“Οσο πιο γρήγορα πετύχετε, τόσο το καλύτερο” – Την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ στη χούντα του Βιντέλα στην Αργεντινή επιβεβαιώνουν νέα αρχεία

Τα αρχειακά τεκμήρια προσθέτουν ολοένα και περισσότερες ψηφίδες σε κάποιες από τις πιο μελανές σελίδες του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στο νότιο ημισφαίριο.

Η εμπλοκή των ΗΠΑ στις δικτατορίες και τα πραξικοπήματα της Λατινικής Αμερικής από το β’ μισό του 20ου αιώνα δεν είναι ακριβώς έκτακτη είδηση, έχει όμως ενδιαφέρον όταν τα αρχειακά τεκμήρια προσθέτουν ολοένα και περισσότερες ψηφίδες σε κάποιες από τις πιο μελανές σελίδες του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στο νότιο ημισφαίριο.

Με αφορμή τα 45χρόνια από το πραξικόπημα του Χόρχε Βιντέλα στην Αργεντινή, νέα αποχαρακτηρισμένα αρχεία από το “Αρχείο Εθνικής Ασφαλείας” (NSA) των ΗΠΑ, επιβεβαιώνουν όχι μόνο το γεγονός το ίδιο, αλλά και το βαθμό της στήριξης που παρείχαν οι ΗΠΑ στο στρατιωτικό καθεστώς.

Μια σειρά τηλεγραφήματα από τον πρώην Αμερικανό πρέσβη στην Αργεντινή, Ρόμπερτ Χιλ, δείχνουν ότι από νωρίς ο ίδιος είχε συναντήσεις με έναν από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος, τον Εμίλιο Μασέρα, επικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου που επιβλήθηκε στις 24 Μαρτίου 1976. Ο Χιλ έγραφε μεταξύ άλλων πως “Η πρεσβεία έχει ήδη υποδείξει διακριτικά και μέσω τρίτων στο στρατό ότι οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν μια νέα κυβέρνηση στην Αργεντινή”.

Επιπλέον, από τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα αποκαλύπτεται ότι ο υφυπουργός εξωτερικών Γουίλιαμ Ρότζερς ενημέρωσε τον υπουργό του Χένρι Κίσινγκερ όπως και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου από τα μέσα Φλεβάρη για τα σχέδια αποσταθεροποίησης στην Αργεντινή.

Ο Ρότζερς τόνιζε ότι η επικείμενη χούντα θα είχε ευνοϊκές διαθέσεις προς τις ΗΠΑ, προεξοφλώντας παράλληλα ότι θα ήταν βίαιο προς τους αντιπάλους της: “Η στρατιωτική κυβέρνηση θα είναι φιλική προς τις ΗΠΑ, ωστόσο, ενισχύοντας τον αγώνα της κατά των ανταρτών, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα προβεί σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θα δημιουργούσαν διεθνείς επικρίσεις”. O ίδιος ο Κίσινγκερ δήλωνε ενθουσιασμένος με την προοπτική πραξικοπήματος, λέγοντας πως “Θα θέλαμε να επιτύχετε… οι φίλοι πρέπει να υποστηρίζονται. Όσο νωρίτερα πετύχετε, τόσο το καλύτερο”.

Επιπλέον, αξιωματικοί της CIA, συνοδεία του Ρεπουμπλικανού βουλευτή Τζέσι Χελμς, επισκέφτηκαν το Μπουένος Άιρες μόλις 12 μέρες πριν το πραξικόπημα. Ο Βιντέλα επιθυμούσε να λάβει συμβουλές από αυτή την αποστολή, ώστε να διαχειριστεί “το ζήτημα των δημοσίων σχέσεων” του σχεδιαζόμενου πραξικοπήματος.

Παράλληλα, είναι φανερό ότι οι ΗΠΑ προσπάθησαν να φανούν δημόσια όσο πιο αμέτοχες γίνεται στα γεγονότα, με τον πρεσβευτή Χιλ να αναφέρει σε τηλεγράφημά του ότι “Η παρουσία μου εκτός χώρας όταν συμβεί το πραξικόπημα, θα είναι πιστεύω υπέρ μας στο να δείξουμε τη μη εμπλοκή της πρεσβείας και της κυβέρνησης των ΗΠΑ”.

Εντέλει, η χούντα επιβλήθηκε, επιβάλλοντας ως το 1983 μια από τις πιο αιματηρές δικτατορίες της Λατινικής Αμερικής, με 30.000 αγνοούμενους και πάνω από 500 παιδιά που άλλαξαν ταυτότητα. Μόνο το 1979, η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά την επίσκεψή της στην Αργεντινή έλαβε 5580 αναφορές για απαγωγές, βασανισμούς και δολοφονίες.

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: