Πογκρόμ κατά τσιγγάνων με νεκρό και τραυματίες στην Ουκρανία

Ένα ακόμα κρούσμα ρατσιστικής βίας στην Ουκρανία, που αποτελεί όμως ακραία έκφανση ενός κλίματος που καλλιεργείται σε πολλές χώρες κατά των τσιγγάνων, περιλαμβανομένης της χώρας μας.

Άνεμος δημοκρατίας εξακολουθεί να φυσά στην Ουκρανία, της οποίας η ακροδεξιά κυβέρνηση στηρίχτηκε θερμά από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, καθώς ένας 24χρονος τσιγγάνος πέθανε από απανωτές μαχαιριές φασιστοειδών κατά τη διάρκεια επίθεσης σε καταυλισμό στην πόλη Lviv λίγο πριν τα μεσάνυχτα. 7 ύποπτοι ηλικίας μεταξύ 16 και 17 ετών συνελήφθησαν μαζί με έναν 20χρονο ως οργανωτές της επίθεσης, που προκάλεσε και τέσσερις τραυματίες, ανάμεσά τους ένα 10χρονο παιδί. Οι δράστες ήταν οπλισμένοι με μπαστούνια κι άλλα όπλα, εξαπολύοντας την πιο πρόσφατη από μια σειρά επιθέσεων το τελευταίο διάστημα. Τον Απρίλη η ακροδεξιά οργάνωση C14 είχε κάψει σκηνές καταυλισμού στο Κίεβο, κυνηγώντας γυναίκες και παιδιά.

Παρά τις δεσμεύσεις των αρχών για διεξαγωγή έρευνας και αυστηρή τιμωρία των ενόχων, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επισημάνει την αύξηση της ακροδεξιάς βίας κατά μειονοτήτων στην Ουκρανία, με τις αρχές να έχουν “αποτύχει” να λάβουν οποιοδήποτε μέτρο οδηγώντας σε μια “ατμόσφαιρα σχδόν πλήρους ατιμωρησίας, που δεν μπορεί παρά να αποθρασύνει τις ομάδες ώστε να διαπράξουν κι άλλες επιθέσεις”.

Υπενθυμίζουμε ότι και στην καρδιά της Δυτικής Ευρώπης, καλλιεργείται συστηματικά κλίμα κατά των Τσιγγάνων, καθώς πριν λίγες μόνο μέρες ο Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία μάζεψε άρον-άρον τις δηλώσεις του περί απογραφής των Τσιγγάνων της Ιταλίας, ώστε να απελαθούν “οι παράνομοι”. αφού “δυστυχώς” οι Ιταλοί πολίτες Ρομά νομικά δεν μπορούσαν να εκδιωχθούν. Αλλά και στη χώρα μας, ανάμεσα σε διάφορα περιστατικά καλλιέργειας κλίματος κατά της συγκεκριμένης ομάδας συμπολιτών μας, ξεχώρισε εκείνο των χειροκροτημάτων στο φονιά της 13χρονης στην Άμφισσα, εν μέσω “προβλέψεων” πολλών ΜΜΕ για “βεντέτα” των τσιγγάνων της περιοχής, που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν.

Με πληροφορίες από bbc.com

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: