Να αλλάξουνε δουλειά οι εστιάτορες σε κρίση – Οργή στην Ιταλία από τις δηλώσεις της υφυπουργού οικονομικών Λάουρα Καστέλι

“Σε μια σοσιαλιστική κοινωνία κάποια σαν αυτή θα είχε δικαίωμα να μιλήσει. Όχι να ακουστεί” σχολίασε δηκτικά ο Μάρκο Ρίτσο από το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Η πανδημία, όπως σε όλες σχεδόν τις χώρες, έχει πλήξει βαθιά τον τομέα της εστίασης, ιδιαίτερα στην Ιταλία, που βγήκε εδώ και περίπου δυο μήνες από μια βαθιά καραντίνα και συνεχίζει, έστω με κατά πολύ μειωμένους ρυθμούς ως τώρα, να προσθέτει κρούσματα και θύματα στη μαύρη λίστα του κορονοϊού.

Τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, το πλήγμα στον τουρισμό, αλλά και η επιφυλακτικότητα των ντόπιων να επισκεφτούν με τον παραδοσιακό ζήλο που τους διέκρινε τα αγαπημένα τους εστιατόρια και καφέ έχει οδηγήσει στο χείλος του γκρεμού χιλιάδες, μικρομεσαίους κυρίως ιδιοκτήτες. Σε μια από τις πολλές εκπομπές που πραγματοποιούνται στην ιταλική τηλεόραση για το θέμα, ένας εστιάτορας παραπονέθηκε ότι ο τζίρος του είναι κατά 80% μικρότερος από πέρσι, χωρίς να λαμβάνει επαρκή κρατική στήριξη ώστε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Η παρούσα στο πάνελ υφυπουργός οικονομίας Λάουρα Καστέλι, προερχόμενη από το κίνημα των 5 αστέρων, ούτε λίγο ούτε πολύ, προέτρεψε όσους εστιάτορες δε βγαίνουν, ν’αλλάξουν επάγγελμα: “Πρέπει να βοηθήσουμε τους δημιουργικούς επιχειρηματίες να κινηθούν σε νέες μπίζνες. Αν κάποιος αποφασίσει να μην πηγαίνει πια να κάτσει σε εστιατόριο πρέπει να βοηθήσουμε τον επιχειρηματία να κάνει μια άλλη δραστηριότητα και να μη χάσει την απασχόλησή του”.

Oι προτροπές της Καστέλι προκάλεσαν την οργή των ανθρώπων του κλάδου, που κάλεσαν την υφυπουργό “να αλλάξει εκείνη επάγγελμα”. Η ίδια για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, έκανε λόγο για παρερμηνεία, ισχυριζόμενη πως “έδωσε ένα παράδειγμα και δεν επιτέθηκε στον κλάδο, όπως κάποιοι προσπάθησαν να το εργαλειοποιήσουν”.

Τις πολυσυζητημένες δηλώσεις σχολίασε και ο Μάρκο Ρίτσο, γγ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας, μέσω ανάρτησής του στο τουίτερ:

“Εστιάτορες σε κρίση; Να αλλάξουν δουλειά”. Αυτές είναι οι λέξεις της απίστευτης Λάουρα Καστέλι, υφυπουργού του κινήματος 5 Αστέρων. Την έχετε ακούσει ποτέ να λέει λέξη; Σε μια σοσιαλιστική κοινωνία κάποια σαν αυτή θα είχε δικαίωμα να μιλήσει. Όχι να ακουστεί.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: