Νεαρό ζευγάρι Σύριου πρόσφυγα με Γερμανίδα μπαίνει σε αστυνομική προστασία μετά από απειλές ακροδεξιών:

Αφορμή η προβολή ντοκυμανταίρ για τη σχέση τους, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε ακροδεξιές ιστοσελίδες, την εφημερίδα Bild και το κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία”

Τον περασμένο Νοέμβριο, προβλήθηκε στο παιδικό κανάλι KiKa η ιστορία του 19χρονου Diaa από τη Συρία και της 16χρονης Malvina. Σε αυτό περιγράφονται οι όμορφες και οι δύσκολες πτυχές αυτής της σχέσης, όπως πχ. η επιθυμία του νεαρού η φίλη του, που δηλώνει “χειραφετημένη χριστιανή”, να μη φοράει πια κοντές φούστες ή να τρώει χοιρινό. Ακροδεξιές ιστοσελίδες μυρίστηκαν λαβράκι, κι άρχισαν από την επομένη να κατηγορούν την εκπομπή ως “όργανο εξισλαμισμού”. Η αρχική αβλεψία του σταθμού σχετικά με την ηλικία του Diaa, που αναφέρθηκε ως 17χρονος, αν και στη συνέχεια διορθώθηκε, έγινε αφορμή να μπει και η εφημερίδα Bild στο χορό, η οποία εκτός των άλλων παρουσίασε το πραγματικό όνομα του νεαρού (Μωχάμεντ) που είχε εμφανιστεί μόνο με το παρατσούκλι του, πρόβαλε αντιδράσεις θεατών με αποδέκτη το σταθμό μετά την εκπομπή, ενώ τον παρουσίασε ως φιλοεξτρεμιστή λόγω ενός like σε ανάρτηση του Γερμανού Ισλαμιστή τέως πυγμάχου Πιέρ Φόγκελ. Στο μεταξύ η εκστρατεία μίσους κατά του ζευγαριού λάμβανε ολοένα πιο απειλητικές διαστάσεις, ιδίως αφότου, πολλές βδομάδες μετά το ντοκυμανταίρ, στην περιοχή Κάντελ 15χρονος Αφγανός μαχαίρωσε τη συνομήλικη φίλη του. Ο Βουλευτής Στουτγγάρδης της ξενοφοβικής “Εναλλακτικής για τη Γερμανία” Ντίρκ Σπάνιελ, δε δίστασε να συνδέσει το περιστατικό με την προβολή της εκπομπής δηλώνοντας: “Η ταινία είναι μια ανεύθυνη χειραγώγηση και προπαγάνδα σε βάρος ανηλίκων”. Η ηγέτιδα του κόμματος Αλίς Βάιντελ έγραψε στο τουίτερ “Προετοιμάζει το KiKa τα κορίτσια μας για γάμους με μουσουλμάνους μετανάστες;”, ενώ από κοντά η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Μπεατρίξ φον Στορχ κατήγγειλε πως: “Η κουλτούρα μας θα δύσει και η Γερμανία θα γίνει ισλαμιστική, όσο κρατικά μέσα στο παιδικό κανάλι ωραιοποιούν την υποταγή μας ως πράξη αγάπης”.

Δυο μήνες μετά την πρώτη προβολή του ντοκυμανταίρ, η εταιρεία παραγωγής του, η Ραδιοτηλεόραση της Έσσης, πρόβαλε talk show για το ζήτημα, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι ο Diaa έχει δεχτεί απειλές για τη ζωή του, ενώ η διευθύντρια τηλεοπτικού προγράμματος Γκαμπριέλε Χόλτσνερ πρόσθεσε ότι ο ο νεαρός έλαβε απειλητικά μηνύματα και από ακραίους ισλαμιστικούς κύκλους. Μετά από αυτό, υπήρξε αστυνομική παρέμβαση, αρχικά μέσω της εγκατάστασης ενός συστήματος έκτακτης κλήσης, ωστόσο καθώς τα διαδικτυακά σχόλια μίσους κυρίως σε ακροδεξιές ιστοσελίδες γινόταν όλο και εντονότερα, εδώ και λίγες βδομάδες έχει τεθεί περιπολικό στην υπηρεσία προστασίας των δύο νέων. Όπως σημειώνει σε χθεσινό του άρθρο ο Σύριος δημοσιογράφος και πρόσφυγας στη Γερμανία, Γιαχία Αλαούς: “Κατά τη γνώμη μου η αντίδραση στην ταινία είναι ένα ισχυρό μήνυμα, το οποίο κατέστη κοινωνικά αποδεκτό κι εφικτό μόνο με την είσοδο της “Εναλλακτικής για τη Γερμανία στο κοινοβούλιο. Από το 2015 δημιουργήθηκαν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες τέτοια ζευγάρια, αλλά καμιά ιστορία δεν είχε ως τώρα αυτή την εξέλιξη. Φοβάμαι ότι πολλοί πρόσφυγες πλέον θα προσέχουν πολύ τη σχέση τους και θα το σκεφτούν τρεις φορές, πριν αποδεχτούν πρόσκληση από μήντια. “

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: