Νέα απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα – Στο προεδρικό μέγαρο καλεί το λαό η κυβέρνηση

Διαψεύδουν οι αρχές την κατάληψη αεροπορικής βάσης από τους πραξικοπηματίες.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μία ακόμα απόπειρα του αυτοανακηρυχθέντα “προέδρου” Χουάν Γκουαϊδό, να ανατρέψει πραξικοπηματικά την εκλεγμένη κυβέρνηση Μαδούρο για λογαριασμό των προστατών του στην Ουάσινγκτον. Νωρίς το πρωί της Τρίτης ο Γκουαϊδό κάλεσε το λαό της Βενεζουέλας σε “εξέγερση”, εμφανιζόμενος μεταξύ ενστόλων κοντά στην αεροπορική βάση Καρλότα, δίπλα στον υπό κατ’ οίκον περιορισμό υποτίθεται ηγέτη της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες, τον οποίο φέρεται να “απελευθέρωσαν” στρατιωτικοί που τάχθηκαν στο πλευρό του πραξικοπηματία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Συνταγματικής Εθνοσυνέλευσης Ντιοσδάδο Καμπέγιο διέψευσε κατάληψη της αεροπορικής βάσης Λα Καρλότα, λέγοντας πως “δεν προσβλήθηκε καμία στρατιωτική εγκατάσταση στη χώρα”, παραδεχόμενος πάντως πως ομάδα του στρατού έχει συνταχθεί με τους πραξικοπηματίες. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση της Βενεζουέλας καλεί το λαό της χώρας να κινητοποιηθεί έξω από το Μέγαρο Μιραφλόρες στο Καράκας για την προάσπιση της δημοκρατίας και τη ματαίωση του πραξικοπήματος.

Ο υπουργός άμυνας της χώρας, Βλαντίμιρ Παδρίνο, απέρριψε την απόπειρα πραξικοπήματος και δήλωσε πως οι νόμιμες στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας θα απαντήσουν σε κάθε απόπειρα ανατροπής του Νικολάς Μαδούρο. “Οι ψευτοπολιτικοί ηγέτες που έχουν μπει επικεφαλής αυτού του ανατρεπτικού κινήματος χρησιμοποίησαν στρατό και αστυνομία με πολεμικά όπλα σε δημόσιο δρόμο της πόλης για να δημιουργήσουν αναστάτωση και τρόμο.”

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, κάποιοι εντός κι εκτός Ελλάδας δεν μπορούν να κρύψουν τη χαρά τους. Πρώτος και καλύτερα φυσικά ο ειδικός μαδουρολόγος Ιάσων Πιπίνης, που μας ενημερώνει για τον “εμβληματικό πολιτικό κρατούμενο Λεοπόλδο Λόπες” :

Τόσο εμβληματικό, που είναι μάλλον ο πρώτος στον πλανήτη που διαθέτει ενεργό επίσημο λογαριασμό στο τουίτερ.

Από κοντά κι εν αναμονή των επίσημων διθυράμβων της ΝΔ, η Μαρέβα Μητσοτάκη, σαλπίζοντας το μήνυμα της ελευθερίας αγγλιστί για το διεθνές κοινό που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις γεωπολιτικές της αναλύσεις:

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Antonio Tajani, ο ίδιος κύριος που είχε να πει μια καλή κουβέντα για το Μουσολίνι και φώναζε αλυτρωτικά συνθήματα σε βάρος γειτονικών χωρών πριν λίγους μήνες, γιορτάζει την “ιστορική στιγμή για την επιστροφή της δημοκρατίας και της ελευθερίας στη Βενεζουέλα, που το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πάντα υποστήριζαν. Η απελευθέρωση του βραβευμένου με βραβείο Ζαχάροφ Λεοπόλδο Λόπες από στρατιωτικούς σύμφωνα με το σύνταγμα είναι μια σπουδαία είδηση. Πάμε ελεύθερη Βενεζουέλα!” Μη γίνει μόνο καμιά στραβή στις ευρωεκλογές και μπατάρει η ΕΕ ακροδεξιά όμως.

Ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση προκαλεί η ανάρτηση του Έντουαρντ Σνόουντεν, που ενώ αναφέρει την απόπειρα Γκουαϊδό ως πραξικόπημα, αφενός δε βρίσκει λέξη καταδίκης γι’ αυτό, αφετέρου μας καλεί να καταδικάσουμε που αυτές τις ώρες είναι λίγο δύσκολο να ανεβάσεις στόρι στο Ίνσταγκραμ αν είσαι στη Βενεζουέλα, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να μπλοκάρει την πρόσβαση στα ΜΚΔ, λες και υπάρχει κίνδυνος χούντας ας πούμε. Καθείς και οι προτεραιότητές του, καταπώς φαίνεται.

Εδώ που τα λέμε θα μπορούσε να είναι και μια άψογη ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών της ελληνικής δημοκρατίας, που προς το παρόν, όπως το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών, τηρούν σιγή ιχθύος, τηρώντας την αλάνθαστη τακτική του “πού θα κάτσει η μπίλια”.

Στο πλευρό της Βενεζουέλας, όπως αναμενόταν, τάχθηκαν από την πρώτη στιγμή οι κυβερνήσεις Βολιβίας και Κούβας με δηλώσεις των ηγετών τους.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: