Νέα στοιχεία στη δίκη για τη δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ – Κίνηση στραγγαλισμού έκανε εναντίον του ο Derek Chauvin

Σε μια άλλη εξέλιξη σχετικά με τη δίκη του Derek Chauvin, αρνήθηκε να να καταθέσει στο δικαστήριο ένας μάρτυρας – κλειδί της υπόθεσης, ο Μόρις Λέστερ Χολ, που ήταν συνεπιβάτης του Φλόιντ τη μέρα της σύλληψής του.

Φως στις συνθήκες της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ ρίχνει η δίκη του βασικού κατηγορούμενου της υπόθεσης, πρώην αστυνομικού της Μινεάπολης, Derek Chauvin, που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας. Στα βίντεο που προβλήθηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία, ο αστυνομικός αρπάζει το Φλόιντ από το λαιμό σε μια κίνηση στραγγαλισμού.

Ο Φλόιντ, σύρεται με τη βία στο περιπολικό και στη συνέχεια ρίχνεται κάτω στο έδαφος, όπου φωνάζει 27 φορές “Δεν μπορώ να αναπνεύσω”, όπως και τη μητέρα του επανειλημμένα και είναι φανερό ότι όντως δυσκολεύεται αναπνευστικά, χωρίς αυτό να εμποδίζει τους αστυνομικούς που κάθονται πάνω του για 9 λεπτά μέχρι που ξεψύχησε.

Σε μια άλλη εξέλιξη σχετικά με τη δίκη του Derek Chauvin, αρνήθηκε να να καταθέσει στο δικαστήριο ένας μάρτυρας – κλειδί της υπόθεσης, ο Μόρις Λέστερ Χολ, που ήταν συνεπιβάτης του Φλόιντ τη μέρα της σύλληψής του. Μάλιστα, ο ίδιος, εμφανιζόμενος σε συνεντεύξεις λίγες μέρες μετά το φόνο, δήλωνε πως “θα γίνει η φωνή του [Φλόιντ]”.

Εντέλει ο ίδιος ζήτησε από το δικαστήριο της κομητείας Hennepin να μην προσκληθεί ως μάρτυρας και επέμεινε μάλιστα πως δε θα απαντήσει σε καμία ερώτηση εφόσον προκληθεί. Οι δικηγόροι του Χολ επικαλέστηκαν το δικαίωμά του, σύμφωνα με την πέμπτη τροποποίηση του αμερικανικού συντάγματος “να μην ενοχοποιήσει τον εαυτό του” και εύλογα η επιλογή του συνδέεται με το γεγονός ότι εναντίον του εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης για άσχετα με την υπόθεση Φλόιντ αδικήματα, όπως οπλοκατοχή, ενδοοικογενειακή βία και κατοχή ναρκωτικών, αλλά και για την προσπάθεια πληρωμής με πλαστό χαρτονόμισμα μαζί με τον Φλόιντ, που έγινε και η αφορμή για τη βάναυση σύλληψη και τελικά δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού που έγινε σύμβολο κατά της αστυνομικής βίας μετά το θάνατό του.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: