Μιανμάρ: Αγώνας διαρκείας ενάντια στο πραξικόπημα – Πλαστικές σφαίρες και πραγματικά πυρά στο πλήθος

Βασικό αίτημα των διαδηλωτών είναι η Κίνα να μην παρέχει στήριξη στους στρατιωτικούς που κατέλαβαν την εξουσία μετά το πραξικόπημα της 1ης Φλεβάρη.

Στους δρόμους εξακολουθούν να βρίσκονται δυο βδομάδες περίπου μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα, χιλιάδες πολίτες σε ολόκληρη τη Μιανμάρ. Οι δυνάμεις καταστολής προέβησαν σε βίαιη διάλυση ειρηνικής διαδήλωσης στο πανεπιστήμιο του Mawlamyine στο κρατίδιο του Μον στα νοτιανατολικά της χώρας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των τοπικών ΜΜΕ, οι αστυνομικοί επιτέθηκαν στο πλήθος με πλαστικές σφαίρες, τραυματίζοντας ελαφρά πολλούς από τους φοιτητές.

Μεγάλες ήταν και οι συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα Naypyidaw, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αύρες, πλαστικές σφαίρες, ακόμα και πραγματικά πυρά προκειμένου να καταστείλουν τη διαδήλωση. Σημαντικές ήταν και οι κινητοποίησης σε άλλες πρωτεύουσες κρατιδίων της χώρας όπως το Κατσίν και η Σαγκάινγκ.

Οι πολυπληθέστερες διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν αυθόρμητα το περασμένο Σάββατο, σημειώνονται στην μεγαλύτερη πόλη και πρώην πρωτεύουσα Ρανγκούν, μεταξύ άλλων έξω από τις πρεσβείες της Ρωσίας και της Κίνας. Βασικό αίτημα των διαδηλωτών είναι η Κίνα να μην παρέχει στήριξη στους στρατιωτικούς που κατέλαβαν την εξουσία μετά το πραξικόπημα της 1ης Φλεβάρη.

Επιπλέον, ζητούν την απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων, ανάμεσά τους και της πολιτικής ηγέτιδας Άουνγκ Σαν Σου Κιί. Από τους 262 συλληφθέντος, έχουν απελευθερωθεί μόλις 21, σύμφωνα με την Ένωση Αρωγής των Πολιτικών Κρατουμένων, που προειδοποιεί ότι ο ρυθμός των συλλήψεων “παρουσιάζει αυξητικές τάσεις”.

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: