Νέες προσπάθειες φίμωσης των αγωνιστικών δυνάμεων στο Ισραήλ που καταγγέλλουν τη σφαγή στη Γάζα: Σχέδια απαγόρευσης του συνεδρίου του «Hadash»

Οπως κατήγγειλε το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα («Hadash», το πολιτικό μέτωπο στο οποίο συμμετέχει και το ΚΚ Ισραήλ), η ισραηλινή αστυνομία προσπαθεί να εμποδίσει τη διεξαγωγή εθνικού συνεδρίου του «Hadash»…με το επιχείρημα ότι θα περιλαμβάνει «υποκινητικές ομιλίες που θα έθεταν σε κίνδυνο τη δημόσια ευημερία».

Νέες προσπάθειες φίμωσης των αγωνιστικών δυνάμεων στο Ισραήλ εντείνει η κυβέρνηση Νετανιάχου και συνολικά η αστική τάξη της χώρας, καθώς η κλιμάκωση της σφαγής στη Γάζα εξαρτάται και από το να πετύχει να έχει την κοινωνική συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας.

Οπως κατήγγειλε την Παρασκευή το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα («Hadash», το πολιτικό μέτωπο στο οποίο συμμετέχει και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ), η ισραηλινή αστυνομία προσπαθεί να εμποδίσει τη διεξαγωγή εθνικού συνεδρίου του «Hadash» που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 16 Δεκέμβρη, με το επιχείρημα ότι θα περιλαμβάνει «υποκινητικές ομιλίες που θα έθεταν σε κίνδυνο τη δημόσια ευημερία». Σε αυτό το πλαίσιο, η αστυνομία απείλησε τον ιδιοκτήτη του χώρου όπου είχε σχεδιαστεί η διεξαγωγή του συνεδρίου, στην πόλη Shefa-Amr στο βόρειο Ισραήλ.

Τι ανησύχησε την ισραηλινή κυβέρνηση; Οτι στην ατζέντα του συνεδρίου περιλαμβάνεται και η «πολιτική δράση ενάντια στη συνέχιση του πολέμου στη Γάζα και κατά της πολιτικής δίωξης από την ακροδεξιά κυβέρνηση», όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του «Hadash», Amjad Shbita.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, η αστυνομία δεν παρέλειψε να δώσει άδεια για να γίνει την Πέμπτη πορεία ακροδεξιών με αίτημα την «ανανέωση του πλήρους εβραϊκού ελέγχου στην Ιερουσαλήμ και στο Ορος του Ναού».

Σε αυτές τις συνθήκες, συνεδρίασε το Πολιτικό Γραφείο του «Hadash» και – όπως μεταδόθηκε και στην ιστοσελίδα του – αποφασίστηκε «η απόρριψη των μέτρων εκφοβισμού από τη δεξιά κυβέρνηση. Επιμένουμε να υψώσουμε τη φωνή μας ενάντια στον πόλεμο και τον φασισμό. Με θάρρος και υπευθυνότητα θα πραγματοποιήσουμε το Συμβούλιο Hadash την προγραμματισμένη ημερομηνία».

Το «Hadash» και το ΚΚ Ισραήλ καλούν επίσης «τους ακτιβιστές, σε όλες τις αραβικές και εβραϊκές δυνάμεις, μαζί με τις διεθνείς αντιφασιστικές δυνάμεις να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη δίωξη των μακαρθιστών, να αντιταχθούν στην καταστολή των φωνών ενάντια στον εγκληματικό πόλεμο και στην εγκαθίδρυση ενός σκοτεινού φασιστικού καθεστώτος στο Ισραήλ». Καταγγέλλουν επιπλέον ότι η ισραηλινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον πόλεμο ως ευκαιρία για να επιταχύνει την επίθεση και στα δημοκρατικά δικαιώματα.

Οπως μεταδίδουν και αστικά ισραηλινά ΜΜΕ, όπως η «Χααρέτζ», από την έναρξη του πολέμου, είναι αμείωτα τα περιστατικά φίμωσης φωνών που αντιστέκονται στη σφαγή και στην καταστολή: Μεταξύ άλλων, η αστυνομία διέλυσε βίαια τις σιωπηρές αγρυπνίες διαμαρτυρίας μπροστά από το σπίτι του υπουργού Nir Barkat στην Ιερουσαλήμ. Συνέλαβε στελέχη αραβικών δυνάμεων που ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να διαδηλώσουν κατά του πολέμου. Αρνήθηκε να εκδώσει άδεια για διαδήλωση στο Τελ Αβίβ για κατάπαυση του πυρός. Συνέλαβε διαδηλωτές σε σιωπηρή διαμαρτυρία στη Χάιφα κ.λπ. Ολα αυτά με το επιχείρημα ότι τέτοιες δράσεις απειλούν τη δημόσια ασφάλεια…

Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: