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, που βρισκόταν στην Αβάνα από την Τετάρτη 13/7 έως το βράδυ του Σαββάτου 16/7 μετά από πρόσκληση του ΚΚ Κούβας (ΚΚΚ), είχε σειρά συναντήσεων με κομματικά, κρατικά, συνδικαλιστικά και νεολαιίστικα στελέχη της Κούβας.

Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον Ρομπέρτο Μοράλες Οχέδα, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Κούβας

Συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον Ρομπέρτο Μοράλες Οχέδα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΚ, υπεύθυνο για οργανωτικά ζητήματα και τις διεθνείς σχέσεις, που εκτελεί και χρέη αντιπροέδρου της Κούβας.

Συναντήθηκε επίσης με τον Κάρλος Φερνάντες ντε Κοσίο, υφυπουργό Εξωτερικών της Κούβας.

Είχε ακόμα πολλαπλές συναντήσεις με αντιπροσωπεία του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΚ με επικεφαλής τους Ανχελ Αρσουάγα, μέλος της ΚΕ και συντονιστή του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚΚ, και τον Χουάν Κάρλος Μαρσάν, αναπληρωτή συντονιστή του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε επίσης με αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Νεολαίας Κούβας, με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Κούβας, επισκέφτηκε το ερευνητικό κέντρο «Φίνλεϊ», όπου ανακαλύφθηκαν 2 από τα 4 κουβανικά εμβόλια κατά του κορονοϊού (Soberana 2 και Soberana plus), ενώ παρά το πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί και επιχειρήσεις και γειτονιές της κουβανικής πρωτεύουσας, καθώς και το «Κέντρο Φιντέλ Κάστρο».

Ρομπέρτο Μοράλες Οχέδα: «Το ΚΚΕ σταθερός φίλος της Κούβας ενάντια στον αμερικανικό αποκλεισμό»

Από τη συνάντηση με τον Ρομπέρτο Μοράλες Οχέδα

Από τη συνάντηση με τον Ρομπέρτο Μοράλες Οχέδα

Ο Ρομπέρτο Μοράλες Οχέδα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο, στην πορεία υλοποίησης των αποφάσεων του 8ου Συνεδρίου του ΚΚ Κούβας, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλη του 2021 και έθεσε τρία κύρια καθήκοντα του Κόμματος: Τον αγώνα για την ειρήνη, την οικονομική μάχη και την ιδεολογική σταθερότητα, εν μέσω μιας περίπλοκης εθνικής κατάστασης, που έχει προκληθεί εξαιτίας της έντασης του οικονομικού – εμπορικού αποκλεισμού από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που επηρεάζει άμεσα τις κουβανικές οικογένειες, εκδηλώνεται δε με τις ελλείψεις στα καύσιμα και στην ηλεκτρική ενέργεια.

Ευχαρίστησε το ΚΚΕ για την αλληλεγγύη του και τη στήριξή του στην Κούβα και επαναβεβαίωσε την υψηλή σημασία που αποδίδει το ΚΚ Κούβας στην 22η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που θα πραγματοποιηθεί στην Αβάνα τον ερχόμενο Οκτώβρη, εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης που επιδεινώθηκε από την Covid-19, και των εκστρατειών στα ΜΜΕ που ενορχηστρώνει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός κατά των σοσιαλιστικών ιδεών και ιδιαίτερα κατά της Κουβανικής Επανάστασης.

Από τη μεριά του, ο Γ. Μαρίνος στάθηκε ιδιαίτερα στη σταθερή αλληλεγγύη του ΚΚΕ προς την Κούβα, τον λαό της και το ΚΚ Κούβας και ανέφερε διάφορα παραδείγματα από την πάλη για την άρση του απαράδεκτου και εγκληματικού αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ. Ακόμη ενημέρωσε για την κατάσταση στην Ελλάδα, τα προβλήματα των εργαζομένων, εξαιτίας των πολιτικών που ακολούθησαν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρθηκε εκτενώς στην πάλη του ΚΚΕ. Ο Γ. Μαρίνος αναφέρθηκε επίσης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, στις μεγάλες κινητοποιήσεις που γίνονται στην Ελλάδα ενάντια στην εμπλοκή σε αυτόν, καθώς και στους κινδύνους γενίκευσης του πολέμου, ή εκδήλωσης νέων εστιών, στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.

Το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην πάλη των κομμουνιστών της Ελλάδας ενάντια στην ακρίβεια, στην ανεργία, στα άλλα λαϊκά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι εξαιτίας του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, καθώς και στους μεγάλους κοινωνικούς αγώνες που αναπτύσσονται, με τη σημαντική συμβολή του ΚΚΕ, που εργάζεται στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και της συγκρότησης της Κοινωνικής Συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου με κατεύθυνση ενάντια στα μονοπώλια και στον καπιταλισμό.

Υφυπ. Εξωτερικών Κούβας: «Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να πνίξουν το παράδειγμα της Κούβας»

Ο Γ. Μαρίνος με τον Κάρλος Φερνάντες ντε Κοσίο, υφυπουργό Εξωτερικών της Κούβας

Ο Γ. Μαρίνος με τον Κάρλος Φερνάντες ντε Κοσίο, υφυπουργό Εξωτερικών της Κούβας

Κατά την επίσκεψή της στο υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έγινε δεκτή από τον Κάρλος Φερνάντες ντε Κοσίο, υφυπουργό Εξωτερικών της Κούβας, που αναφέρθηκε εκτενώς στην επιθετική στάση που κρατά εδώ και 6 δεκαετίες η ηγεσία των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα.

Σημείωσε πως η στρατηγική των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες δεν αλλάζει, αν και οι Πρόεδροι, τα πολιτικά κόμματα εναλλάσσονται γιατί ο σχεδιασμός των ΗΠΑ προβλέπει την ανατροπή της επαναστατικής κυβέρνησης της Κούβας. Γνωρίζουν πως η μεγάλη πλειοψηφία του λαού στηρίζει την Επανάσταση, πως δεν υπάρχουν δυνάμεις ικανές να αξιοποιηθούν για την ανατροπή της, κι έτσι έχουν επιλέξει να γονατίσουν με οικονομικά μέσα τον λαό της Κούβας, με τον αποκλεισμό, που γίνεται κάθε χρόνο και πιο ασφυκτικός, με σκοπό να προκαλέσουν στον λαό απόγνωση και να διευκολυνθούν τα σχέδια ανατροπής στην Κούβα. Θέλουν, όπως είπε, να «πνίξουν» το παράδειγμα που δίνει η Κούβα σε άλλες χώρες, που δεν ρωτάει το ΔΝΤ ή άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις πώς θα πρέπει να είναι η Υγεία, η Παιδεία, οι κοινωνικές παροχές, κ.ο.κ.

Από τη μεριά του, ο Γ. Μαρίνος ενημέρωσε για τις θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην περιοχή μας, την αλληλεγγύη του ΚΚΕ προς την Κούβα.

Ακολούθησαν συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τις επικίνδυνες διεθνείς εξελίξεις, τη στάση διαφόρων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως π.χ. η ΕΕ.

Στην έδρα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην έδρα του ΚΚ Κούβας, με τον Ανχελ Αρσουάγα, μέλος της ΚΕ και συντονιστή του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην έδρα του ΚΚ Κούβας, με τον Ανχελ Αρσουάγα, μέλος της ΚΕ και συντονιστή του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε συναντήσεις με αντιπροσωπεία του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΚ, με βασικό αντικείμενο την προετοιμασία της επόμενης 22ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (ΔΣΚΕΚ), που θα πραγματοποιηθεί στην Αβάνα στα τέλη Οκτώβρη του 2022.

Το ΚΚΕ, που ξεκίνησε αυτές τις Διεθνείς Συναντήσεις με πρωτοβουλία του και είχε τη δυνατότητα να φιλοξενήσει τις περισσότερες από αυτές στην Αθήνα, μοιράστηκε με τους Κουβανούς συντρόφους τεχνικές, οργανωτικές εμπειρίες από τη διοργάνωσή τους. Ταυτόχρονα συζήτησε και σειρά πολιτικών θεμάτων για την υλοποίηση των αποφάσεων της Ομάδας Εργασίας των Διεθνών Συναντήσεων, ώστε να στεφθεί με επιτυχία η διοργάνωση της 22ης ΔΣΚΕΚ.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε ακόμη χώρους όπου θα φιλοξενηθούν οι εργασίες και οι αντιπρόσωποι της επόμενης ΔΣΚΕΚ.

Στην έδρα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Κούβας

Από την επίσκεψη των στελεχών του ΚΚΕ στην έδρα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Κούβας

Από την επίσκεψη των στελεχών του ΚΚΕ στην έδρα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Κούβας

Για τη δράση και τη λειτουργία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Κούβας (CTC) ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ο Ισμαήλ Ντρουλέτ, μέλος της διοίκησής της, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής στην Εθνοσυνέλευση της Κούβας.

Η CTC ιδρύθηκε στα 1939, 20 χρόνια πριν από την Κουβανική Επανάσταση και σήμερα ενώνει στις γραμμές της 3,5 εκατομμύρια εργαζομένων. Προασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων της χώρας και ταυτόχρονα επιδιώκει να συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων, στην άνοδο του βιοτικού και πολιτικού επιπέδου των εργαζομένων. Η CTC έχει τη δυνατότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας, ενώ ο πρόεδρός της μπορεί να παρακολουθήσει τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ι. Ντρουλέτ σημείωσε πως μετά την «επικαιροποίηση του οικονομικού μοντέλου» της Κούβας, όταν επιτράπηκαν η λειτουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η μίσθωση εργατικής δύναμης, μπροστά στην CTC μπαίνει το καθήκον της οργάνωσης των εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις και της προάσπισης των δικαιωμάτων τους. Σήμερα το ποσοστό των συνδικαλισμένων που εργάζονται στον μη κρατικό τομέα είναι περίπου 45%.

Το στέλεχος της CTC ευχαρίστησε τόσο το ΚΚΕ όσο και το ΠΑΜΕ για την αλληλεγγύη τους προς την Κούβα και τον λαό της.

Από τη μεριά της, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημέρωσε για την κατάσταση της εργατικής τάξης στην Ελλάδα, τα μέτρα των τελευταίων αστικών κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στα συνδικάτα, αλλά και για τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε πρόσφατα η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς και για τους αγώνες που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: